Ambalajsız tavuk satışı yasaklanıyor, kavurmanın tuzu azalıyor

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 10 Şubat () - Kasap, süpermarket gibi perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışı ve et ürünlerine ait etiketlerde "yüzde 100 dana eti" gibi ifadelerin kullanımı yasaklanıyor, kavurmada...

10 Şubat 2015 Salı 12:47
Ambalajsız tavuk satışı yasaklanıyor, kavurmanın tuzu azalıyor






Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 10 Şubat () - Kasap, süpermarket gibi perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışı ve et ürünlerine ait etiketlerde "yüzde 100 dana eti" gibi ifadelerin kullanımı yasaklanıyor, kavurmada yüzde 5 olan tuz oranını 3'e indiriliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek Et ve Et Ürünleri Tebliği değişikliği ile birçok et ürününde yeni düzenlemeler getiriliyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar, satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan tanıtımlar için de geçerli olacak.

Yeni düzenleme ile kasap, süpermarket vb. perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışı yasaklanıyor. Kanatlı etleri bu işletmelerde sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek.

Ayrıca, kasap, market gibi perakende işletmelerde sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek ve önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak.

Yeni düzenleme, lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasaklıyor.

KAVURMA - KIYMA KAVURMA
Aynı düzenleme ile, daha önce kavurmada yüzde 5 olan tuz oranı yüzde 3’e düşürülecek.  Bakanlık kavurma kategorisindeki ürün yelpazesini de genişleterek “kıyma kavurma" tanımını getiriyor. Bundan sonra raflarda "kavurma" ve "kıyma kavurma"  olmak üzere iki çeşit yer alacak.

Sucuk, salam gibi ürünlerde farklı et karışımlarının kullanılmasının yasaklanamsının ardından, et ürünlerine ait etiketlerde yer alan "yüzde 100 dana eti" gibi ifadelerinin kullanımı da yasaklanıyor.

AD, RENK VE PUNTOLARA STANDART GETİRİLDİ
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilecek.

Düzenleme ile  “ısıl işlem uygulanmış et ürünü", “emülsifiye et ürünü" gibi genel ürün grup isimlerinin ürün adı olarak kullanılması da yasaklanıyor.

SUCUK - KANGAL SUCUK
Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacak.

Herhangi bir et ürünü "ısıl işlem görmüş sucuk" ise bu ürünün reklamında, tanıtımında tüketicilerde yanlış algıya neden olabilecek "sucuk"  veya "kangal sucuk" vb. ifadeleri kullanılamayacak.

GEÇİŞ SÜRELERİ
Değişikliklere uyum sağlamaları için işletmelere bir ay geçiş süresi verilirken, perakende işletmelerin fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini yasaklamasını öngören hüküm için 6 ay geçiş süresi veriliyor.

Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya arz edilen ürünler ise 01 Ocak 2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.