Betam: İşsizlikte kuvvetli artış

İstanbul, 15 Eylül () - Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilerin işsizlikte "kuvvetli artışı" yansıttığına dikkat çekti. Betam...

15 Eylül 2015 Salı 14:17
Betam: İşsizlikte kuvvetli artış






İstanbul, 15 Eylül () - Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilerin işsizlikte "kuvvetli artışı" yansıttığına dikkat çekti.

Betam Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Mine Durmaz tarafından hazırlanan “İşsizlikte kuvvetli artış” başlıklı raporda, tarım dışı işsizliğin, Haziran döneminde bir önceki döneme göre yüzde 0.3 puan artarak yüzde 12.6'ya yükseldiğinin altı çizildi ve şöyle denildi:

"Son dönemleri özetlemek gerekirse tarım dışı işsizlik Nisan'dan Mayıs'a 12.0'dan 12.3'e, Mayıs'tan Haziran'a 12.3'ten 12.6'ya yükseldi, tarım dışı işsizlikteki artış iki dönemde yarım puanın üzerine çıktı. Böylelikle son iki dönemde mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik 0.6 puan arttı. Bu dönemde istihdam, hizmetlerde 37 bin artarken sanayide 24 bin, inşaatta 14 bin düştü. Betam'ın kullandığı işsizlik modeli, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlikteki artışın duraklayacağını, diğer bir deyişle mevsim etkilerinden arındırılmış işsizliğin bu seviyede kalacağını tahmin gösteriyor."

TÜİK’ in açıkladığı işgücü verilerine göre Haziran 2015 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışı işgücü yüzde 3.7'ye karşılık gelen 852 bin, tarım dışı istihdam yüzde 3.0'e karşılık gelen 613 bin ve tarım dışı işsiz sayısı da yıllık 239 bin kişi arttı.

Rapordaki verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre Haziran döneminde Mayıs dönemiyle göre tarım dışı işgücü 80 bin artarak 24 milyon 130 bin kişiye yükselirken, tarım dışı istihdam 2 bin azalarak 21 milyon 90 bin kişiye geriledi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.