• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İNFO Yatırım | Piyasalarda Gözler 16 Aralık'a Çevrildi.
Ekonomi
Yayınlanma: 06 Aralık 2021 - 11:23

İNFO Yatırım | Piyasalarda Gözler 16 Aralık'a Çevrildi.

İnfo Yatırım Araştırma Ekibinin hazırladığı kasım ayı enflasyon değerlendirmesinde TÜFE ve ÜFE'deki detaylara dikkat çekildi.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İNFO Yatırım | Piyasalarda Gözler 16 Aralık'a Çevrildi.

İNFO Yatırım | Piyasalarda Gözler 16 Aralık'a Çevrildi.

Kasım ayında TÜFE yüzde 3,00 olan beklentilerin üstünde yüzde 3,51 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Ekim’deki yüzde 19,89 seviyesinden Kasım ayında yüzde 21,31’e yükseldi. Son aylardaki kurdaki sert yükseliş, çeşitli mal ve hizmetler ile enerji fiyatlarındaki artışlar sonrasında enflasyon yüzde 20’nin üstüne çıkmış oldu. Çekirdek TÜFE ise yüzde 16,82’den yüzde 17,62’ye yükseldi.

ÜFE ise aylık bazda yüzde 9,99 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki yüzde 46,31 seviyesinden Kasım’da yüzde 54,62’ye yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında ulaştırma yüzde 6,31 ile çeşitli mal ve hizmetler yüzde 5,36 ile lokanta ve oteller yüzde 4,10 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, Kasım ayında düşüş gösteren grup olmadı.
ÜFE tarafında ise en fazla artış yüzde 20,67 ile ham petrol ve doğalgaz ürünlerinde ve yüzde 16,72 ile kömür ve linyit ürünlerinde gerçekleşti. TÜFE tarafında olduğu gibi ÜFE tarafında da düşüş gösteren grup Ekim ayındaki gibi Kasım ayında da olmadı.

Açıklanan enflasyon verisi sonrasında BİST100 endeksi ve Dolar / TL’deki alıcılı seyir sürdü. Eylül ayından bu yana gerçekleşen faiz indirimleri, doların küresel piyasalarda değer kazanması ve iç dinamiklere bağlı olarak Dolar / TL’deki yukarı yönlü trend sürüyor. Cumhurbaşkanın ‘yüksek faiz ile mücadele’ söylemlerini medyada ve grup toplantılarında yinelemesi ise Dolar / TL kuru 13,88 seviyesine kadar yükselmesinin ardından, bu hafta TCMB, kurdaki sağlıksız fiyat hareketleri söylemiyle döviz kurlarına satım yönünde müdahale etti. TCMB 2014 yılından bu yana ilk kez kur tarafına direkt müdahale  etmiş  oldu.  

Ekim  ayında  sepet  kurda görülen yüzde 7’lik artışın etkilerini Kasım enflasyon rakamlarında gördük. Geçtiğimiz ayda ise sepet kur artışının yüzde 14 olduğu düşünülürse Aralık enflasyonunun kur hareketi kaynaklı riskler barındırabilir.

Ay başında süt ürünlerine ve doğalgaza yapılan zamlar ile birlikte, yüksek gıda fiyatları ve artmaya devam edecek enerji maliyetleri ile Aralık ayında yıllık enflasyonda artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Görevinden ayrılan Hazine ve Maliye Bakan’ı Lütfi Elvan enflasyonla mücadeleye destek olmak adına BOTAŞ’ın doğalgaz fiyatlarındaki desteği hariç yaklaşık 150 milyar TL bütçe gelirlerinden feragat edildiği ve bunun manşet enflasyona olumlu etkisinin yaklaşık yüzde 5 olduğunu açıklamıştı. Buradan hareketle önümüzdeki dönemde enerji maliyetleri artışlarının enflasyon geçişkenliğinin artması beklenecektir. Enflasyon rakamlarının yüksek seyredecek olmasının bir diğer sebebi de 2022 yılı beklentilerinde bozulma ve bunun getirdiği fiyatlama eğilimleri. 

Son olarak da yüzde 20’lerin üstünde devam eden manşet enflasyonun oldukça üzerinde açıklanma ihtimali yüksek olan asgari ücret zammı etkisi de göz önüne alındığında 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 30’lara yakınsayan yıllık TÜFE beklentileri ve gerçekleşmeleri doğrultusunda kur fiyatlamaları görebiliriz.

TCMB’nin 16 Aralık’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddeleri yüksek enflasyon,   omicron kaynaklı coronavirüs salgını, jeopolitik riskler ile siyasi konular ve bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 

Son TCMB Toplantısında 100 baz puan indirim yaparak Politika faizini yüzde 15,00’e çeken TCMB’den karar metninde sıkı duruş ibaresine Kasım ayında da yer vermezken, Kasım ayındaki karar metnine eklenen ''Arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. 

Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir ‘’ ifadesi eklendi. Bu kapsamda Aralık ayında da TCMB’den 100 baz puan indirim bekliyoruz.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Nureddin Nebati’nin ‘yüksek faize karşı olan demeçleri daha yüksek bir indirim görüşünü yansıtsa da, TCMB’nin döviz kuru gelişmelerini göz önüne alarak 100 baz puanın üstünde de bir faiz indirim olmaması da sürpriz olmayacaktır.
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Son Haberler
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını...
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı Var
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı...
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası Sonrası Acil İniş Yaptı
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası...
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Kaspersky, Emotet’in yeniden ortaya çıktığını bildirdi
Kaspersky, Emotet’in yeniden ortaya çıktığını bildirdi

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.