Ukrayna'da uçak faciası, 295 ölü var

İnterfax haber ajansında yer alan habere göre, Malezya Havayolu Şirketi'nin Boeing 777 tipi uçağı Donetsk'in 80 km uzağında düştü

17 Temmuz 2014 Perşembe 19:50
Ukrayna'da uçak faciası, 295 ölü var






Ukrayna'da uçak faciası, 295 ölü var

İnterfax haber ajansında yer alan habere göre, Malezya Havayolu Şirketi'nin Boeing 777 tipi uçağı Donetsk'in 80 kilometre uzaklığına "Snezhnoe" bölgesine düştü.
Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının Ukrayna semalarında vurulduğu iddia edilirken, 15 kişilik mürettebat ve 295 yolcunun tamamının hayatını kaybettiği belirtildi.
Rus İnterfaks haber ajansına konuşan bir kaynak, yolcu uçağının BUK füzesiyle vurulduğunu iddia etti. Rusya sınırına yakın bir noktaya düşen yolcu uçağının 10 bin metrenin üzerinde uçarken vurulduğu belirtildi.

Uçak Amsterdam-Kuala Lumpur seferini gerçekleştiriyordu. Uçağın Donetsk bölgesi Şahtarsk yakınlarında düştüğü ifade edildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Anton Geraşenko 15'i mürettebat 295 kişinin tamamının öldüğünü doğruladı. Bölgeye arama ve kurtarma ekipleri gönderildi.

Ukrayna makamları uçağın ayrılıkçı güçler tarafından vurulduğunu iddia ederken, Rus yanlısı ayrılıkçılar ise düşürülmesiyle bir bağlantılarının bulunmadığını savundu.
MALEZYA UÇAĞI VURULDU MU?
Donetsk yakınlarında düşen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi uçaktan kurtulan olmadı. Olayda 295 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti. Bu olay, Malezya'nın bu yıl aynı tipteki ikinci olayı.
Amsterdam'dan kalkan ve içinde 280 yolcu ile 15 mürettebat bulunan Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi uçak, Ukrayna'da Donetsk yakınlarında bilinmeyen bir nedenle düştü. Alınan ilk bilgilere göre olayda kurtulan olmadı.

Boeing 777-200 tipi 9M-MRD tescilli uçak ile en son temasın 33 bin feet yani yaklaşık 11 bin metre yükseklikte, Türkiye saati ile 13.43'te sağlandı. Ardından uçaktan alınan sinyal kayboldu.

Rus Haber Ajansı İnterfax'ın verdiği bilgiye göre, Rusya-Ukrayna sınırı yakınlarında düşen uçağın enkazına ulaşıldı.
SABAH DÜŞEN UKRAYNA UÇAĞININ GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYADA

Rusya, Ukrayna sınırında düşen uçağın öncesinde sabah saatlerinde de, Rusya Silahlı Kuvvetleri uçağı, Ukrayna uçağını vurmuştu. Ukrayna'ya ait Su-25 uçağının düşmesinden sonraki görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde uçağın düştüğü bölgeden çıkan yoğun duman görülüyor.

KAZAYI UKRAYNA DA DOĞRULADI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı yaptığı açıklamada, Malezya uçağının Ukrayna'nın doğusunda düşmesi sonucunda 280'i yolcu, 15'i mürettebat olmak üzere toplamda 295 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Terörle mücadele operasyonun basın sözcüsü Vladislav Seleznyov, yaptığı açıklamada, Boeing markalı Malezya uçağının Ukrayna'nın doğusunda düştüğünü doğruladı. Seleznyov, "Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden Boeing 777 uçağı Donetsk Oblastı'nda bulunan Torez kentinin kuzeyinde düştü" diye konuştu.

Düşen Malezya uçağıyla ilgili olarak, Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama'nın düşen uçak ile ilgili telefon görüşmesi yaptıkları belirtildi.

Bu arada düşen uçak ile ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşenko, uçağın Zenit roket sistemi ile vurulduğunu söyledi. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

UKRAYNA İÇİŞLERİ BAKANI: UÇAK ROKETLE VURULDU

Düşen Malezya uçağıyla ilgili olarak, Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama'nın düşen uçak ile ilgili telefon görüşmesi yaptıkları belirtildi.
Bu arada düşen uçak ile ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşenko, uçağın Zenit roket sistemi ile vurulduğunu söyledi. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

KARA KUTU BULUNDU İDDİASI

Ukrayna’daki Rus yanlısı ayrılıkçı güçler, düşen Malezya Havayolları’na ait uçağın kara kutusunu bulduklarını açıkladı.

OBAMA PUTİN'DEN BİLGİ ALDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama'ya Ukrayna'da düşen yolcu uçağıyla ilgili bilgi verdi.

