Genç bilim insanı adayları Wu Sendromu için kolları sıvadı

Wu Sendromu ile mücadele eden binlerce hastaya 'Yalnız değilsiniz' mesajı veren üniversiteli genç bilim insanı adayları Genetopia Takımı altında buluştu. 

27 Haziran 2022 Pazartesi 12:39
Genç bilim insanı adayları Wu Sendromu için kolları sıvadı






Genç bilim insanı adayları Wu Sendromu için kolları sıvadı


Dünya'da pek çok insanı etkileyen Wu Sendromu için Sosyal Farkındalık oluşturmaya çalışan üniversiteli gençlerin oluşturduğu Genetopia Takımı yeni tedavi yöntemleri üzerinde çalışıyor. 5 moloküler, bioteknik ve genetik öğrencisinin yürüttüğü projenin temelleri 2020 yılında Dr. Cihan Taşdan tarafından atıldı.

Zeynep Nur Keskin

Nadir hastalıklar arasında yer alan ve binlerce insanı etkileyen Wu Sendromu'nun tedavisi için aralarında Üsküdar Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yer aldığı gençlerin kurduğu Genetopia Takımı Aleyna Yavuz, Zeynep Nur Keskin, Seyid Muhammed Seyid Amin Nazarzadeh, Mustafa Can Caner, Leyla Büyükdereli'den oluşuyor. Moloküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencilerinden oluşan takım, Wu Sendromu için gerekli tedavi yöntemleri geliştirmek ve nadir hastalıklara farkındalık oluşturmayı hedefliyor. 

Aleyna Yavuz

GENETOPİA NEDİR?

Onlar birbirinden bağımsız gibi görünsede beraber oluşturdukları takımın birer bilim elçisi gibiler bu yarışmacı bilim gençleri ve yoğun hazırlık içerisinde oldukları bir yarışmaları var.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek yarışma Türkiyedeki üniversite öğrencileri arasında yapılan bir yarışma.

Leyla Büyükdereli

Her sene yarışma kurucuları tarafından 3 farklı nadir bir genetik hastalık seçiliyor.

Öğrenciler en az 3, en fazla 5 kişilik takımlardan oluşturularak çalışmak istedikleri nadir genetik hastalığı seçiyorlar. İki aşamadan oluşan yarışmada ilk aşama sosyal farkındalık oluşturma aşaması.

Mustafa Can Caner

Ve en önemli ayaklardan biri olarak geçiyor.

Bu özel yarışmacı bilim gençleri sosyal farkındalık projesi bularak, küçük çalışmalarla beraber toplam 50 puana ulaşmak zorunda.
Onları tanımakta yarışmanın birer parçası.

Bu turu geçen her öğrenci “tedavi nasıl geliştirilir? Bir proje nasıl yapılır? CRISPR-CAS nedir, nasıl yapılır? “Başlıkları altında eğitim alacak ve tedaviyi geliştirmeye çalışacak.

Seyid Muhammed Seyid Amin Nazarzadeh

Wu Sendromu Nedir?

Wu sendromu insanlarda bulunan GRIA3 adlı gende oluşan mutasyondan kaynaklı glutamat adını alan nörotransmitter (Sinir sisteminde iletişimi sağlayan kimyasallar) maddede artışın gözlemlendiği ve bundan kaynaklı olarak zihinsel işlevsellikte bozuklukla karakterize edilen gelişimsel dönemde kendini gösteren uyumsal davranışlardaki bozulmalarla ilişkili nadir bir hastalıktır. Wu sendromu; otistik davranış, kasılma nöbetleri, orta düzeyde zeka geriliği, distal kas zayıflığı vb. semptomlar gösterebilir.


 

Son Güncelleme: 28.06.2022 21:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.