Papara nedir, Papara nasıl yapılır, Papara yemeği tarifi

Papara nedir?,

26 Nisan 2016 Salı 15:32
Papara nedir, Papara nasıl yapılır, Papara yemeği tarifi






Papara nedir, Papara nasıl yapılır, Papara yemeği tarifi


Papara İç Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nde farklı malzemelerle yapılan bir yemek adıdır. Söz konusu bölgelerde çok sayıda farklı türü vardır. Rumeli Türkleri arasında da oldukça yaygın olan Papara
İç Anadolu Bölgesinde Papara Yemeği için iri doğranmış patates soğan ve bol salça ile tereyağı tercih edilirken, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde bayat ekmekle yapılan pratik bir yemek olarak karşımıza çıkıyor.

İç Anadolu bölgesinde Konya, Kırşehir, Kayseri Güney köyleri, Niğde ve çevresinde Mersin'in kuzey bölgelerinde Papara yoğun olarak Patates soğan ve dana kavurmanın birlikte tavada kavurulması olarak biliniyor.
Bu bölgelerde zeytin yağı ile kavrulan yoğun domates salçasında önce iri kıyılmış soğanlar pempeleşene kadar kavrulur, ardından patatesler derin bir tavada yüksek ateşte bir süre çevrilerek ardından kavurma ilave yapılarak pişiriliyor. Az miktarda su takviyesi yapılarak kısık ateşte pişiriler papara yemeğinin bir benzeri İç Anadolu bölgesinde bazı ilçelerde kavurma yerine kuzu bağırsağı (İlk bahar aylarında) kavrularak yapıldığı biliniyor.
Yaz mevsiminde yapılan papara yemeklerine aynı yörelerde sadece bu yemek için özel olarak ayrılan az pişirilmiş iri kuşbaşı koyun etleri ilave ediliyor.
Konya'nın güney kesimlerinde Toros silsilesinde dağ eriği suyunun çok az sos olarak kullanıldığı Papapara Yemeğine diğer bölgelerde sirke eklendiğine tanık oluyoruz.

BAYAT EKMEKLE PAPARA YAPIMI

Bayat ekmekleri değerlendirebileceğiniz harika bir tarif vermek istiyorum sizlere. Çok lezzetli ve kolay bir tarif. Siz de bu güzel yemeği çok seveceksiniz.

Papara Yemeği Yapılışı

Ekmeği kesme şeker büyüklüğünde kesip, önceden ısıtılmış 220 dereceli fırında kıtırlaştıralım.

Soğanları küp küp doğrayalım.

Sarımsakları küçük küçük doğrayalım.

Domatesleri ayrı bir kaba rendeleyelim.

Tencereye sıvı yağı alıp doğradığımız soğanları ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavuralım.

Üzerine kıymayı ve küçük küçük doğradığımız sivri biberleri ekleyip 2 dakika daha kavuralım.

Rendelediğimiz domatesleri ve salçayı ekleyelim ve yarım dakika daha kavurmaya devam edelim.

Yemeğimizin tuzunu ve biberini ayarlayıp suyunu ekleyelim.

Papara yemeğimizi kısık ateşte 10-15 dakika pişirip ateşten alarak ılıtalım.

Bir kabın içine yoğurdu ve sarımsağı koyup iyice karıştıralım.

Ekmekleri servis tabağına alıp üzerine paparayı ve sarımsaklı yoğurdu gezdirip servis yapalım.

 
Son Güncelleme: 06.02.2017 19:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Funda 2016-12-12 10:11:28

Kayit olmak icin herhangi bi ucret odemelimiyiz havale edilince 1.5 2 lira kesildigini biliyorum fakat kullanmqdanda sadece Kayit olursam bu kesinti yine olmak mi acaba ornegin 6 ayda bjr kartlarimizdan kesilen hesap isletim ucret gibi