• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Organik pazarlar hızla yayılıyor | Sertifikalı organik ürünler satılıyor
Ekonomi
Yayınlanma: 14 Eylül 2021 - 08:15

Organik pazarlar hızla yayılıyor | Sertifikalı organik ürünler satılıyor

Türkiye'de ilk: Kayseri Kocasinan, sadece yerel üreticilerin katıldığı iki organik pazara ev sahipliği yapıyor

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Organik pazarlar hızla yayılıyor | Sertifikalı organik ürünler satılıyor

Ekolojik pazarlar Anadolu'da yayınlıyor


Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kocasinan Belediyesi işbirliği ile 2013 yılından beri kurulan Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar’ın ikincisi, yerel üreticilerin katılımıyla 15 Eylül Çarşamba günü açılıyor. 

Organik sertifikalı üretim yapan çiftçilerin ürünlerini pazarlayabilmesi için 9 yıldır sezonluk olarak hizmet veren Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar’ın ikincisi, halkın yoğun talebi ve üreticinin ihtiyacı doğrultusunda 15 Eylül’den itibaren her çarşamba günü Yenimahalle’de hizmet vermeye başlıyor.

Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’nin (KAPTAR) müteşebbisliğinde, Kayseri’nin 9 ilçesindeki 700 dekar alanda organik sertifikalı üretim yapan 45 çiftçi, 30 çeşit ürününü, %100 Ekolojik Pazarlar güvencesiyle zehirsiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmak isteyen tüketicilerle aracısız olarak ulaştırma imkânı buluyor. 

Sivil toplum ve kamu kuruluşları işbirliği ile organik tarımın desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar’a, 9 yılın sonunda ikinci bir halka daha eklenerek Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Kocasinan Belediyesi, sadece yerel üreticilerin tezgâh sahibi olduğu iki organik pazara birden ev sahipliği yapan ilk ve tek şehir olmasının yanı sıra, gıdanın üreticiden tüketiciye adil bir üretim ve pazarlama modeli ile sürdürülebilirliği konusunda da diğer belediyelere öncülük ediyor.

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, Kocasinan’da açılan ikinci %100 Ekolojik Pazar’ın önemine dikkat çektiği açıklamasında, “Üretici örgütlenir; devlet üretimi, yerel yönetimler de sivil toplum örgütlerinin katkıları ile organik pazarları destekler; üretim ve tüketimde yerellik sağlanarak organik pazarlar üreticiden tüketiciye hale gelirse, hem sürdürülebilirlik sağlanıyor hem de organik ürünlerdeki fiyatlar aşağı çekilebiliyor. Kayseri’deki organik pazar fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’deki organik pazarların neredeyse yarısı bir bedel. Buğday Derneği olarak, Tarım ve Orman Bakanlığımızı ve yerel yönetimleri işbirliği içinde hem üretim hem pazar ayağı bir arada olacak şekilde organik tarımı desteklemeye çağırıyoruz. Kocasinan %100 Ekolojik Pazar modelinin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Organik ürün bereketi artıyor

KAPTAR Derneği Başkanı Dr. Yeşim Bekyürek, organik pazarın açılışına ilişkin şunları söyledi: “Tüketicilerimize ulaşmak, üretim alanlarımızı arttırmak, sağlıklı ve güvenilir organik ürünlere en kısa yoldan ve en ucuza ulaşılmasını sağlamak amacıyla ikinci pazarımızı açıyoruz.” 

Kurulduğu 2013 yılından bu yana organik tarım sektörünün öncü girişimlerinden biri olan Kocasinan yüzde 100 Ekolojik Pazar, 9 yıldır hem Kocasinan halkına hem de Kayseri’nin çeşitli ilçelerinden gelen müşterilere hizmet veriyor. Mevcut üreticilerin yeni ürünleri ile birlikte, organik ürün bereketi de her geçen gün artıyor.

Yüzde 100 Ekolojik Pazar’da, 2020 yılı verilerine göre, 159.062,75 kg. taze sebze ve meyve satışı gerçekleşirken; üreticilerin elde ettikleri toplam kazanç, iklim krizine ve pandemiye bağlı olarak azalan ürün miktarına rağmen, 722.591,50 TL’ye ulaşmış durumda. Son 6 yılda 980.426,31 kilogram taze sebze ve meyve satışı gerçekleştiren üreticiler toplam 3.230.162 TL kazanç elde ederek üretim kapasitelerini geliştirmeye devam ediyor.

