Sınav günü nasıl beslenmeli? Sınavdan önce zihin açan besinler

Sınava sayılı günler kala uzmanlar YKS ve LGS için hazırlanan öğrenciler için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri geliyor. 

26 Mayıs 2020 Salı 08:08
Sınav günü nasıl beslenmeli? Sınavdan önce zihin açan besinler






Sınav günü nasıl beslenmeli? Sınavdan önce zihin açan besinler 


10 milyona yakın öğrencinin hazırlandığı YKS ve LGS için geri sayım başladı. Sınav öncesi adaylara uzmanlardan beslenme tavsiyesi geliyor. Diyetisyen Renan Güneş sınavlara hazırlanan öğrenciler için zihin açan besinleri tavsiye ediyor.


Hayatın devamlılığında etkili olan sınavlarda oluşan stres hemen hemen herkesin sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Yaşanılan stres, psikolojimiz üzerinde etkili olduğu gibi iştah üzerinde de etkili olabiliyor. Çocuklarda ve gençlerde sınav dönemlerinin stresin ve kaygının en fazla olduğu dönemler olduğunu söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Diyetisyeni Renan Güneş şu önerilerde bulunuyor “Stres olduğunda iştah da çok etkilenir. Bunun sonucunda kişilerde öğünleri atlamak, konsantrasyon bozukluğu ve yeterli enerji alınmamasından dolayı halsizlik, performans düşüklüğü bazen de fazla besin alımından dolayı obezite görülebilir. Amaç her zaman olduğu gibi burada da çok önemli olan sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmedir.

Besin değeri yüksek besinler tercih edilmeli

Belirli aralıklarla ana ve ara öğünleri tüketmek gerekiyor. Bu durum vücudun ritmini oluşturması için önemlidir. Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.

Kahvaltı şart

Örnek protein kaynağı yumurta, içerdiği kolinle zihinsel performansı artırır, hafızayı güçlendirir. Ayrıca tam tahıllı ekmek, yulaf gibi sağlıklı karbonhidratları kahvaltımızdan eksik etmemek gerekir.

Su içmeyi ihmal etmeyin

Vücudun en değerli gereksinimi olan susuz kalmak konsantrasyonu azaltır. Günde en az 10-12 bardak su tüketilmelidir. Vücudun tüm işlevleri doğru yerine getirmesi için suya ihtiyaç vardır. Susuz kalmak konsantrasyonu azaltır.

İyi ve kaliteli uyku çok önemli

İyi, yeterli ve kaliteli uyumamak, öğrenmeyi zorlaştırır konsantrasyonu azaltır, enerji düşüklüğü ve anksiyeteye sebep olabilir. Günde 7-8 saat kaliteli uyku beden ve zihin performansını artırır.

İşte zihin açan besinler

-Beyin işlevleri ve sinir sisteminde görev alan B grubu vitaminler,

-Omega 3 kaynağı olan balıklar,

-Tam tahıllı, çavdarlı ekmekler, yulaf gibi besinler

-Kuruyemişler (ceviz, badem, fındık, fıstık), keten tohumu,

-Süt ve süt ürünleri,

-Sebze ve meyveler özellikle C vitamini içeriği yüksek olanlar,

- Seratonin salgısını artıracağından kabızlık problemi yoksa, muzve potasyum kaynağı olduğundan tüketilebilir

-Yumurta,

-Çinko içeren kırmızı et, kurubaklagil gibi besinler,

-kırmızı lahana, brokoli, ıspanak gibi sebzeler,

-Yüksek kakao içeren bitter çikolata güçlü antioksidanlar içerir.Sınava hazırlık döneminde bağışıklık sisteminin güçlü olması, zihinsel ve bedensel performans için oldukça önemlidir.

Sınav günü ne yapmalıyız?

-Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı, besinler mide problemi yaratabileceğinden sınav günü ve önceki günde tüketilmemelidir.

-Şeker içeren besinler uyku getirebilir ve performansı düşürebilir o yüzden tüketilmemelidir.Sağlıklı karbonhidrat kaynakları tüketilebilir.

-Bazı bitki çayları, çay, kahve gibi içecekler, kafein içerikleri sebebiyle çarpıntı ve huzursuzluk yaratabilir. Ayrıca diüretik etkilerinden dolayı vücuttan su atımını artırarak sorun yaratabilir.

-Güne kahvaltı yapılarak başlanmalı, yumurta, az tuzlu ve az yağlı peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, ceviz, badem tüketilmelidir.

-Dışarda ve açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir.

-Sınav günü daha önce denenmemiş besinler alerjiye sebep olabileceği için tüketilmemelidir.

-Süt içmek veya yoğurt yemek gaz problemi yaratabilir.Gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana, pırasa, bulgur pilavı, kısır gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

-Sınav öncesi fazla sıvı alınmamalıdır.

Son Güncelleme: 26.05.2020 11:02
Anahtar Kelimeler:
Zihin Açan BesinlerYKSLGS
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.