Fitch, Türkiye'nin kredi notunu negatife çevirdi 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch siyasi ve jeopolitik risklerin artan baskısı nedeniyle Türkiye'nin notunu düşürdü.

04 Mayıs 2019 Cumartesi 07:49
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu negatife çevirdi 






Fitch, Türkiye'nin kredi notunu negatife çevirdi 



Türkiye'nin uluslararası kredi notu son üç yıldır kredi derecelendirme kuruluşları tarafından sürekli düşürülüyor. Finansal yapıdaki bozumluk, bölge ve siyasi faktörler öne sürülerek yapılan son not teyidinde ülke notu BB, görünüm ise negatif olarak açıklandı. Fitch'in son not açıklaması ile Türkiye'nin uluslararası kredi ligindeki durumu daha da geriledi. 

TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI KREDİ NOTU SIRALAMASI

Türkiye geçtiğimiz dünya kredi liginde 3'üncü gruba gerilemişti. Son 3 yılda 15 ülke Türkiye'yi geçti. 


Bahamalar (15.5), 
Güney Kıbrıs (15.3), 
Umman (15.0), 
Güney Afrika (15.0), 
Namibya (15.0), 
Azerbaycan (14.6), 

Hırvatistan (14.6), 
Paraguay (14.6), 
Guatemala (14.0), 
Kosta Rika (13.6), 
Sırbistan (13.6), 
Makedonya (13.5), 
Brezilya (13.3), 
Gürcistan (13.3), 
Vietnam (13.3) oldu. 

Türkiye'nin 2015'te en yüksek seviye olan 15.7 puanı, 2018 sonu itibarıyla Rusya ve Fas'ın aldığı görülüyor.

SON KREDİ NOTU İLE DURUM DAHA DA BULANIK

Türkiye'nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşularıyla ilgili sıkıntısı son üç yıldır gündemdeki yerini koruyor. Standard and Poors'un Türkiye'ye geçtiğimiz yıl mayıs ayında yaptığı 'Döviz üzerindeki baskı' uyarısının ardından dolarda başlayan haraketlenme günümüze kadar sürdü. Fitch'ten gece yarısı gelen Türkiye'nin kredi notu haberi, hafta sonu olduğu için iç piyasadaki etkisi henüz belirgin değil. Fitch'in son açıklamasının kaynağı olarak  "Türkiye'nin kredi notu ve negatif görünüm zayıf dış finansmanı, düşük döviz rezervlerini ve yüksek net dış borç, yüksek enflasyonu yansıtıyor" 

Türkiye'nin kredi notunun güçlü kamu finansmanı, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomi tarafından desteklendiğini vurgulayan kuruluş açıklamasında ''Türkiye'nin ekonomik toparlanması, enflasyon, ekonomi politikasının uygulanması için görünüm civarında ciddi belirsizlikler devam ediyor" ifadesini kullandı.

Kuruluş yayınladığı değerlendirmede, "Ekonomi 2018'de TL'de dış finansman kırılganlıklarından, siyasi ve jeopolitik gelişmelerden kaynaklanan keskin bir değer kaybı yaşadı. Cari işlemler açığında hızlı bir düzeltme yeniden dengelenmeye ve istikrara doğru giden yolda gerekli bir adım. Bununla birlikte, ekonomik toparlanma ve enflasyon, ekonomi politikasının uygulanması için görünüm etrafında ciddi belirsizlikler devam ediyor" dedi.

Fitch, jeopolitik ve siyasi risklerin Türkiye'nin notu üzerinde baskı yarattığını kaydetti. 

Kararın ardından Dolar/TL 5.97 TL seviyesindeki seyrini korudu.

YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYENİN İKİ KADEME ALTINDA

Kuruluş son olarak 15 Aralık'ta yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin kredi notu ve görünümde bir değişikliğe gitmemişti.  13 Temmuz 2018'de BB+'dan BB seviyesine indirmişti. Bu seviye Fitch değerlendirmesine göre yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında bulunuyor. Söz konusu seviyede değerlendirilen ülkeler arasında Türkiye'nin yanında Brezilya, Sırbistan ve Makedonya bulunuyor.

Diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's'e göre de Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin 2 kademe altında yer alırken, S&P Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 3 kademe altında tutuyor.

TÜRKİYE'NİN KARNESİ

Kuruluş                Kredi notu          Görünüm

Fitch                         BB                 Negatif

S&P                          B+                 Durağan

Moody's                    Ba3              Negatif
 

Anahtar Kelimeler:
FitchKredi Notu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.