Peşmerge Kerkük'ü karıştırdı | Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak merkez hükümeti tarafından Peşmerge güçlerine terk edilen Kerkük'te karışıklıklar başladı. Daha önce bölücü terör örgütü ile Barzani'ye bağlı güçlerin saldırılarına hedefi haline gelen Türkmenler Bağdat'ın aldığı kararı protesto ediyor.

02 Eylül 2023 Cumartesi 22:31
Peşmerge Kerkük'ü karıştırdı | Sokağa çıkma yasağı ilan edildi






Peşmerge Kerkük'ü karıştırdı | Sokağa çıkma yasağı ilan edildi


Irak Türkmenleri, Barzani güçlerinin işgaline maruz kalan Kerkük'te adeta diken üstünde. Şehir merkezinde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, yeni katliamlardan endişe duyan on binlerce Türkmen Bağdat Yönetimi, Ankara ve uluslararası kuruluşların işgal hareketini durdurmak için harekete geçmesini istiyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Cengiz "Kerkük'ün Türkmenlerin yüreği Türkmeneli'nin kalbidir" dedi.

Cengiz açıklamasında şu görüşlere yer verdi; Türkmen kenti, Türkmenlerin başkenti Kerkük’te güvenliğin Bağdat tarafından sözde, Peşmerge askerlerine devredilmiş olması, Türkmenlerin aşağılanması ve Türkiye’nin de hiçe sayılması demektir. Sadece Irak’ı değil, tüm bölgeyi ilgilendiren Kerkük’ün güvenliğinin Peşmergeler’e devri anlaşmasının hukuki ve anayasal bir gerekçesi yoktur.


Türkmen kenti, Türkmenlerin başkenti Kerkük’te güvenliğin Bağdat tarafından sözde, Peşmerge askerlerine devredilmiş olması, Türkmenlerin aşağılanması ve Türkiye’nin de hiçe sayılması demektir. Irak Cumhuriyeti’ni ve hatta tüm bölgeyi ilgilendiren Kerkük’ün güvenliğinin Peşmergeler’e devri anlaşmasının hukuki ve anayasal bir gerekçesi yoktur. Bu uygulama; federal devlet olan Irak anayasasının ihlalidir.

Tarihi Türkmen kenti Erbil’i elinde tutan Barzani güçlerinin Türkmenlerin manevi başkenti olan Kerkük’e de göz koymaları kabul edilir değildir ve bu durum şüphesiz bölgedeki var olan gerilimi artıracaktır. Bağdat ile Erbil; Erbil ile Ankara veya Ankara ile Bağdat arasında ne gibi gizli pazarlıklar yapılmıştır bilemeyiz ancak bu durumun Türkmenlerin ve Türkiye’nin lehine olmayacağını söyleyebiliriz.  

Bütün tarihi, kültürel ve sosyal kayıtlara bakıldığından şu bir gerçektir ki; Kerkük, Türkmeneli’nin kalbidir. Kerkük, Türkmenlerin yüreğidir. Kerkük, Türkmenlerin varlığının göstergesidir. Dolayısıyla Türkler için sembolik kent olan Kerkük’ün Peşmerge tarafından kontrol altına alınması demek; Irak Türkmeneli bölgesindeki bin yıldır süren Türk mevcudiyetinin geleceğinin tehlikeye girmesi demektir. Aynı zamanda Peşmerge’nin asırlardır Türkmen kenti olarak bilinen Kerkük’e girmelerine göz yumulması, -eğer başka hesaplar yoksa- Türkiye’nin bölgedeki liderliğini ve gücünü olumsuz etkileyecektir. 

Avrasya Türk Dernekleri Federasyon olarak, Türkiye’deki soydaş STK’lar olarak bizler; bölgedeki Türkmenlerin, Türkmeneli’nin kalbi olan Kerkük’ün asla ve asla pazarlık konusu yapılmamasına yönelik direnişlerini destekliyoruz. Türkmenlerin ifadesiyle; Telafer’den Mendeli’ye kadar uzanan Türkmeneli’nin her bir bölgesi, bir Türkmen kalesidir ve bu kalelerin kalbi de Kerkük’tür…

Bölgedeki Peşmerge yönetiminin hedefi; Türkmenlerin Kerkük’ten uzaklaşmasını sağlamak, bu mümkün olmuyorsa sindirerek, korkutarak asimile etmektir…

Ancak onların hesaplamadığı bir hakikat vardır ki; o da bu topraklarda yaşayan her Türkmen namusu için, vatanı için, bayrağı için direnmeye ve canını vermeye hazırdır… 

1000 yıldır yanan Baba Gürgür’ün ateşi, binlerce yıl daha yanmaya devam edecektir… Çünkü bu topraklar ecdatlardan kalan mirastır, namustur, vatandır…

Dolayısıyla Barzani yönetimi Türkmeneli topraklarında oldu-bittiye göz yummamızı beklemesin… Ve bilsin ki; Kerkük için her bir Türkmen savaşa hazırdır.

Kerkük’ün kapısını
Biz kurduk kal’asını
Yüzbin yabancı gelse
Vermeyiz tapusunu

Son Güncelleme: 02.09.2023 23:06
Anahtar Kelimeler:
PeşmermeTürkmeneliKerkük
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.