Dolar neden düşüyor; ABD ile yeni süreç mi başlıyor...

ABD yönetimi İran ambargosunu başlatırken, Türkiye ile yumuşama süreci başlatıyor. İki ülke arasındaki yumuşama sinyalleri doların değer kaybını hızlandırıyor.

02 Kasım 2018 Cuma 18:16
Dolar neden düşüyor; ABD ile yeni süreç mi başlıyor...







Dolar neden düşüyor; ABD ile yeni süreç mi başlıyor...


Amerikan yönetiminin Rahip Brunson krizi süresince Türkiye'ye uyguladığı yaptırımları kaldırma eğilimi doların ateşini söndürüyor. Son üç gün içinde ABD yönetimin tarafından atılan olumlu adımlar doları 5.43'e kadar düşmesine neden oldu. 
1 Eylül tarihinde 6.75 TL'den işlem gören dolar, Türkiye ile ABD askerlerinin Münbiç'te ortak devriyeye başlaması, bugün de iki bakana uygulanan yaptırılmarın kaldırılmasıyla 5.43 seviyesine kadar indi. 

ABD Hazine Bakanlığı, iki Türk bakan hakkında uygulanan yaptırımların kaldırıldığını açıklamasının ardından dolarda değer kaybı gün içinde yüzde 1.5 olarak görüldü. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğu nedeniyle Ağustos ayında ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım uygulanmaya başlanmıştı.

Yaptırımlar uyarınca iki bakanın ABD'deki mal varlıkları dondurulmuş ve ABD vatandaşlarının iki bakanla herhangi bir iş yapması yasaklanmıştı.

Kararın dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmede alındığı bildirildi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Türkiye ile ABD arasındaki gerginlik, Pentagon'un terör örgütü PKK'ya Suriye ve Irak'ta silah dağıtmaya başlamasıyla yükseldi. Başkan Obama'nın son günlerinde Ankara ile Washington yönetimleri arasında tırmanan krizin odak noktası haline gelen Fırat'ın doğusundaki terör örgütü yapılanmasına ağır silah desteği, FETÖ'ye verilen ayrıcalıklar, Rıza Zarrab davası gerekçe gösterilerek Halk Bank Genel Müdür Yardımcısı'nın tutuklanarak hapis cezasına çarptırılması ve FETÖ sanığı Rahip Brunson'un cezaevine atılma süreci iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına kadar getirdi. Suriye'de terör örgütü PKK'ya 10 bin TIR'dan fazla ağır silah verilmesi geçen iki yıllık süre içerisinde, ABD yönetiminin Türkiye'ye yönelik ambargo kararları Ankara'nın sabrını zorladı. 
Piyasalarda dış kaynaklı müdahaleler ile dolar 7.50 liraya kadar çıkarak tarihi rekor kırarken, Ankara ile Washington yönetimi arasındaki sorunların çözümü için mekik diplomasisi devreye girdi.

Anahtar Kelimeler:
Dolar Neden Düşüyor
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.