• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Paslanmaz çelik termos | Çelik termos fiyatları | Yerli çelik termoslar
Ekonomi
Yayınlanma: 11 Haziran 2016 - 05:44

Paslanmaz çelik termos | Çelik termos fiyatları | Yerli çelik termoslar

Pet şişelerin kemik kanseri, solunum yolları hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısı çelik matara ve termos kullanımını yeniden gündeme getirdi.

7 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Paslanmaz çelik termos | Çelik termos fiyatları | Yerli çelik termoslar

Paslanmaz çelik termos | Çelik termos fiyatları | Yerli çelik termoslar

Pet şişelerin neden olduğu ölümcül hastalıklara karşı Paslanmaz çelik termos, çelik mataralar ve dayanıklı cam şişeler ekolojik duyarlılığın en önemli parçası haline geliyor.. Paslanmaz Çelik Matara, Paslanmaz Çelik Termos, Cam su şişeleri ve pet şişeler için hazırladığımız haberin devamında ilginç iddialar var.

Cam şişe mi pet şişe mi? Uzmanlar bu sorunun cevabını düşünmeden veriyor, cam şişe ya da paslanmaz çelik mataralar temiz güvenilir paslanmaz çelik termoslar..

Su tüketiminin arttığı yaz aylarında yetişkin ve çocuklar için uzmanlar pet şişe yerine cam ya da suyun mineral değerlerini bozmayan çelik mataralardan su içmemizi tavsiye ediyor. Kemik kanseri ve lenfamaların en büyük nedeni olarak gösterilen pet şişelere alternatif olarak gösterilen termos ve mataralar için çok sayıda batı ülkesinde 'Ekolojik duyarlılık' günleri düzenleniyor.



Neden Cam Şişe ya da çelik termoslar?

Son yıllarda hızla artan kanser vakıalarının en büyük nedeni olarak pet şişelerde uzun süre depolanan su tüketiminin hızlı artışı gösteriliyor. Uzmanlar özellikle güneş altında bekletilen pet şişelerde satılan suların, çok ileri yaşlarda görülmesi beklenen lenfoma kanserinin gencecik insanlarda sıklıkla görüldüğüne dikkat çekerek 'Kemik kanseri, kemik iliği tümörlerinin pet şişelerde satılan su ve gıda maddelerinin ölümcül hastalıkları beraberinde getirdiğini' ileri sürüyor.

YA ÇELİK TERMOS YA DA CAM ŞİŞE TERCİH EDİN

Su satışlarının hızla arttığı yaz aylarında uzmanlar düzenli temiz cam şişeleri yanımızda bulundurmayı ya da güvenilir çelik termoslar veya içi camlı paslanmaz çelik mataraları tıpkı el çantası gibi omzumuzda elimizde belimizde taşımayı salık veriyor. Bir şişe pet suyun 24 saatten fazla güneş ışığıyla temasının oldukça riskli olduğunu söyleyen uzmanlar tehlikenin boyutunun bilinenden çok daha büyük olduğunu iddia ediyor.

Geçtiğimiz aylarda Gazeteci Yazar Fatih Altaylı'nın bir bilim insanıyla yaptığı konuşmayı aktaran uzmanlar pet şişe ve damacanalarda 2 haftadan fazla bekleyen suların şişe içinde zararlı maddeleri çözdüğünün altını çiziyor. Suya karışan zehirli maddelerin iki haftadan daha eski üretilmiş pet şişe ve damacana sulardan kesinlikle uzak durmamızı tavsiye ediyor.

KISA SÜRELİ SAKLAMA İÇİN UYGUN AMA UZUN SÜRELİ SAKLANANLAR ÖLÜM DEMEK!

Bazı şirketlere ait suların 10 aydan daha fazla damacana ve pet şişelerde kolay istiflendiği için bekletildiğine dikkat çeken tüketici dernekleri de vatandaşları bu konuda uyarıyor.

Büyük marketlerin kolalı içeceklerle birlikte yanında promasyon suları kasım aralık aylarında alarak satış için haziran temmuz ayına kadar bekelttiğini iddia eden tüketici dernekleri temsilcileri 'Bu tür sular kolay depolandığı için uzun süre grosmarmetlerin ana  dopolarında tutulabiliyor. Bu durum kansorejen maddelerin yavaş yavaş çözülerek suya tamamen karışması anlamına gelir. Yasal boşluklardan faydalanan şirketler bedava gelen suyu rekabetin yoğun olduğu büyük şehirlerde daha ucuza satarak adeta halkın sağlığıyla oynuyor. Pet şişelerde su satışı yasal düzenlemeye bağlanmalı' diyerek olaya tepki gösteriyor.

