Özgün Türk Motoru Erin Motor, denizcilik sektörünün yanında

Üniversite-sanayi iş birliği sonucunda ortaya çıkan, yüzde 100 özgün Türk tasarımı yerli motor Erin Motor, 10 bin saat ömür testi ile kanıtlanmış marin dizel motoruyla her şartta kullanım rahatlığı sunuyor.

09 Temmuz 2021 Cuma 09:17
Özgün Türk Motoru Erin Motor, denizcilik sektörünün yanında






Özgün Türk Motoru Erin Motor, denizcilik sektörünün yanında



Geliştirdiği dizel motorlarla Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da tanınan bir marka haline gelen Erin Motor, marin dizel motoruyla da denizcilik sektörüne hitap ediyor. 6-10 metrelik teknelerde rahatlıkla kullanılabilen marin dizel motor, kolay ulaşılabilir yedek parça teminatı da sunuyor.

Yıldız Teknik Üniversitesiyle geliştirilen SANTEZ projesinin de bir yansıması olan Erin Motor’un geliştirmiş olduğu marin dizel motor, İstanbul Esenyurt’taki fabrikada üretiliyor. 10 bin saat ömür testi kanıtlanmış dayanıklı tasarımı, 2 yıl 1.000 saat kullanım garantisi, yüksek basınçlı yakıt pompası ile düşük yakıt tüketimi, deniz suyu ile motor suyunu birbirine karıştırmayan yüksek performanslı eşanjörü, 600 d/d düşük rölanti devri ve hidrolik şanzımanıyla tüm ihtiyaçları karşılıyor. Amaçlarının motor ithalatının önüne geçmek olduğunu belirten Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, “Kendi endüstrisini güçlendirmeyen ve üretimi olmayan toplumlar hızla ilerleme yarışında dışa bağımlılıkları oranında çeşitli yaptırımlar sonucunda yolda kalırlar. Biz, Erin Motor olarak bu yolculuğa çıkarken, yerli motor üretme hayalimizi, tüketicimizi en iyi motorla buluşturma hayali ile birleştirirken de bu duyguların gücü ile yolumuza inançla devam ettik. Zorlu ve uzun süren Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde bugün siz değerli tüketicilerimizin birçok alanda ihtiyacına çözüm üretecek ürünleri sizlerle buluşturuyoruz. Marin dizel motorumuz da kısa bir zamanda ciddi tüketici sayısına ulaştı. Eminimiz ki yakında yakında bizim gibi firmaların da sektöre girmesiyle birlikte motor ithalatının tamamen önüne geçebileceğiz” açıklamalarında bulundu.

DÜNYA OTOMOTİV DEVLERİNE ÜRÜN SATIYOR

Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, kuruluşun son durumunu anlatırken, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla geliştirdiği tamamı yerli tasarım bir ürünün yakaladığı başarıya dikkat çekti. iyigunler.net'in sorularını yanıtlayan Ersin Şahin şu bilgileri verdi;


1- Şirketiniz ne zaman kuruldu? İhracata ne zaman başladınız?
    

Grup şirketlerimizden Şahin Kalıp'ın kuruluşu 1975 yılı olup, 1989 yılında Şahin Metal ile alüminyum pres döküm sektörüne girilmiş, 2015 yılında kurulan Erin Motor ile de içten yanmalı motorlar üzerine tasarım ve Ar-Ge faaliyetleri yapılmaya başlanmıştır. Şahin Metal olarak kurulduğumuz yıldan beri ihracatçı konumdayız. Dünya otomotiv devlerinin alüminyum pres döküm işlerini yapıyoruz ve o kısımda ürettiğimiz ürünlerin neredeyse yüzde 100’ünü ihraç ediyoruz. Erin Motor kısmına bakacak olursak da 4 milyon Dolar yatırımla kurulduk ve yüzde 100 özgün Türk tasarımı yerli motor üretiyoruz. 

İstanbul Esenyurt’taki 10 bin metrekarelik fabrikamızda 42’si beyaz yakalı olmak üzere 242 kişiyi istihdam ediyoruz. Bu motorlar jeneratörlerde, tarım sulama alanlarında ve balıkçı teknelerinde kullanılıyor. Necmettin Erbakan’ın piyasaya sunduğu Pancar Motor'dan sonra ilk defa bir Türk markası, yüzde 100 yerli üretimle müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Geliştirilen motor 366 parçadan oluşuyor. 11 yıl önce temelleri atılan ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte SANTEZ projesi kapsamında olan Erin Motor, şimdiye kadar doktora, yüksek lisans tezlerine konu oldu. 

İlk defa 3 yıl önce piyasaya sunulan motorların ihracatı o yıl başladı. Motorlar Nijerya, Cezayir, Moritanya, Romanya, Arnavutluk’a ihraç ediliyor. 2,5 milyar dolarlık motor ithalatının önüne geçmek için üretilen motorlar tek silindirli, dizel ve 4 silindirli doğalgazlı olmak üzere motor çeşitlerimiz mevcut. Ömür boyu garanti sunulan motorlar, Sanayi Bakanlığı tarafından onaylı Tasarım Merkezi’ne de sahip. Çevreyle dost, yüzde 20 yakıt tasarruf sağlayan ve sessiz çalışan motorlarımızla ön plana çıkıyoruz. 

