LGS tercih sürecinde önemli uyarılar: Tercih yapmadan mutlaka okuyun

Türkiye'de 1.2 milyon öğrenci ve veli LGS tercihleri yapmaya hazırlandığı bir sırada uzmanından önemli uyarılar ve tavsiyeler var.

29 Haziran 2018 Cuma 07:51
LGS tercih sürecinde önemli uyarılar: Tercih yapmadan mutlaka okuyun






LGS tercih sürecinde önemli uyarılar: Tercih yapmadan mutlaka okuyun

1.2 milyon öğrenci ve velinin büyük bir merakla beklediği Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçları açıklandı. Bilgi Koleji Genel Koordinatörü Yaşar Solak, öğrenci ve velilerde büyük bir kafa karışıklığına neden olan tercih ve yerleştirme dönemine dair bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen LGS’de yaklaşık bir milyon öğrenci ter döktü. Sonuçların açıklanmasının ardından hem öğrenci hem velilerin kafasında birçok soru işareti doğdu.

Zira öğrenci ve velilerin, hem LGS hem de adrese dayalı yerleştirme konusunda ilk kez tecrübe edineceklerini belirten Bilgi Koleji Genel Koordinatörü Yaşar Solak, "Sınav sonuçları açıklandı. Şimdi öğrencileri ve velileri okul seçimi, tercih, başvuru, ön kayıt, kayıt, nakil vb. gibi süreçleri kapsayan yoğun bir dönem bekliyor" dedi.

Solak, "Birçok öğrenci fen ve matematik dışındaki soruları neredeyse kayıpsız geçerken, bu iki alandaki boş ve yanlış sayısı sınav puanlarını belirleyen temel etken oldu. Bu yılki sınav puanlarının da geçmiş yıllara göre çok düşük geldiğini görüyoruz. Bu durum öğrenci ve velilerde büyük bir hayal kırıklığı oluşturdu. Bu sene sınava giren öğrencilerden en iyi ihtimalle sadece yüzde 5’lik dilime girenlerinin nitelikli okullara yerleşebileceğini düşünürsek kalan büyük çoğunluğun tamamı sınav puanına göre değil adrese dayalı sisteme göre yerleştirilecek" diye konuştu. 

Tercih işlemlerinde bu adımlara dikkat!


Öğrenci ve veliler tercih işlemlerini 2-13 Temmuz 2018 tarihleri arasında e-okul.meb.gov.tr adresinden yapabilecekleri gibi mezun oldukları ortaokul müdürlüğünden ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden yapabilecek.

Süreçle ilgili konuşan Solak şu ifadeleri kullandı; "Sisteme giren her öğrenci puanı ya da yüzdelik dilimi her ne olursa olsun hatta sınava girmemiş olsa bile öncelikle ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapmak zorunda kalacak. Ayrıca bu ilk ekranda öğrenciler/veliler ilk üç okulu yeşil renkle belirtilmiş kayıt alanındaki okulların arasından seçmek zorundalar. Bu üç okul aynı türden yani Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi olabilir. Bu üç tercihe ilave olarak farklı türden mavi renkle belirtilen komşu kayıt alanı ve kırmızı renkle belirtilmiş diğer bölgelerden iki okul daha tercih ederek toplam bu ekranda beş tercih yapabilecekler. Bu ekranda doğru işlem yapılırsa ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ekranı ile ‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranı açılacak. Veliler bu ekranlardan da beşer tercih yapabilecek. Öğrenci ya da veliler tercih işlemlerini internet üzerinden yapsalar bile okul müdürlüklerine gidip tercihlerini onaylatmak ve imzalı bir çıktısını almak zorundalar."


İşte öğrenci ve velilerin dikkat etmesi gereken tarihler!


Sürecin 2 Temmuz 2018 Pazartesi günü yerleştirmeye esas kontenjan tablolarının yayımlanmasıyla başlayacağını belirten Solak, "Öğrenci ve veliler 13 Temmuz 2018 Cuma gününe kadar tercihlerini yapılabilecek. Ardından yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı 30 Temmuz 2018 Pazartesi gününe kadar bir sessizlik dönemi olacak ki bu aralıkta özel öğretim kurumları ve yetenekle öğrenci alan okullar kayıtlarını alabilecek" dedi. 


