Eğitim
Yayınlanma: 03 Haziran 2018 - 08:52
LGS sınavında öğrencileri zorlayan sorular
LGS yurt genelinde 976 merkezde, 3 bin 612 binada yapıldı. Geç kalmamak için sabahın erken saatlerinden itibaren veliler çocuklarıyla birlikte sınavın yapılacağı binaların önünde toplandı.
Dün yapılan LGS'nin ardından mikrofon uzatılan öğrenciler duygularını anlattı. 1 milyon öğrencinin katıldığı LGS’de ilk oturum olan sözel bölüm soruları öğrencilere çok kolay geldi. Ama matematik ve fen sorularından oluşan sayısal bölümden birçok öğrenci ağlayarak çıktı. Eğitimciler sayısal bölümün hem çok zor hem de sürenin bu sorular için yetersiz olduğunu söyledi. Sonuçları sınavla öğrenci alan liseler ile Türk ve yabancı özel okullar için kullanılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) dün 1 milyon öğrencinin katılımıyla tamamlandı. İki oturumlu sınavın ilk bölümü olan sözel alan soruları öğrenciler tarafından çok kolay bulunurken, fen ve matematik sorularından oluşan ikinci oturum öğrencileri zorladı. Eğitimciler de günlük hayatın içinden çıkan sorular olarak nitelendirdikleri sözel sorularının öğrencileri zorlamadığını ancak hem matematik hem de fen sorularının uzun ve çok zor olduğunu, zamanın yetmediğini anlattı.LGS yurt genelinde 976 merkezde, 3 bin 612 binada yapıldı. Geç kalmamak için sabahın erken saatlerinden itibaren veliler çocuklarıyla birlikte sınavın yapılacağı binaların önünde toplandı. Öğrenciler saat 09.00’dan itibaren kimlik kontrolleri yapılarak sınav binalarına alınmaya başlandı. Sınavın ilk oturumu olan 20 Türkçe ile 10’ar tane TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 sorunun yöneltildiği sözel bölüm saat 09.30’da başladı. 75 dakikalık bu sınavda din dersinden muaf yaklaşık 500 öğrenci 15 dakika erken çıktı. Musevi ve Ermeni öğrenciler de kendi dinlerinden 10’ar soru yanıtladı. Bu bölüm öğrenciler tarafından “Beklediğimiz gibi değildi, çok kolay sorulardı” diye değerlendirildi.
Dün sınavda en büyük sıkıntıyı Fenerbahçe Kongresi’nin yapıldığı Ülker Stadyumu yakınında sınava giren öğrenciler yaşadı. Kongredeki tezahürat ve protestolar, LGS’ye giren öğrencileri olumsuz etkiledi. Fenerbahçe Olağan Seçimli Genel Kurulu, Ülker Stadyumu’nda saat 10.30’da başladı. Stat içinde yapılan tezahüratlar ve protestolar, okuldaki öğrencilerin rahatsız olmasına yol açınca veliler büyük tepki gösterdi. Stadın yan tarafındaki Kenan Evren Lisesi’nde sınava giren çocuklarının stattaki tezahüratlar ve protestolardan etkilendiğini söyleyen veliler FB Divan Başkanlığı’na ulaşmak istediklerini ama bunu başaramadıklarını belirtti. Böyle bir günde kongre yapılmasına tepki gösteren veliler, sınav saatinde böyle bir seçimin yapılmaması gerektiğini dile getirdi.Veliler, çocuklarının uzun bir süredir LGS’ye hazırlandıklarını belirterek Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) ve İstanbul Valiliği’ne şikâyette bulunacaklarını ifade etti. Bir veli tepkisini şöyle dile getirdi: “Sesten, tezahürattan, alkıştan çocuklarımızın bütün motivasyonu bozuldu. Bütün emekleri bitti. Bir Allah’ın kulu buna engel olamadı.” Bir başka veli de, “Sınavın ve kurulun tarihi belliydi. Keşke ya bu okula sınav vermeselerdi ya da kurul saatini daha geç başlatsalardı. Bu çocuklara yazık günah” dedi.
Durum Divan Başkanı Vefa Küçük’e iletildiğinde ise gecikmeli de olsa statta anons yapıldı ve öğrencilerin rahatsız oldukları Fenerbahçeli üyelere duyuruldu. Gürültü azalmayınca genel kurula 13.30’a kadar ara verildi.
Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde Karlıova İmam Hatip Lisesi’nde sınava giren bir öğrenci, sınav sırasında rahatsızlandı. Bunun üzerine öğretmenler sağlık ekiplerinden yardım istedi. Okula gelen sağlık ekipleri, öğrenciye ilk müdahaleyi ambulansta yaptıktan sonra ilçe devlet hastanesine kaldırdı.
İlginizi Çekebilir