2- Cironuzun ne kadarını ihracat oluşturuyor? Hedeflerinizi tutturma konusunda hangi noktadasınız?

Grubun toplam cirosunun yüzde 86’sını ihracat oluşturmaktadır. Ancak Erin Motor için de hedefimiz yüzde 51 oranında ihracatı yakalayabilmek ardından bu rakamı yüzde 70’ler seviyesine getirmektir. Bugünün dünyasında katma değerli üretim yapmayı hedefliyorsanız pazar hedefinizin tüm dünya olması gerekiyor. Aksi halde maliyetlerinizi düşürmeniz ve rekabet etmeniz oldukça zor.

3- Kaç farklı ürününüz var? Bu ürünlerin ihracatta konumu nedir?

Erin Motor’un kuruluş amacı içten yanmalı motorlar geliştirmek ve üretmek ancak motorumuzun kullanıldığı alanlarda son mamül üretimimiz de bulunmakta. Bunlar jeneratörler, zirai sulama pompaları ve marin motorlar. Bu üç üründen en çok jeneratör ihracatı yapmaktayız.
4- Kaç ülkeye ihracatınız var? Yeni girdiğiniz pazarlar hangileri? Önümüzdeki dönem hedef pazarlarınız hangi ülkeler olacak?
Şu an için 6 ülkeye ihracatımız oldu. Ancak iki farklı segmentteki ürünler ile Afrika ve Amerika pazarlarına açılmak istiyoruz. Daha önce tecrübemiz olmayan Amerika pazarı, bizim için de iyi bir meydan okuma olacak.

5- Sektörünüzün ortalama katma değeri ne kadar, şirketinizin ne kadar? En yüksek ve düşük katma değerli ürünleriniz hangileri?

Maalesef, ülkemiz içten yanmalı motor ihracatında halen cari açık vermekte ve sektörümüz uzun yıllar ara verildikten sonra son 10 yıl içerisinde yapılan yatırımlar sayesinde yeni yeni ayağa kalkmakta. Umarım önümüzdeki 5 yıl içerisinde ticaretin seyrini ithalattan ihracata doğru değiştireceğiz. Ürettiğimiz ürünler şu an yüksek katma değerli ürün klasmanında çünkü orta-yüksek teknoloji ürün geliştiriyoruz. Sektörümüzde ise öncü konumdayız. Çünkü ne yazık ki sektörümüzde üreticiler yok denecek kadar az ve bizim en büyük farkımız, sürekli inovasyon yapmamız. 

7- Yüksek teknolojili ürünlerin önem kazandığı bu dönemde, yüksek teknolojili ürünlere adaptasyonunuz nasıl? Ar-Ge ve inovasyon için nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?

Erin Motor’un kuruluş felsefesinde özgün motor tasarımı ve üretimi amacı var. Bu sektöre giriş amacımız yüksek katma değerli ürün üretmek ve ilk günden bugüne Ar-Ge faaliyetlerine ciddi bir kaynak ayırıyoruz. 2019 yılının haziran ayında kurduğumuz Ar-Ge merkezimiz 2. yılını doldurdu ve şu an önümüzde çok önemsediğimiz 4 farklı proje mevcut. Bu ürünlerin tamamı ülkemizde ilk kez üretilecek ürünler olacak.

8- İhracat desteklerini yeterli buluyor musunuz? Neler yapılabilir?

İhracatın önündeki en büyük engelin bürokrasi olduğunu düşünüyorum. Aksi halde yurtdışında rekabetin ilk koşulu kaliteli ürünü doğru fiyattan pazara sunabilmek. Bunun da en önemli faktörü sürekliliği sağlayabilmeniz. Süreklilik sağlanacak noktada tek seferlik devlet desteklerinin etkisinin sanıldığı kadar büyük olmadığına inanıyorum. Burada devletin üzerine düşen en büyük görev kaliteli insan kaynağını iyi eğitim politikaları ile desteklemek ve öncelikle ihracat yapmasını istediğimiz sektörlere iç talebi oluşturmak. İç talepte yaratılacak hacim ile yurtdışında daha rahat rekabet edebileceğimizi düşünüyorum.

13- Sektörünüzün ve sizin yerlilik oranınız nedir? Yerlilik konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Ürettiğimiz ürünlerin tasarımı yüzde 100 yerli sermaye ve mühendislik içermekte. Bu da aslına bakarsanız en gurur duyduğumuz özelliğimiz. Ürün maliyeti içerisinde de yüzde 92’lik bir yerlilik oranına sahibiz. 

14- Uluslararası alanda Türk malı algısını güçlendirmek adına ne gibi katkı sağlıyorsunuz?

Türk malının algısını güçlendirmenin en iyi yolu müşterinize kaliteli ürün ve sonrasında kaliteli hizmet vermek. Bu iki kriteri sağladıktan sonra zaten gerisi kendiliğinden gelecektir. Biz firma olarak her iki hususa da son derece önem veriyoruz. Satışını yaptığımız tüm ürünlerin arkasındayız. 
 

Son Güncelleme: 09.07.2021 16:54
Anahtar Kelimeler:
Türk MotoruErin Motor
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.