Emekli promosyonları ne zaman yatacak?

Ziraat Bankası'nın belirlediği promosyon zammı diğer tüm bankalar için asgari taban olarak belirlendi. Ziraat Bankası dışında kalan bankaların emekli maaşları promosyonlarını ne zaman yatıracağı ise henüz açıklanmadı. 

05 Mart 2020 Perşembe 11:05
Emekli promosyonları ne zaman yatacak?







Emekli promosyonları ne zaman yatacak?


13 milyon emeklinin gözü bankaların maaşlarına ek olarak yatıracağı promosyonda. 36 ayda bir ödenen promosyonların yatırılması için bankalarla SGK arasındaki görüşmeler devam ediyor. Daha önce emekli maaşı 1.000 liranın altında olanlara 300 lira, 1.000-2.000 lira arası olanlara 375 lira, 2.000 lira üzerinde olanlara ise 450 lira promosyon ödenmişti. Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 12 milyon emekli ve hak sahibine 4.6 milyar lira ödeme yapılmıştı. İş Bankası'ndan emekli maaşını alanlar ise 2020/2023 dönemi için Promosyon tutarı, ödemelerine aracılık edilen tüm emekli maaşlarının 1 aya karşılık gelen tutarı (varsa haciz ve nafaka kesintisi düşülerek) üzerinden hesaplanır ve 3 yıllığına peşin olarak;

 
1.500 TL’den düşük (1.500 TL hariç) maaşlar için 500 TL,
1.500 - 2.500 TL arası (2.500 TL hariç) maaşlar için 625 TL,
2.500 TL ve üzerinde maaşlar için 750 TL


Emeklilerin aylardır beklediği yeni promosyon rakamları belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile emeklilerin yüzde 40’ına maaş ödemesi yapan Ziraat Bankası, 2020-2023 yıllarında ödenecek promosyon tutarını belirledi. Tespit edilen bu rakam, bir anlamda asgari promosyon tutarını oluşturacak. Diğer bankalar bu rakamın üzerine çıkabilecekler. Nitekim bazı bankalar bir süredir yeni promosyon rakamlarını açıkladılar. Bazı bankalar, SGK ile Ziraat Bankası’nın belirlediği tutarın üzerinde promosyon belirlediler. 13 milyon emekliyi ilgilendiren promosyon konusunda merak edilenleri 10 soruda topladık.

1- Kimler promosyon alabilecek?

SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan her türlü gelir ve aylık alanlar, emekli aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar promosyon alabilecek.

2- Ne kadar promosyon ödenecek?

SGK ve Ziraat Bankası arasında imzalanan protokol uyarınca aylık ve geliri 1500 TL’nin altındakiler 500 lira; aylık geliri 1500-2.500 TL arasındakiler 625 lira; aylık geliri 2.500 TL’nin üzerinde olanlar 750 lira promosyon alabilecek. Bu tutarlar asgari promosyonu oluşturacak.

3- Birden fazla maaş alanların promosyonu nasıl hesaplanacak?

SGK’dan aynı anda birden fazla gelir ve aylık alanlar bankalarına bu durumu bildirecekler. Genel uygulama, tüm gelir ve aylıkların toplamı üzerinden tek bir promosyon ödenmesi şeklinde. Örneğin, 1.650 TL yaşlılık aylığı, ölen eşinden dolayı da 900 TL ölüm aylığı alan kişinin toplam aylığı 2.550 TL kabul edilir ve 750 lira promosyon ödenir.

4- Yeni promosyonlar ne zaman ödenecek?

Promosyon ödemeleri peşin yapılıyor. Emekli maaşı almakta olan kişilerin promosyonları başvurularından itibaren genellikle 3 iş günü içerisinde, yeni maaş alacak kişilerin ödemeleri ise ilk maaş ödemesini takiben 3 işgünü içerisinde gerçekleştiriliyor.

5- Aylık kesilirse promosyon geri alınır mı? 

Sosyal Güvenlik Kurumu, hak etmediği halde yaşlılık aylığı veya ölüm aylığı bağlandığı sonradan tespit edilen kişilerin gelir ve aylıklarını kesebiliyor. Herhangi bir nedenle SGK tarafından aylıkların kesilmesi durumunda, kalan süreye ait promosyon bankalarca geri istenir.

6- Promosyon almanın koşulları nelerdir?

Promosyon almanın en önemli koşulu, emekli aylığının üç yıl süreyle o bankadan alınacağına dair taahhütte bulunmaktır. Ancak, yüksek promosyon uygulayan bazı bankalar ilave koşullar isteyebiliyor. Promosyonun bir kısmını peşin, kalanını taksitle yapma taahhüdünde bulunan bankalar kredi kartıyla her ay belli tutarın üzerinde harcama yapılması gibi ilave koşullar getirebiliyor.

7- Emekli aylığını bir bankadan diğerine nakletmek için ne yapmalı?

Bunun birkaç yolu var. Emekli aylığı hesabının nakledileceği banka şubesine başvurarak taahhütname, sözleşme ve form imzalanabilir.

Taşınmak istenilen bankada daha önce vadesiz mevduat hesabı bulunanlar internet üzerinden maaş taşıma talimatı verebilirler.

e-Devlet üzerinden maaş taşıma talebinde bulunulabilir.

8- 2017 yılından sonra emekli olanlar yeni promosyon alabilir mi?

Alabilirler. Örneğin 2019 yılı haziran ayında emekli olan kişinin, temmuz ayında 450 TL tutarında promosyon aldığını kabul edelim. O tarihten bugüne 9 ay geçmiştir. Bu kişi mart ayında emekli aylığı hesabını başka bir bankaya nakletmek istediğinde ödenen promosyondan 9 aylık sürenin karşılığı olan 112.5 TL düşülür, kalan 337.5 TL bankaya iade edilir.

9- Üç yıllık süre dolmadan başka bankaya geçilebilir mi?

Geçilebilir. Bir önceki örnekte olduğu gibi 3 yıllık toplam süreden kalan süreye ait promosyon iade edilerek, başka bankaya geçmek mümkündür. 450 TL promosyon almış olan kişi için hesaplama şu şekilde yapılır: 450 TL’nin 36 aya bölümüyle elde edilen 12.5 TL, 3 yıllık sürenin dolmasına kalan ay sayısı ile çarpılarak iade edilecek tutar bulunur.

10- Yeni emekli olacaklar bankasını nasıl seçebilir?

SSK veya BAĞ-KUR’dan emekli olacaklar SGK il müdürlüklerine şahsen başvurarak banka tercihinde bulunur. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar ise çalışmakta oldukları kuruma verecekleri dilekçede maaş ödemelerine aracılık edecek bankayı seçebilir.

Bankalar genellikle, emekli aylığını taşıyan müşterilerine promosyon ödemesi için taahhütte bulunmak üzere şubeye çağırıyor. Şayet bankanızdan böyle bir çağrı almazsanız siz promosyon talebinde bulunun.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.