Kamu-Sen: Öğrencilerin Yıllık Gideri %14.5 Arttı

Kamu-Sen'in, Tüik ile yaptığı çalışma sonucu, öğrencilerin okul gereçleri için yaptığı masrafın %14, oranında arttığını açıkladı.

29 Eylül 2015 Salı 16:56
Kamu-Sen: Öğrencilerin Yıllık Gideri %14.5 Arttı






Kamu-Sen: Öğrencilerin Yıllık Gideri %14.5 Arttı

Kamu-Sen'in, Tüik ile yaptığı çalışma sonucu, öğrencilerin okul gereçleri için yaptığı masrafın %14, oranında arttığını açıkladı.

Kamu-Sen, TÜİK, Öğrenci, Okul Masrafı, Harcama, Araştırma

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, döviz kurlarındaki artışın ithal edilen kırtasiye malzeme fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine yol açtığı, servis ücretlerinde ise büyükşehirlerde yaklaşık yüzde 10 artış olduğu belirtildi.

TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmayla, bir öğrencinin aile bütçesine getirdiği ek yükün belirlendiği kaydedildi.

Buna göre, ilköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yükün, geçen yıl aylık 846 lira 24 kuruşken, bu sene 968 lira 67 kuruşa çıktığı bildirilirken, okul masraflarının son bir yılda yüzde 14,5 yükseldiği ifade edildi.

"Vatandaşlarımız borçlanarak yaşıyor"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konu ile ilgili değerlendirmesini şu şekilde yaptı: "Geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımızda sadece okul masraflarının aylık 122,4 lira arttığı ortaya çıktı. Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmişti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleştirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle, öğrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleştirilmesi de okul masraflarını artıran bir başka etken olmaktadır. Yapılan araştırmalar, son 11 yılda ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü göstermektedir. Buna göre vatandaşlarımız borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır. Bu bakımdan, özellikle memurlarımızın yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi ve yeniden tasarruf yapılabilir hale getirilmesi ülkemiz geleceği açısından da zorunluluktur" değerlendirmesinde bulundu.

Koncuk, iyi bir eğitimin yolunun, doğru bir sistem ve yeterli ekonomik kaynaktan geçtiğini, çocuğu eğitim gören vatandaşlara eğitim öğretim yardımı yapılması gerektiğini ifade etti.

Son Güncelleme: 29.09.2015 17:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.