Avrupa'nın domatesi Torbalı'da kuruyor

Elif DEMİRCİ / İZMİR, () - İTALYAN yemeklerinin vazgeçilmezi, pizza ve makarnanın garnitürü olan kurutulmuş domates, üretiyice yeni gelir kaynağı oldu. İzmir'in Torbalı ilçesinde 45 bin dekar arazide 30 bin ton domates üretiliyor, 15 bin...

09 Ağustos 2015 Pazar 12:02
Avrupa'nın domatesi Torbalı'da kuruyor






Elif DEMİRCİ / İZMİR, () - İTALYAN yemeklerinin vazgeçilmezi, pizza ve makarnanın garnitürü olan kurutulmuş domates, üretiyice yeni gelir kaynağı oldu. İzmir'in Torbalı ilçesinde 45 bin dekar arazide 30 bin ton domates üretiliyor, 15 bin tonu güneşte kurutuluyor. Kurutulan domates fabrikalarda işlenip Avrupa, Kanada, İsviçre ve Amerika'ya satılıyor.
Tütün ve pamuk tarlalarıyla bilinen Torbalı'da, Avrupa'nın damak tadı için domates güneşe serilip kurutuluyor. Yılda 45 bin dekarda domatesin ekildiği Torbalı'da, bir yanda salça fabrikaları çalışırken, bir yanda kuru domates sergileri açılıyor. İç piyasada yavaş yavaş keşfedilen kuru domatesi Avrupalılar makarna ve pizzada bolca kullanıyor. Kurutulmuş domatesler Avrupa, Kanada ve Amerika gibi ülkelerde genellikle pizza malzemesi ve meze olarak tüketilmek üzere satılıyor.
'İYİ BİR İHRAÇ ÜRÜNÜ'

Torbalı'da 30 bin ton domates üretiliyor, bunun 15 bin tonu güneşte kurutuluyor.  Üreticiden alınan domatesler kesilerek güneşe seriliyor, tuz eklenerek, 6- 8 gün  bekletiliyor. Su oranı yüzde 14'e düşürülüyor. Üretici kendi kuruttuğu domatesi ise fabrikalara kilosu 6 liraya satıyor. Fabrikalar, ürün içinde bozuk olanları eliyor, kalibre ediyor ve işleyip, paketliyor. Paketleme 100 gramlık da 10 kilogramlık da yapılıyor. İhracatçıya kilosu 7 liraya satılıyor. İhracatçı da kilosunu 8 liraya yurtdışına satıyor.
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, kurutulmuş domatesin iyi bir ihraç ürünü olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Kurutmalık domatesi satması çok kolay. İhracatçı firmalar ile üreticiler arasında sözleşme yapılarak ekim gerçekleştiriliyor. Bu yüzden de pazar sorunu yaşanmıyor. Kurutma ve paketleme dahil tüm işlemler bir ay sürüyor. İhracat, Avrupa, Kanada, İsviçre ve Amerika'ya yapılıyor. Avrupalı, kuru domatesi genelde salata, meze ve pizzalarda kullanıyor. İlgiden memnunuz."
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.