Kayseri Kocasinan

%100 Ekolojik Pazar

Taze sebze ve meyve

Toplam satış (KG)

Taze sebze ve meyve

Ciro (TL)

2015

139.181,35

327.704,50

2016

183.511,46

477.383,00

2017

151.817,10

394.645,00

2018

159.592,35

591.293,00

2019

187.261,30

716.545,00

2020

159.062,75

722.591,50 

TOPLAM

980.426,31

3.230.162

Zehirsiz pazarlar mümkün

Ekolojik tarım, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren bir tarım şekli olduğu için tarım zehiri pestisitler, hormonlar ve kimyasal gübrelerin kullanılmadığı, sürdürülebilir ve en yaygın yöntem. Ekolojik tarım yöntemi ile üretilen ürünlerde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır.

Sadece organik sertifikalı ürünlerin satıldığı %100 Ekolojik Pazarlar, ekolojik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte, gelecek kuşaklar için daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bir toplum yolunda dönüşüme hizmet ediyor.

Türkiye’de ekolojik ürünlerin ve pazarların yaygınlaşması için çalışan Buğday Derneği’nin öncülüğünde, ilk olarak 2006 yılında İstanbul - Şişli’de açılan %100 Ekolojik Pazarlar, Kartal ve Bakırköy’ün ardından, İstanbul dışında Kayseri Kocasinan’da ve İzmit’te hizmet vermeye başladı. Böylece ekolojik ürünler daha çok tanınır, bilinir ve ulaşılabilir hale geldi. Şimdi de, Kayseri Kocasinan ilçesinde kurulan ikinci pazar ile başarısını devam ettiriyor.

Her şey kayıt altında ve izlenebilir

Buğday Derneği, oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model olarak yaygınlaşmasına öncülük ederek, üstlendiği bu rolü, hazırladığı internet veritabanı ile daha da ileriye taşıyor. Yerel yönetim yetkilileri, ürünlerin satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat ve mali belgeler bazında kayıt altına alıyor. Ayrıca, %100 Ekolojik Pazarlar’da satılan tüm ürünlere ait sertifikalara www.ekolojikpazarlar.org web sitesinden ulaşılabiliyor.

Belediyelerin yanı sıra, Buğday Derneği ve proje ortağı olan sivil toplum kuruluşları ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da denetimleri yapılan %100 Ekolojik Pazarlar’da, düzenli olarak ürünlerden numune alınarak akredite laboratuvarlara gönderiliyor. Kalıntı çıkan veya sertifika kapsamı dışında ürün sattığı tespit edilen üreticiler ve esnaf pazardan men ediliyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Alkol ve sigarada tarihi zam kapıda: ÖTV bombası patladı! Son 10 yılın rekoru
Alkol ve sigarada tarihi zam kapıda: ÖTV bombası patladı! Son 10 yılın rekoru
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu bankası tek şartla 15000 TL veriyor
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu bankası tek şartla 15000 TL veriyor
Memurlar dikkat: Beklenen haber açıklandı... Kira yardımı ve seyyanen zamda sürpriz gelişme
Memurlar dikkat: Beklenen haber açıklandı... Kira yardımı ve seyyanen zamda sürpriz gelişme
Dev hibe paketi İşkur’dan! 580 bin TL destek için başvurular başladı
Dev hibe paketi İşkur’dan! 580 bin TL destek için başvurular başladı
Son Haberler
Alkol ve sigarada tarihi zam kapıda: ÖTV bombası patladı! Son 10 yılın rekoru
Alkol ve sigarada tarihi zam kapıda: ÖTV bombası patladı! Son 10 yılın...
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu bankası tek şartla 15000 TL veriyor
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu...
Börek değil, ekmek değil: Yiyen bir daha unutamıyor! Sacda pişen Velibah tarifi
Börek değil, ekmek değil: Yiyen bir daha unutamıyor! Sacda pişen...
Şimşekler çakacak, sağanak başlayacak: MGM’den 6 ile gök gürültülü sağanak yağış uyarısı
Şimşekler çakacak, sağanak başlayacak: MGM’den 6 ile gök gürültülü...
Hamur yok, zahmet yok: Komşular kokusuyla kapınıza dayanacak! Çay demlenmeden hazır, çıtır çıtır börek tarifi
Hamur yok, zahmet yok: Komşular kokusuyla kapınıza dayanacak! Çay...
Alanyaspor 1 - Giresunspor 0
Alanyaspor 1 - Giresunspor 0

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.