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin ve Obama'nın telefonda Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği bildirildi.

Açıklamada, Putin'in, Obama'ya, Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesiyle ilgili bilgi verdiği belirtildi.

Ayrıca görüşmede, Putin'in, Ukrayna'da ön koşulsuz ateşkes sağlanmasının öneminin üzerinde durarak Rusya'ya gelen sığınmacıların sayısındaki ciddi artışa vurgu yaptığı kaydedildi. Putin'in, ABD'nin, Rusya'ya yönelik ek yaptırım kararı almasından ötürü duyduğu hayal kırıklığını Obama'ya ilettiği ifade edildi.

Öte yandan Putin, Malezya Başbakanı Necip Rezak'a kazada hayatını kaybedenler için başşağlığı diledi.

DÜŞENLERDEN 23'Ü ABD VATANDAŞI İDDASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağında 23 ABD vatandaşı da bulunduğu haberlerini şuan da teyit edemediklerini bildirdi.

Psaki, günlük basın brifinginde, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düşen Boeing 777 tipi yolcu uçağıyla ilgili soruları da yanıtladı.

Olayla ilgili gelişmeleri takip ettiklerini belirten Psaki, "Şu anda uçağın düşmesine neyin neden olduğunu veya bundan kimin sorumlu olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Uçakta 23 Amerikan vatandaşının bulunduğuna yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine ise Psaki, "Uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşı olduğunu şu noktada teyit edemem. Uçağın düşmesi kısa bir süre önce oldu, teyit etmemize yönelik herhangi bir detaya sahip olduğumuz zaman, bu bilgiyi size sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

THY'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

THY, Ukrayna hava sahasını kullanmama kararı aldı.

Türk Hava Yolları, Ukrayna hava sahasında Malezya Hava Yollarına ait Boing-777 yolcu uçağının füzeyle vurularak düşürülmüş olması ihtimalini dikkate alarak, Ukrayna üzerinden tüm uçuşları durdurduğu açıklandı. Böylece Türkiye'den Rusya'ya uçak seferleri yarından itibaren Krasnodar-Volgograd Rusya toprakları üzerindeki koridora kaydırılmış oluyor. Yapılan değişiklik İstanbul-Moskova seferlerinin hissedilir  uzamasına neden olacak. Şimdiki 3 saat yerine 3 saat 50 dakikaya çıkması bekleniyor.

Rus RİA ajansının haberine göre THY’den önce benzer karar Alman Lüfthansa ve Rusya’nın Aeroflot ile Transaero havayolu şirketleri tarafından alınmıştı.

BUGÜNE KADAR 23 YOLCU UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Bazen sınır ihlali, bazen de savaş sırasında kasti olarak düşürülen yolcu uçaklarının sayısı bugünkü son uçakla birlikte 23'e ulaştı. İlk olarak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fin Aero O/Y Havayolları'na ait uçak Sovyet güçleri tarafından düşürülmüş, olayda 9 yolcu ve 2 mürettebat hayatını kaybetmişti. Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesinden bir önceki olay ise, 2007'de Mogadişu'da meydana geldi. TransAvia ExPort Havayolları'na ait Ilyushin Il-76 tipi uçak Somali'de vuruldu. Olayda 11 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı.

4 Ekim 2001: Karadeniz üzerinde uçan Sibirya Havayolları'na ait Tupolev 154 uçağı, S-200 tipi yerden havaya atılan füzeyle tatbikat sırasında yanlışlıkla vuruldu. Olayda 66 yolcu ve 12 mürettebat hayatını kaybetti.

3 Temmuz 1988: Bandar Abbas'tan Dubai'ye uçan İran Havayolları'na ait Airbus A-300 tipi yolcu uçağı, ABD Donanması'na ait Vincennes gemisi tarafından 'düşman uçağı' zannedilerek SM-2MR tipi füze ile vuruldu. Uçakta bulunan 290 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadı.

1 Eylül 1983: Güney Kore'ye ait Boeing 747 tipi uçak, seyrüsefer sistemlerinde meydana gelen arıza nedeniyle Moneron Adaları yakınlarında Sovyet Hava Sahası'na girdi. Su-15 uçakları tarafından düşürülen uçaktaki 269 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti.

21 Şubat 1973: Bingazi'den Kahire'ye uçan Libya Havayolları'na ait Boeing 727 uçağı, kötü hava şartları nedeniyle kayboldu. Hava Trafik Kontrol Merkezi'nden yardım alamayan pilotlar, yanlışlıkla İsrail Hava Sahası'na girdi. Uçak, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait F-4 uçakları tarafından düşürüldü. Olayda 113 yolcu hayatını kaybederken, biri ikinci pilot 5 kişi kurtuldu.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.