Oğul Maliki Irak'ta ordunun başına geçti

Irak Başbakanı el-Maliki, oğlu Ahmed’i genelkurmay başkanlığına getirdi.

07 Temmuz 2014 Pazartesi 08:19
Oğul Maliki Irak'ta ordunun başına geçti






Oğul Maliki Irak'ta ordunun başına geçti
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, orduyu oğlu Ahmed’e teslim ederek kendisini “Irak Genelkurmay Başkanı” yaptı. IŞİD’in 1 ay önce Musul ve diğer kentleri ele geçirmesinden beri oldukça zor günler yaşayan Başbakan Maliki, Kara Kuvvetleri Komutanı Ali Ghedan’ı görevden aldı. Rudaw Gazetesi, Ghedan’ın emekliye sevk edilmesinin doğrudan Musul’un düşmesiyle ilgili olduğunu haber verdi.

Halifelik ilan eden IŞİD, Irak topraklarının üçte birini elinde tutuyor. Gazete, çok kısa bir süre öncesine kadar Irak Genelkurmay Başkanı olan Faruk Aeraji’nin de görevden alındığını ve yerine Başbakan Maliki’nin oğlu Ahmed’in getirildiğini yazdı. Ahmed el-Maliki, IŞİD ile savaşmaları için önde gelen komutanları derhal cepheye yolladı.

 

SUBAYLARI GÖREVDEN ALMIŞTI

Maliki, Musul ve Nineveh’te görev yapan bir dizi yüksek rütbeli subayı daha önce görevden almıştı. Musul’da konumlu olan Irak ordu birlikleri ve komutanları, IŞİD’in saldırısı karşısında bölgeden kaçmıştı. Başbakan Maliki, kaçanları cezalandıracağını söylemişti.

Bu arada, Irak’ın yeni parlamentosu salı günü toplanacak, meclis başkanı ile cumhurbaşkanını seçecek ve ardından da yeni hükümet oluşturulacak. Taraflar arasında daha önce varılan mutabakat, meclis başkanlığı makamının bir Sünni’ye ve cumhurbaşkanlığının da bir Kürt’e verilmesini öngörüyor.

Kürtler ve Sünniler Nuri el-Maliki’nin tekrar Irak’ın başbakanı olmasına karşı çıkıyor. IŞİD ülkenin önemli bir bölümünde “halifelik düzeni” kurarken, Kürtler de “bağımsızlık referandumu” gerçekleştirmenin hazırlığına başladı.

 

Maliki’nin geçmişten beri siyasete hazırladığı söylentileri dolaşan oğlu Ahmed el-Maliki’nin, Saddam Hüseyin’in öldürülen oğlu Uday gibi lüks ve playboy tarzı bir yaşam sürdüğüne dair iddialar ortaya atıldı. 20’li yaşların ortasında olan Ahmed el-Maliki, güvenlik şefi olarak başbakanlıkta görev yaptı. Diğer yandan, Bağdat’ın içerisinde maksimum güvenlikli alan olan Yeşil Bölge’nin ve doğalgaz dağıtımının kontrolünü sağladı.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.