PLASTİK ŞİŞELER YILLARDIR TARTIŞILIYOR




İçme suyunun tüm dünyada devasa bir pazar oluşturmasının ardından küresel şirketlerin su savaşlarında en büyük kozunun Plastik şişeler olduğunu belirten uzmanlar 'Bu hem nakliye hem de depoloma gibi ticari problemleri ortadan kaldırıllıyor. Polietilen tereftalat (PET) maddesi içeren bu şişelerle ilgili kesin kanıtlar bulunmadığı iddia edilse de, risk faktörü her zaman tartışmaların göbeğinde oldu:' degerlendirmesi yapıyor.

Uzmanlara göre suyun içeriğine çözülerek sızan maddelerin risk taşıdığını kabul ediyor Peki bu madde nedir? Suya nasıl karışıyor?

PET yani Yoietilen treftalt PET maddesi  nedir? Bu bir polimerdir, ve bazı çalışmalara göre suyu zehirler. Bu da plastik şişelere doldurulan suların bu bileşenle evrilebileceğini ortaya koyuyor.

Ftalat: Bu kimyasal bileşen plastiğin daha esnek hale gelmesini sağlıyor. Yüksek oranda tüketildiğinde insanlara zararlı olduğu biliniyor. Uzmanlar Ftlat'ın Endokrin problemlerine yol açabileceğini belirterek bu bileşenin bilinen tüm plastik şişelerde bulunduğuna dikkat çekiyor.

Antimon. PET’in ana katalizörü olarak biliniyor. Sağlığa ciddi zararları var. Uzmanların en çok dikkat çektiği maddelerin başında bu Antimon geliyor. Doğrudan kanser ve solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Sağlık uzmanları bir plastik şişede bu maddenin ne kadar bulunabileceğine dair sınırlandırmalar getirmişlerdir ancak bu limit olması gerekenden azdır. Ama biraz içiniz rahat olsun çünkü WHO bu standartların yerine getirilmesini garantiliyor. Peki WHO'nun bu garantisini şu şirketleri veriyor mu?  İşte zurnanın 'Zırt' dediği yer de burası. Kimse bilmiyor.

Formoldehit ve asetaldehid. Bu bileşenler şişelenmiş suyun bazen plastik tadına sahip olmasına sebeptir. Uzmanlar şişe güneşe maruz kaldığında bileşenlerin suya karıştığını söylüyor. Bu yüzden bu konuya çok dikkat etmek gerekir. Çok kullanılmayan PET şişeler daha az formolhedit ve asetaldehid oranına sahiptir.
Şimdi bu bölümü sonlandıralım. PET sağlığınız için zararlı mıdır? Tamam, ortaya kesin bir kanıt konmuş değil. Sağlık uzmanları standartların yerine getirilmesi ve bu maddelerin suya karışmaması için gerekli önemleri almaya çalışıyorlar.


PET ŞİŞELER HEM ÇEVREYİ HEM DE İNSANI ZEHİRLİYOR

Mavi kapak oyunuyla pet şişe üreticilerinin Türk halkını kandırdığını ileri süren çevre örgütleri 'Bu durum hem insan sağlığını hem de topraklarımızı denizlerimizi ciddi şekilde tehdit eden çevre felaketini kapımıza kadar getirdi. Pet şişe yerine mavi kapakların toplanmasını sağlayan yasal düzenleme acilen iptal edilmeli. Halkın çevreci duyarlılığıyla alay eden pet şişe üreticilerinin bazen engelli yurttaşlara sağladığı tekerlekli sandalye yalanıyla milyonlarca insanın hisleriyle oynandı' yorumunu yapıyorlar.

EKOLOJİK TEPKİ MATARALI GEZİ

Tüm dünyada ekolojik duyarlılığın arttığını belirten çevre kuruluşları 'Fransa, ABD, İtalya, İspanya ve Kanada'da 'Mataralı günler' hızla yayılıyor. Fransa'da çok sayıda okulda pet şişeli ürünlerin satışları yasaklanırken aileler artık çocuklarını okula ve gezilere elinde çelik su matarası ile yolluyor.

PET ŞİŞELERLE GELEN ÖLÜMÜN ADI: KANSER

Dicle Üniversitesi tarafından pet şişelerde satılan sular üzerinde yapılan araştırmada, 8 gün beklemiş iç suyunun içinde Chimassorb 81, Oleamide ve Irgafos 168' antioxidant 2246 ve Butylated Hydroxytoluene (BHT) gibi çözeldi plastik bazlı maddelere rastlandı. Araştırma sonuçlarını bir süre önce kamuoyuna açıklayan Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel bu konuda kamuoyunda ciddi bir duyarlılık oluştuğunu söyledi.

