• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Balık alırken dikkat | Bayat balığa boyalı tezgah
Ekonomi
Yayınlanma: 28 Ekim 2019 - 12:52

Balık alırken dikkat | Bayat balığa boyalı tezgah

Bayat balık nasıl anlaşılır? Balık alırken nelere dikkat etmeli. Bazı uyanık balıkçıların, bayat balıkların solungaçlarını boyayarak tezgaha koyduğunu biliyor muydunuz?

5 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Balık alırken dikkat | Bayat balığa boyalı tezgah

Balık alırken dikkat | Bayat balığa boyalı tezgah


Gıda maddelerinde tüketiciye kurulan iğrenç tuzaklara artık balıkçılarda da rastlanıyor. Kokmuş bayat balığıın solungaçlarını boyayan uyanık balıkçıların oyunu vatandaşları çileden çıkarıyor.

Zeytinyağı'na kanola yağı, biber yerine kiremit tozu, çiğköftede bulgura hizar talaşı, fıstıklı baklavaya soya ya da yeşil mercimek, kahve yerine fiğ ya da pelit, kıyma içine granül plastik, piliç içine enjeksiyonla su basma, dana eti yerine at, eşek, domuz eti, sucuk içine sakatat derken üç kağıtçı firmalara, sahtekar esnafların oyunlarını bir yenisi daha eklendi. Piyasada bazı balıkçıların kokmuş bayatlamış balıkların solungaçlarını boyayarak yeniden tezgaha koyduğu ortaya çıktı. İşte o haberin ayrıntıları. Bazı balık satıcıları bayat balıkları çeşitli hilelere başvurarak vatandaşa satmaya çalışıyor. Vatandaş balık alırken öncelikle balığın solungaç kısmındaki kırmızılığa bakıyor. Balıkta hileye başvuran bazı satıcılar ise solungaçları boya ve mürekkeple kırmızıya boyayarak balığı satmaya çalışıyor...


Eylül ayında av yasağının sona ermesiyle birlikte balık satışları arttı. Özellikle kış aylarında pek çok balık çeşidi tezgahlara oradan da sofralarımıza geliyor. Balık tüketen vatandaşların, balık alırken dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bazı balık satıcıları bayat balıkları çeşitli hilelere başvurarak vatandaşa satmaya çalışıyor. Vatandaş balık alırken öncelikle balığın solungaç kısmındaki kırmızılığa bakıyor. Balıkta hileye başvuran bazı satıcılar ise solungaçları boya ve mürekkeple kırmızıya boyayarak balığı satmaya çalışıyor.

Peki bir balığın taze olduğu nasıl anlaşılır? Balık alırken nelere dikkat etmeliyiz? 

'BALIKÇIYA GÜVENECEKSİN GERİSİ YALAN'

Bakırköy'de pazarda balık satan Yusuf Can 'Balığın tazeliği, etinin sertliğinden, kulağından, gözlerinden, parlaklığından belli olur. Bir o kadar da balığın gösterişi zaten belli olur. Balığı elinizle tuttuğunuz zaman balığın kendini salmaması lazım. Parlak olması lazım. Kulaklarının kırmızı olması lazım. Bu tarz balıklarda bir sorun olmaz. Asıl tazelik konusu hamsi ve istavritte. Buzhane mevsimi başladığı zaman çok zorluk olur. Onun için balıkçına güveneceksin gerisi yalan' diye konuştu.

BALIĞIN SOLUNGACININ BOYANDIĞI ANLAŞILABİLİR Mİ?

Balık satıcısı Yusuf Can, 'Baktığın zaman anlaşılır, boya olduğu bariz belli olur zaten. Bir süre sonra akar. Aynı canlılığı koruyamayabilir. Su vurduğumuz için bir süre sonra boyayı atar. Balıkçınıza güveneceksiniz, sürekli aynı balıkçıdan alışveriş yapılmalı. Tek çare bu. Sürekli 2 veya 1 TL için balıkçınızı değiştirirseniz çok farklı sorunlar yaşayabilirsiniz. Tek gerçek aslında bu' ifadelerini kullandı.

'GÖZÜ NET, PARLAK VE ÇÖKMEMİŞSE TAZEDİR'

Bir diğer balık satıcısı Ahmet Koca ise balık alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt verdi. Koca, 'İlk önce balığın gözlerine bakacağız. Balığın gözü net, parlak ve çökmemişse tazedir. İkincisi kulağı. Solungaç kısmı kırmızı olursa tazedir. Üçüncü olarak da balığın rengi. Sırt kısmında bir parlaklık olur. Bu da çok önemli. Sudan çıkınca üstünde bir jel olur zaten. Bu koruyucu jel de balığı bakterilere karşı önlüyor. Tuzlu sudan çıktığı için balık o bakterileri kapsamasını önlüyor. O özelliğini kaybetmiş olursa o balık zaten bayattır' diye konuştu.

Ahmet Koca, boyanın anlaşılmasının kolay olduğunu ifade etti. Koca, 'Solungaç kısmına elini sürdüğünüzde boya olsa, o boya çıkar. Boya olursa elinizle dokunduğunuzda o boya akmış olur. Net bir şekilde anlaşılıyor' ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR AYNI SATICIDAN BALIK ALIYOR

Küçükçekmece'de balık pazarından alışveriş yapan bir vatandaş '10 kilo kadar aldım. Taze balık olarak görünüyor. Arkadaşlara da güveniyorum. Tazedir, zaten sezon yeni olduğu için bayatlama şansı pek fazla olmuyor' dedi.

