• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kekik ihracatında hedef 150 milyon dolar
Ekonomi
Yayınlanma: 16 Mart 2023 - 09:38

Kekik ihracatında hedef 150 milyon dolar

40 bin ton kekik üretebilecek potansiyeli barındırıyoruz, Kekik ihracatçılarından üreticilere çağrı: Ürünlerinizi doğru yöntemlerle hasat edin. Kekik ihracatçıları ana pazarı ABD’ye ihracatını artırmada kararlı

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kekik ihracatında hedef 150 milyon dolar

Kekik ihracatında hedef 150 milyon dolar

Dünyada en çok talep gören tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan kekiğin dünya üretiminin yüzde 80’lik kısmını Türkiye karşılıyor. 

Baharat ihracatı, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği üzerinden kayda alınıyor. 

Türkiye’nin kekik ihracatının tamamını gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri, bünyesinde kurulan “Baharat İhracatçıları Grubu”, ana pazarı ABD’ye ihracatını artırmak için stratejilerini ve Türkiye’nin kekik üretimi hedeflerini masaya yatırdı. 

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin 2022 yılında 169 milyon dolarlık baharat ihraç ettiğini söyledi. 

“Bu ihracatın 116 milyon dolarlık kısmı Birliğimizce gerçekleştirildi. Türkiye geneli baharat ihracatımızın yüzde 31’ini kapsayan kekikte geçtiğimiz sene 54 milyon dolara ulaştık. 2023 yılı Ocak-Şubat dönemi baharat ihracatımız da 28 milyon dolar bandında gerçekleşti. Kekikte de ilk iki ayda 8 milyon dolarlık ihracatımız var. Orta vadede kekik ihracatımızı 150 milyon dolara çıkaracağımızı öngörüyoruz. 2022 yılında ABD, kekik ihracatımızın neredeyse yarısını gerçekleştirdiğimiz kritik bir pazar. ABD, baharat ihracatımızda 22 milyon dolarla, kekik ihracatımızda ise 10 milyon dolarla ana pazarımız.”   

Birlikte daha da güçleneceğiz

Türkiye’nin kekik ihracatının tamamının Ege’den yapıldığını vurgulayan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, “EİB olarak en fazla kafa yorduğumuz Yeşil Mutabakat regülasyonları, sürdürülebilirlik üretimden başlıyor. Türkiye baharat ihracatının büyük çoğunluğunu yapan firmalarımızla EİB bünyesinde oluşturduğumuz ‘Baharat İhracatçıları Grubu’ hem pazar stratejimizi güçlendirmede hem de karşılaşacağımız sorunlarımızı kökten çözmek için önemli bir adımdır. Kekik, defne ve adaçayı katma değerli ürünlerimiz. Aynı zamanda üretim ve ihracatta dünyadaki en büyük pay bizim. Türkiye'de 20 bin tonu aşan kekik üretiminin tamamına yakını ihraç ediliyor. Yeni kekik plantasyonlarıyla kısa vadede 25 bin ton, orta vadede 40 bin ton kekik üretebilecek potansiyeli barındırıyoruz.” diye konuştu.  

Üretici ile sıcak temas sağlanmalı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, dünya pazarlarına kaliteli ve standart üretim sunulması için kekik üreticilerinin desteklenmesi, daha bilinçli ve verimli bir şekilde ürünlerini hasat etmesi, çiftçilere eğitimlerin sıklaştırılması gerektiğine değindi. 

“Hem kekik bitkisi, kekik bitkisinin tarımında dikkate alınması gereken doğru uygulamaları anlatarak üretici ile sıcak temas sağlayacağımız üretici toplantıları, çalıştaylar ve eğitimlerimizi artırmamız hem de tv kanalları, sosyal medya ve dijital mecraları yoğun bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Uzun bir süredir kekik üretiminin yoğun olduğu bölgelerde çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Daha fazla çiftçiye ulaşabilmek amacıyla tematik bir TV kanalı ile iş birliği yaparak bir video serisi de hazırlamıştık. Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz ve Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliğimiz üyeleriyle oluşturduğumuz bu grupta sektörün tüm ortak sorunlarının hızlıca ele alınıp çözüme kavuşturulması için ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslar kuracağız ve güncel gelişmeleri anlık olarak paylaşacağız. ” 

Kekik özelinde bir aksiyon planı oluşturmamız gerekiyor

Başkan Öztürk, “Tohum fide tıbbi aromatik bitkilerle ilgili Kınık’ta kurulacak Bitkisel Üretim Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, bütün dünyada gıdayla ilgili endişelerin arttığı bu dönemde, ülkemiz için büyük bir avantajımız. Kekikte dünyanın yüzde 75'ini, Türkiye'nin ise yüzde 85'ini üreten Denizli’de Tarım ve Orman Bakanlığı ile yeni kekik üretim sahaları açıyoruz. Sürdürülebilir üretim odaklı projeler hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Üretici Kuruluşları, İl Tarım Müdürlükleri, Üniversiteler ve firmaları ortak paydada buluşturarak doğal kekik üretiminin arttırılması amaçlıyoruz. Kekik özelinde bir aksiyon planı oluşturmamız gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı. 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Emekliye maaşlara ek destek geliyor: 30.000 TL destek paketi resmen açıklandı
Emekliye maaşlara ek destek geliyor: 30.000 TL destek paketi resmen açıklandı
Zam yağmuru başladı: Cepte yangın büyüyor! Akaryakıt, sigara ve alkole dev ÖTV zammı
Zam yağmuru başladı: Cepte yangın büyüyor! Akaryakıt, sigara ve alkole dev ÖTV zammı
Beklenen açıklama geldi: Emeklinin yeni en düşük maaşı belli oldu! Milyonlarca kişi bu tutarı alacak
Beklenen açıklama geldi: Emeklinin yeni en düşük maaşı belli oldu! Milyonlarca kişi bu tutarı alacak
Tarihinin en yüksek zammı: Cebinizi yakacak zam geldi! Sigaraya şok zam!
Tarihinin en yüksek zammı: Cebinizi yakacak zam geldi! Sigaraya şok zam!
Son Haberler
Berrak su, sakinlik ve doğa şöleni: Ördekler, kuğular ve huzurun ta kendisi... İzmir’den 3 saatte doğayla baş başa
Berrak su, sakinlik ve doğa şöleni: Ördekler, kuğular ve huzurun...
Listede ne ararsan var: Zeytinyağından sucuğa, etten peynire! Tarım Bakanlığı sahte gıdaları ifşa etti
Listede ne ararsan var: Zeytinyağından sucuğa, etten peynire! Tarım...
Transferde büyük bomba: Tarihi imza atıldı! 15 milyon Euro'ya Mario Lemina hayırlı olsun
Transferde büyük bomba: Tarihi imza atıldı! 15 milyon Euro'ya Mario...
Bu hatayı milyonlar yapıyor: Görünüşte masum, sonuçları korkunç! Şarjdayken telefonla oynamak tehlike saçıyor
Bu hatayı milyonlar yapıyor: Görünüşte masum, sonuçları korkunç!...
Aşkı tutkulu yaşayan, duygularıyla büyüleyen 5 burç: Kalplerinde hep bahar var
Aşkı tutkulu yaşayan, duygularıyla büyüleyen 5 burç: Kalplerinde...
Ford Bronco, Avrupa’da satışa sunuldu
Ford Bronco, Avrupa’da satışa sunuldu

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.