HEDEF ORGANLARDA AĞIR HASAR OLUŞUYOR!

Söz konusu üniversiteye bağlı araştırma merkezinde yapılan testlerde, plastik bazlı kullanım kaplarının temas ettiği gıda ve içme suyuna 'Chimassorb 81, Oleamide ve Irgafos 168' isimli plastik katkı maddelerinin geçtiği belirlendi. 8 gün güneş ışığında bekletilen pet şişelerde ise antioxidant 2246 ve Butylated Hydroxytoluene(BHT) maddeleri tespit edildi. Söz konusu kimyasalların uzun vadede iç organlara ciddi zararlar verebileceğini söyleyen Prof. Dr. Hamdi Temel, 'BHT maddesi kan, karaciğer, merkezi sinir sistemi için toksik olabiliyor. Bu maddeye uzun süreli maruz kalma durumlarında hedef organlarda hasarlar meydana gelebiliyor.' dedi.

Prof. Dr. Hamdi Temel, her gün kullanılan bu sulardan geçen polimer katkıların vücuda dahil olmalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Süper marketten alınan bir pet şişede ölçümleri yaptıklarını ifade eden Temel, 'Chimassorb 81, Oleamide, Irgafos 168, kimyasal maddelerini burada gördük. Daha sonra acaba güneş ışınlarına maruz kalan pet şişelerde yaptığımız inceleme de ise bu üç kimyasal maddenin yanında Antioxidant 2246 ve Butylated Hydroxytoluene maddelerini de rastladık' dedi.

PET ŞİŞE YERİNE CAM ÜRÜN YA DA ÇELİK MATARA KULLANIN

Pet şişeler yerine cam ürünleri ve testileri tavsiye ettiklerini dile getiren Temel, şöyle devam etti: 'Biz cam veya eskiden kullanılan toprak kapları, testileri tavsiye ediyoruz. Güneş ışınlarına direkt maruz kalan pet şişeleri kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. Buz içinde olan pet şişeleri de tavsiye etmiyoruz. Küçük pet şişeleri kullanmasınlar. Eğer su azaldıkça hacim küçüldükçe kimyasalların oranı artacaktır ve biz bu kimyasallara daha fazla maruz kalacağız. Ama hacim büyüdükçe seyrelme artacak. O kimyasalların seyrelmesi de artacak ve vücuda zararı daha az olacak.'

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Alkol ve sigarada tarihi zam kapıda: ÖTV bombası patladı! Son 10 yılın rekoru
Alkol ve sigarada tarihi zam kapıda: ÖTV bombası patladı! Son 10 yılın rekoru
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu bankası tek şartla 15000 TL veriyor
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu bankası tek şartla 15000 TL veriyor
Memurlar dikkat: Beklenen haber açıklandı... Kira yardımı ve seyyanen zamda sürpriz gelişme
Memurlar dikkat: Beklenen haber açıklandı... Kira yardımı ve seyyanen zamda sürpriz gelişme
Dev hibe paketi İşkur’dan! 580 bin TL destek için başvurular başladı
Dev hibe paketi İşkur’dan! 580 bin TL destek için başvurular başladı
Son Haberler
Burası ne Çeşme ne Alaçatı: Saklı bir koy, cam gibi deniz! İzmir’in Maldivleri burası!
Burası ne Çeşme ne Alaçatı: Saklı bir koy, cam gibi deniz! İzmir’in...
Yağsız ama çıtır çıtır: Kahvaltıya yeni efsane! Balon gibi kabaran pişi tarifi
Yağsız ama çıtır çıtır: Kahvaltıya yeni efsane! Balon gibi kabaran...
Bakir doğası ve turkuaz deniziyle eşsiz: Unutulmaz huzur dolu tatil adresi! Ege’nin saklı cenneti sizi çağırıyor
Bakir doğası ve turkuaz deniziyle eşsiz: Unutulmaz huzur dolu tatil...
Mis gibi kokuyor ama yaklaşanı yakıyor! Güzelliğine aldanmayın: Koparmanın cezası tam 387 bin TL
Mis gibi kokuyor ama yaklaşanı yakıyor! Güzelliğine aldanmayın:...
Meteoroloji uyardı, yaz şimdi başlıyor: Termometreler rekor kıracak, gölge bile serinletmeyecek! O gün kavurucu sıcaklar geliyor
Meteoroloji uyardı, yaz şimdi başlıyor: Termometreler rekor kıracak,...
Polis katili 'HDP çalışanıyım suçsuzum' diyerek kendini savundu
Polis katili 'HDP çalışanıyım suçsuzum' diyerek kendini savundu

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.