Bakırköy'de pazardan balık aldığını ifade eden Neşe Menekay, 'Balığın tazeliğini görünüşünden anlamaya çalışıyorum. Belli ediyor kendisini. İki balıkçımız var, sürekli aynı yerden alışveriş yapıyorum. Memnunum, bir şikayetim de olmadı bu zamana kadar. Tazeliğinden de emin oluyoruz diyelim' dedi.

Semra Erkan ise balığı pazardan almayı tercih etmiyor. Erkan, 'Balığın tazeliğini solungaçlarının kırmızı oluşundan anlarım. Bayat balıklar zaten ölü duruyorlar, diriliği gidiyor. Balık alırken tazeliğine dikkat ediyorum. Pazardan almayı tercih etmiyorum, teknelerde tutanlardan almayı tercih ediyorum' ifadelerini kullandı.

'MEVSİMİNDE TÜKETMEK SON DERECE ÖNEMLİ'

Peki balıkta yapılan hile yöntemleri ve taze balığın ayırt edilebilmesi için uzmanlar ne söylüyor? TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Şenyurt, balığın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Şenyurt, 'Her üründe olduğu gibi öncelikle mevsiminde tüketmek son derece önemli. Av mevsimi zaten kanun koyucular tarafından belirlenmiş. Bu mevsimde balık tüketmek, özellikle havaların soğumasıyla balıkların irileşmesi, yağlanması, lezzetinin artması, besin değerlerinin artması son derece önemli. Taze bulmak için öncelikle insanların bildikleri, güvendikleri balıkçılardan balıklarını almalarını tavsiye ediyorum' dedi.

'DUYUMLAR BİZE DE GELİYOR'

Balıkta hile yapanların olduğunu ifade eden Şenyurt, 'Balıkta da hile yapıldığı solungaçlarını boya maddeleriyle boyadıkları gibi duyumları biz de alıyoruz. Bu konuda elimizde bilgi, belge yok. Bu tür yollara başvuranların olduğunu bizde biliyoruz. Solungaçlarının vişne kırmızısı kıvamında kırmızı olması, gözlerinin parlak olması aynı şekilde vücudunun etli kısmının dolgun ve gergin olması, dokunulduğunda mümkün olduğunca parmak izinin az oluşması ve çok kısa sürede eski halini alması önemli kriterlerden. Kokusundan da anlaşılabilir. Özellikle şoklanmış balıklar uygun şartlarda çözüldükten sonra mı tezgahlara geliyor. Bunlara çok dikkat etmek lazım. Tezgahların hijyen açısından temiz olması. Balık servisi yapan satış elemanlarının uygun kıyafetlerle bulunması, temizliklerine dikkat etmeleri bunlar halkımızın balık alırken dikkat etmesi gereken unsurlardan' ifadelerini kullandı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Devletten ailelere büyük jest: Başvurana anında ödeme! Aile yılı kapsamında 20 bin TL yardım başladı
Devletten ailelere büyük jest: Başvurana anında ödeme! Aile yılı kapsamında 20 bin TL yardım başladı
Sıfır araç fiyatında tarihi indirim: TOGG almanın tam zamanı! 830 bin TL’ye TOGG kampanyası yok satıyor
Sıfır araç fiyatında tarihi indirim: TOGG almanın tam zamanı! 830 bin TL’ye TOGG kampanyası yok satıyor
Emekçiye nefes aldıracak gelişme: Maaşlar yeniden hesaplanıyor! Kamu ve taşeron işçiye maaş ve tediye zammı müjdesi
Emekçiye nefes aldıracak gelişme: Maaşlar yeniden hesaplanıyor! Kamu ve taşeron işçiye maaş ve tediye zammı müjdesi
Emekliye Temmuz dopingi: Cüzdanlar bayram edecek! 10.000 TL ek ödeme yolda
Emekliye Temmuz dopingi: Cüzdanlar bayram edecek! 10.000 TL ek ödeme yolda
Son Haberler
Sessizliğe aşık 4 burç: Gürültüden, kalabalıktan anında kaçıyorlar
Sessizliğe aşık 4 burç: Gürültüden, kalabalıktan anında kaçıyorlar
Bekarlar bu illere akın ediyor: Yalnız ve özgür yaşam burada! Yalnız yaşamak isteyenlerin çok göç ettiği 5 şehir
Bekarlar bu illere akın ediyor: Yalnız ve özgür yaşam burada! Yalnız...
Devletten ailelere büyük jest: Başvurana anında ödeme! Aile yılı kapsamında 20 bin TL yardım başladı
Devletten ailelere büyük jest: Başvurana anında ödeme! Aile yılı...
Sıfır araç fiyatında tarihi indirim: TOGG almanın tam zamanı! 830 bin TL’ye TOGG kampanyası yok satıyor
Sıfır araç fiyatında tarihi indirim: TOGG almanın tam zamanı! 830...
Migros’ta Temmuz fırtınası: Fırsat avcıları dikkat! Migros Seç-Al kampanyasında fırsatlar yağmur gibi
Migros’ta Temmuz fırtınası: Fırsat avcıları dikkat! Migros Seç-Al...
Efendiler yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz
Efendiler yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.