Anonim Şirketlerde Genel Kurul toplantıları esasları değişti
Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelikte değişiklikler gerçekleştirildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Kırçıl Hukuk Bürosu Kurucu ve Yöneticisi Av. Burcu Kırçıl, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaların nihai metninin 9 Ekim 2020 tarihli ve 31269 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlük kazandığını söyledi.

• Yönetmelik’in 14. maddesinde yapılan değişiklik ile tek pay sahipli anonim şirketlerin genel kurul toplantılarında toplantı başkanlığı oluşturulması ve genel kurul toplantısına katılabilecek listesi (hazır bulunanlar listesi) hazırlanması artık zorunlu değil.• Yönetmelik’in 18. Maddesinde yapılan değişiklik ile halka açık olmayan anonim şirketlerin genel kurul toplantısında temsil amacıyla düzenlenen vekâletnamenin noter onaylı olması zorunluluğu getirildi. Gerek nama gerek hamiline yazılı pay senedi sahiplerinin, şirket genel kurulunda tayin ettikleri vekilleri tarafından temsil edilmeleri için noter onaylı vekâletname gerekiyor. Söz konusu değişiklik nedeniyle noter onaylı olmayan vekâletname ekinde noter huzurunda düzenlenmiş imza beyannamesi ibraz edilmesi uygulaması da son buldu.• Yönetmelik’in 32. maddesinde yapılan değişiklik ile tek pay sahipli anonim şirketlerin genel kurul toplantılarında Bakanlık temsilcisi bulunması zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Yeni düzenlemede kuruluş ve esas sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlık iznine tabi olan anonim şirketler istisna tutuldu.• Yönetmelik’in 35. maddesinde yapılan değişiklik uyarınca şirket genel kurul toplantısında bakanlık temsilcisi görevlendirilmesi için gerçekleştirilecek başvurular; fiziki olarak veya MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) üzerinden elektronik ortamda yapılabilecek.

Av. Burcu KIRÇIL, mesleki faaliyetlerine Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduğu 2002 yılında başlamıştır. Uygulamada edindiği tecrübeler doğrultusunda 2007 yılında kendi hukuk bürosunu kuran Av. Kırçıl, 2015 yılında münferiden yetkilisi olduğu “CallACT” isimli çağrı merkezi şirketini kurarak Türkiye’nin önde gelen banka ve şirketleri de dâhil olmak üzere birçok farklı alanda faaliyet gösteren müvekkillerine dava, danışmanlık ve icra alanlarında hizmet vermektedir. 17 yılı aşkın süredir devam ettiği avukatlık mesleğinin yanı sıra “uzman arabulucu” olarak faaliyet göstermektedir.