• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Ardahan'da Açık Dersler başladı
Eğitim
Yayınlanma: 07 Mart 2020 - 10:01

Ardahan'da Açık Dersler başladı

Prof. Dr. Levent Kurnaz; “İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden basit önlemlerle kurtulmak mümkün”

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ardahan’da Açık Dersler başladı

Ardahan’da Açık Dersler başladı

Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik birikimini toplumla buluşturma amacıyla geçtiğimiz 4 yıldır düzenlenen “Açık Ders” seminer serisi, Tekfen Holding desteğiyle bu defa Ardahan’da gerçekleşiyor. İlki 6 Mart 2020 tarihinde Ardahan Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliği hakkındaki öngörülerini ve gelecekte iklim krizinin dünyayı ve Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini açıkladı.

Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen “Açık Ders” etkinliklerinin ilki, istatiksel fizik ve iklim değişikliği konularında araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Levent Kurnaz tarafından 6 Mart Cuma günü verildi. “İklim Değişikliğinin Dünyaya ve Türkiye’ye Etkileri” başlıklı derste Kurnaz, iklim değişikliği konusunda her geçen gün kötüye giden bir tablo olmasına rağmen çözüm için geç kalınmadığını vurguladı.

İklim bilimi konusunda Türkiye’nin önde gelen uzmanları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, Ardahan’da verdiği “Açık Ders”te iklim krizinin inkâr edilemez bir gerçek olduğunun altını çizdi: “İklim krizi daha fazla kuraklık, daha fazla su sıkıntısı, daha fazla sıcak hava dalgası ve özellikle de tarımsal üretimde daha çok azalma demek. Bu sorunla mücadele etmek için adaptasyon ve azaltım politikalarını harekete geçirmek gerekiyor. İklim değişikliği küresel bir problem ve bu problemle mücadele etmek için her ülkenin adımlar atması gerekiyor.”

“Sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için hala vakit var”

Basit önlemler alarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmanın mümkün olduğunu paylaşan Prof. Dr. Kurnaz, binaları beyaza boyamanın ve çatılara kırmızı yerine beyaz tuğla koymanın bile binaların sıcaklığını düşüreceğini belirtti: “İklim değişikliği için alınacak önlemlerden biri de uzun mesafeli seyahatlere çıkmamak, tatil planlarımızı araba, otobüs ya da trenle ulaşabileceğimiz yerlere göre yapabiliriz. Gelişmişlik otoyol ve uçak olarak algılanıyor ancak karbon salınımlarını azaltmak için tren hatlarını da geliştirmek gerekli.”

Basit önlemler almanın yanında günlük yaşantımızı da iklim değişikliğinin bilincinde olarak sürdürmemiz gerektiğini belirten Levent Kurnaz, iklim krizinin gelecekte Türkiye’yi nasıl etkileyeceğine dair öngörülerini de paylaştı: “Türkiye’de alt yapı konusunda yapılması gereken çok şey var. İstanbul’da suyun yüzde 20-30 arasını kaçaktan dolayı kaybediyoruz, bunları düzeltmek bizim elimizde. 35-40 yıl sonra iklim krizinin etkileri o kadar çok artacak ve kötüleşmeye başlayacak ki günlük hayatımızda bu etkileri önemli bir faktör olarak hesaplamak zorunda kalacağız.”

Kurnaz, gelişmiş ve gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkeler arasındaki iklim adaletsizliğine de dikkat çekerek “Bir yanda kendisini temiz gösterme uğruna endüstrilerini dışarıya taşıyan gelişmiş ülkeler, diğer yanda ise temiz olmamayı da göze alarak milli gelirlerini artırmak isteyen ülkelerin olduğu bir dünyada iklim adaleti nasıl sağlanabilir? Ancak karbon dioksit kotalarını üretim üzerine değil de tüketim üzerine koyacak olursak dünyada iklim adaletini sağlamak yolunda ciddi bir adım atabiliriz,” ifadelerini ekledi.

Sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliği konusunda duyarlılığın artmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

“Açık Ders” etkinliklerinin Ardahan programı 30 Mart Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neş’e Bilgin’in “Şu Mikrobun Ettikleri” başlıklı dersiyle ve 13 Nisan Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın “Çocuk ve Hikayeler: Birlikte Okumanın Gücü,” başlıklı dersiyle devam edecek. Toplam üç seminerden oluşan program halka açık ve ücretsiz olarak düzenleniyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
MEB'den flaş cep telefonu kararı: Liselerde cep telefonuna şok yasak
MEB'den flaş cep telefonu kararı: Liselerde cep telefonuna şok yasak
Akbank’tan öğrencilere karne hediyesi! Ücretsiz iPhone, MacBook Air ve AirPods Max dağıtılıyor
Akbank’tan öğrencilere karne hediyesi! Ücretsiz iPhone, MacBook Air ve AirPods Max dağıtılıyor
İzmir’de 732 bin 341 öğrenci karnesini aldı
İzmir’de 732 bin 341 öğrenci karnesini aldı
Ankara’da öğrencilerin karne heyecanı
Ankara’da öğrencilerin karne heyecanı
Son Haberler
Astrolojide disiplinin adı 4 burç: Dakiklik, düzen, disiplin onların adı
Astrolojide disiplinin adı 4 burç: Dakiklik, düzen, disiplin onların...
Ve beklenen an geldi: Romelu Lukaku Süper Lig’de! Tribünler hazır, taraftar ayakta
Ve beklenen an geldi: Romelu Lukaku Süper Lig’de! Tribünler hazır,...
Yılın transfer bombası patladı: Gizli yürütüldü, ani açıklandı! Miha Zajc artık Süper Lig’de
Yılın transfer bombası patladı: Gizli yürütüldü, ani açıklandı!...
Milyonları ilgilendiren karar: Borcu olanlar dikkat! 50 bin TL üzeri borçlar siliniyor
Milyonları ilgilendiren karar: Borcu olanlar dikkat! 50 bin TL üzeri...
Hükümetten dev adım: Sadece başvuru yeterli! 15.000 TL’lik devlet desteğine onay çıktı
Hükümetten dev adım: Sadece başvuru yeterli! 15.000 TL’lik devlet...
Mitsubishi’den servis güvencesi
Mitsubishi’den servis güvencesi

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.