Solak, "6 Ağustos-8 Eylül 2018 tarihlerini kapsayan nakil sürecinde, tam dört adet nakil dönemi olacak. Bu dönemde tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk iki okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla üç okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla iki okul seçilebilecek. Bu süreç sonunda herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler ise 10-14 Eylül 2018 tarihleri arasında ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından yerleştirilecek. Bu anlamda okulların açılacağı 17 Eylül 2018 tarihine kadar öğrenci ve velileri çok uzun, meşakkatli bir sürecin beklediğini söyleyebiliriz" diye konuştu.


Peki yerleştirme nasıl olacak?


Solak, "Daha önce merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alacağı açıklanan ve kamuoyunda nitelikli liseler olarak adlandırılan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile proje uygulayan Anadolu Liseleri ve İmam Hatip Liseleri; tercih yapan öğrencilerin LGS sınav puanı üstünlüğüne göre öğrenci alacak.
Bu okulların dışında kalan tüm liseler merkezi sınav puanına bakılmaksızın ilçe milli eğitim müdürlüklerinin açıkladıkları kontenjanlara göre tamamen tercihlere göre öğrenci alacak. Yerleştirme işleminde öncelik puana göre değil; öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulda bulunduğu bölge, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak" dedi.


Yaşar Solak Hakkında


1999 yılında Hacette Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Yaşar Solak, çalışma hayatına Ankara’da Fen ve Anadolu Lisesi öğrencilerini üniversite sınavlarına hazırlayarak başladı. Ulusal sınavlarda Türkiye derecesi yapan öğrenciler yetiştirdi. 2004 yılından itibaren İstanbul’da dershaneler için özel gruplar oluşturdu ve sınavlara hazırladı. 2007 yılında özel okul sektörüne geçti. 

Türkiye’nin en büyük özel okul grubunda Fizik Bölüm Başkanlığı ve Eğitim Koordinatörlüğü görevlerini üstlendi. Solak uzun bir süre İngiltere, Singapur, Hollanda ve Çin de uygulanan eğitim programlarını inceledi.
 
Türkiye’de ilk kez Steam ve Maker çalışmalarını hayata geçirdi, okulların içinde bilim merkezleri, laboratuvarlar ve atölyeler oluşturdu. Özel okullar için eğitim programları ve sistemleri kurguladı, anaokulundan liseye kadar her kademede akademik süreçleri yeniden yapılandırdı. Sektörün önde gelen okullarına akademik kurul ve yönetim danışmanlığı yaptı, eğitim direktörlüğü görevlerini üstlendi. 

Halen Bilgi Koleji Genel Koordinatörlük görevini yürüten Solak, grup bünyesinde yer alan Eğitim Mühendisi, InfoKIDS ve Edux projelerine de destek olmaktadır. Solak’ın ‘Hangi Özel Okul’ ve ‘İyi Okul’ adlı yayımlanmış iki kitabı bulunmaktadır.

Bilişim Eğitim Grubu Hakkında

1999 yılında bilişim teknolojileri alanında eğitim vermek amacıyla kurulan Bilişim Eğitim Grubu Türkiye, KKTC ve Azerbaycan’da toplam 13 şubesi ile hizmet vermektedir. Temellerini istihdam ve verimlilik odaklı bir yapı üzerinde atan grup, verdiği eğitimlerle Türkiye’de yeni teknolojilere uyumlu bir eğitim sistemi oluşturmaktadır. 

Sahip olduğu değerleri en güncel teknolojileri öğretmek ve istihdama yönelik kaliteli iş gücüne katkıda bulunmak için kullanan Bilişim Eğitim Grubu, misyonu ve vizyonu ile örtüşen eğitim içeriklerine yatırım yaparak sektörde önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Bilişim Eğitim Grubu’nun bünyesinde Bilişim Eğitim Merkezi, InfoLANG Dil Okulları, Bir İnsan GA, Bilişim Junior, Bilişim Kariyer ve Bilgi Koleji bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
LGS Tercih
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.