Kadınlara 4 aylık doğum izni yetmiyor!

DORinsight, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için özel bir araştırma hazırladı. Araştırma, çalışan kadınlara 4 aylık doğum izni süresinin yeterli olmadığını ortaya koydu. Katılımcıların çoğunluğu izin süresinin 12-24 ay olması gerektiğini söyledi.

07 Mart 2019 Perşembe 10:19
Kadınlara 4 aylık doğum izni yetmiyor!






Kadınlara 4 aylık doğum izni yetmiyor!

Türkiye'nin en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 71'i çalışan kadınlara verilen 4 aylık doğum izni süresinin yeterli olmadığını düşünüyor. Katılımcıların çoğunluğu izin süresinin 12-24 ay olması gerektiğini söylüyor. Yüzde 61'lik kesim ise ev hanımlığının iş dünyasında olmaktan daha zor olduğunu belirtiyor


Türkiye'nin en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için özel bir araştırma hazırladı. Araştırma, çalışan kadınlara 4 aylık doğum izni süresinin yeterli olmadığını ortaya koydu. Katılımcıların çoğunluğu izin süresinin 12-24 ay olması gerektiğini söyledi.

13-28 Şubat 2019 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya; Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup çalışan 5.899 kişi katıldı. Araştırma kapsamında katılımcılara, Kadınlar Günü'nün anlamı ve kendileriyle ilgili sorular yöneltildi. Araştırmadan çıkan sonuçlar ise şöyle oldu:


Ev mi zor iş mi?

Katılımcıların yüzde 61'i ev hanımlığının daha zor olduğunu belirtirken, yüzde 39'u iş dünyasında

olmanın zor olduğunu dile getirdi.

Doğum izni yetmiyor

Katılımcıların yüzde 71'i çalışan kadınlara verilen doğum izni süresi yetersiz olduğunu düşünürken, yüzde 29'u ise yeterli olduğunu söyledi.

'İzin süresi 12-24 ay olmalı'

Kadınlara verilen doğum izinlerinin yetersiz olduğunu düşünen kişilerin yüzde 32'si kadınlara 24 ay izin verilmesi gerektiğini, yüzde 31'i 12 ay izin verilmesi gerektiğini, yüzde 12'si 9 ay, yüzde 10'u 18 ay, yüzde 8'i 6 ay, yüzde 7'si de 15 ay izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomik özgürlükle güçlenir

"Güçlü bir kadın sizce öncelikli olarak nasıl olmalıdır?" sorusuna katılımcıların yüzde 42'si "Ekonomik özgürlüğe sahip olmalıdır" yanıtını verdi. Bu yanıtı sırasıyla "Eğitim seviyesi yüksek olmalıdır" (yüzde 28), "Topluma faydalı bireyler yetiştirmelidir" (yüzde 24), "Yaşadığı toplumun sorunlarıyla yakından ilgilenmelidir" (yüzde 6) takip etti.

Türkiye'nin örnek kadınları

Katılımcıların yüzde 40'ı kendilerine rol modeli olarak Türkan Saylan'ı görürken, yüzde 24'ü Güler Sabancı'yı, yüzde 9'u Angela Merkel'i, diğer bir yüzde 9'luk kesim Sezen Aksu'yu, yüzde 3'ü Ayşe Arman'ı, yüzde 2'si Madonna'yı, diğer bir yüzde 2'lik kesim Beyonce'u rol modeli olarak kendilerine aldıklarını belirtti.

Her alanda başarılı olurlar

Katılımcıların yüzde 76'sı kadınların istedikleri her alanda başarılı olabileceklerini söylerken, yüzde 10'u toplumsal sosyal sorumluluk çalışmalarında, yüzde 9'u ev içi emekle ilgili işlerde, yüzde 5'i ise tasarım ve yaratıcılık gerektiren işlerde başarılı olabileceklerini belirtti.

'Emekçi Kadınlar Günü' dediler

Yapılan araştırmada katılımcılara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün anlamı sorulduğunda yüzde 32'si "Emekçi kadınların kutladığı bir gündür" şeklinde yanıt verdi. Yüzde 25'i "İnsan hakları temelinde, kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik başarılarının kutlanmasına dair bir gündür", yüzde 21'i "Kadın emeğine gereken değeri vermek için kutlanır", yüzde 11'i "Kadınların, eşitlik taleplerini dile getirmesi için kutlanan bir gündür", yüzde 7'si "Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için kutlanılan bir gündür" yüzde 4'ü ise "Tüm dünyada entelektüel kesimin kutladığı bir gündür" şeklinde cevapladı.


DORinsight hakkında:

Hitay Holding bünyesinde kurulan DORinsight, 1,2 milyonun üzerinde kayıtlı üyesiyle Türkiye'nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketidir. Online araştırmalar alanında uzmanlaşan DORinsight, değişen tüketici ihtiyaçlarına yönelik yeni bakış açıları geliştirilmesi için öneriler sunar. Dünya Araştırmacılar Birliği (ESOMAR) ve Türkiye Araştırmacılar Birliği (TÜAD) üyesi olan DORinsight, tüm araştırma çalışmalarını, söz konusu birliklerin kalite standartlarına, etik düzenlemelerine ve bilimsel metotlarına uygun olarak yürütür.

Anahtar Kelimeler:
DORinsight
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.