• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Resesyon kripto paraları nasıl etkileyecek?
Ekonomi
Yayınlanma: 17 Ekim 2022 - 10:16

Resesyon kripto paraları nasıl etkileyecek?

Dünyada yaşanan enflasyon ve potansiyel resesyon tehlikesi kripto paralar da dahil olmak üzere tüm finans piyasalarını tedirgin ediyor.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Resesyon kripto paraları nasıl etkileyecek?

Resesyon kripto paraları nasıl etkileyecek?


Birçok kripto para yatırımcısı ise bu piyasada çok fazla tecrübe etmedikleri resesyonun kendilerini nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Gate.io Türkiye Ülke Müdürü Kafkas Sönmez, resesyonun kripto paralara olan muhtemel etkilerini açıklıyor.

Enflasyon tüm dünyada insanların ana gündemine yerleşmiş durumda. Tabi yalnızca insanların değil merkez bankalarının da meşguliyeti son zamanlarda bu yönde. Ancak enflasyonla mücadele bu kadar önemsenirken resesyon tehlikesi de kapımızı çalmaya başladı. Birçok küresel ekonomik kuruluş bu tehlikeye karşı uyarıda bulunuyor. Hala genç bir yapıya sahip olan kripto para piyasalarının ise resesyona karşı nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor. Global kripto para borsası Gate.io’nun Türkiye Ülke Müdürü Kafkas Sönmez, resesyonun kripto paralar üzerindeki muhtemel etkilerini açıklıyor.

Faiz artırımları ekonomideki çarkları yavaşlatıyor

Pandemiyle birlikte bozulan tedarik zinciri ve Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen savaş sonucunda enerji fiyatlarında yaşanan sert yükseliş dünya ekonomisinde enflasyon ve resesyon beklentisi olarak kendini gösterdi. Özellikle ABD ve Avrupa’da enflasyonun son yılların zirvesine çıkmasıyla merkez bankalarının para politikalarında sıkılaştırıcı bir tutum sergilediğini gördük. Mücadeledeki birinci öncelik olarak enflasyon belirlendi ve müdahale aracı olarak da faiz seçildi. Geçtiğimiz dönemde başta Fed ve ECB olmak üzere birçok merkez bankası faiz artırımında bulundu. Fakat yapılan bu faiz artırımı ekonomideki çarkların daha yavaş dönmesine sebep oluyor. Bu da beraberinde resesyon tehlikesini getiriyor.

Enflasyon ve resesyon endişesiyle küresel ekonomide yaşanan ekonomik çalkantı geleneksel piyasaları olduğu gibi kripto para piyasalarını da etkisi altına alıyor. Beklentiler doğrultusunda hareket eden piyasalar bu beklentiyi oluştururken çoğu zaman enflasyonu takip ediyor. Enflasyondaki yükseliş faizin artırılacağına dair bir beklenti yaratırken, enflasyonda gerçekleşen düşüş faizin indirilmesine yönelik bir beklenti oluşturuyor. Faizin yükseldiği ortamda ise piyasalar negatif bir seyir izliyor.

Enflasyon mu, resesyon mu?

Başta Fed olmak üzere birçok merkez bankası enflasyon ve resesyon arasında yaşanan ikilemde enflasyonu dikkate alacaklarını belirtmişti. Ancak bugüne kadar enflasyonla mücadelede kullanılan faiz artırımı silahı resesyon tehlikesinin daha da güçlenmesine sebep oluyor. Öte yandan global finans kuruluşları resesyon tehlikesine karşı uyarılarda bulunuyor. Resesyonun başta istihdam ve finansal piyasalar olmak üzere birçok ekonomik göstergeyi etkilemesi bekleniyor. Kripto para piyasaları da her ne kadar bağımsız bir yapıya sahip olsa da küresel ekonomik gelişmelerden etkilenebiliyor. Resesyon gibi ekonominin darboğaza düştüğü dönemler ister istemez ekosisteme zarar veriyor.

Merkez bankalarının resesyon yerine enflasyonu önemseyeceklerini açıklaması piyasaları dolaylı beklentiler içerisine soktu. Resesyon tehlikesine karşı bir müdahale beklemeyen piyasalar, enflasyonda düşüş yaşanmasını ve sonrasında para politikalarında gevşeme yaşanmasını ümit ediyor. Bunun gerçekleşmesi de çoğunlukla ana maliyet kalemlerinden enerji emtialarının fiyatlarında düşüş yaşanmasına bağlı. Yani resesyonu önemsemeyen merkez bankalarının düşen enflasyon sonrası para politikasında gevşemeye gitmesi potansiyel resesyon tehlikesinin de dozajını düşürüyor.

Kripto paralar piyasaya dahil olan kurumsal yatırımcılarla birlikte geleneksel piyasalarla olan korelasyonunu artırdı. Dolayısıyla küresel çapta yaşanan gelişmeler piyasaları doğrudan etkileyebiliyor. Resesyon da bunlardan bir tanesi. Ancak kripto paraları geleneksel piyasalardan ayrıştıran ana unsurun temelinde yatan teknoloji ve felsefe olduğunu unutmamak gerekiyor. Kripto ekosistemi bugün dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalardan etkilense de geleceğe yönelik beklenti ve umut taşımaya devam ediyor. Bu durumda muhtemel etkiler karşısında yatırımcıların dikkatli olmalarına karşın uzun vadede odağa alınan hedeflerin göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Risk Uyarısı: Kripto para ticareti yüksek riskli bir piyasadır. Gate.io yalnızca ticaret ortamı sunar ve ticaret hizmeti sağlar. Ticari kayıplarınızdan Gate.io sorumlu değildir. Lütfen her zaman dikkatli şekilde kripto para ticareti gerçekleştirin.


Gate.io hakkında

Gate.io, kullanıcılara önde gelen dijital varlıkların çoğuna erişim sunan dünyanın önde gelen kripto para borsalarından biridir. Platform, dünyanın farklı yerlerinden 10 milyondan fazla kullanıcıya ve kapsamlı bir ürün ve hizmet ekosistemine sahiptir. Gate.io, spot piyasalarda alım satım ve belirli piyasalarda bazı yenilikçi ürünler sunar. 

Gate.io, standart kripto ticaretinin yanı sıra kullanıcılara, şirketin özel Gate NFT platformu aracılığıyla NFT'lerde ticaret yapma fırsatı da sunuyor. Daha geniş Gate.io ekosistemi, özel GateChain ekosistemini ve Hipo DeFi aracılığıyla DeFi ürünlerine erişimi, Wallet.io aracılığıyla saklama hizmetlerini ve Gate Labs ve Gate Ventures aracılığıyla yatırımları içerir.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Alkol ve sigarada tarihi zam kapıda: ÖTV bombası patladı! Son 10 yılın rekoru
Alkol ve sigarada tarihi zam kapıda: ÖTV bombası patladı! Son 10 yılın rekoru
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu bankası tek şartla 15000 TL veriyor
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu bankası tek şartla 15000 TL veriyor
Memurlar dikkat: Beklenen haber açıklandı... Kira yardımı ve seyyanen zamda sürpriz gelişme
Memurlar dikkat: Beklenen haber açıklandı... Kira yardımı ve seyyanen zamda sürpriz gelişme
Dev hibe paketi İşkur’dan! 580 bin TL destek için başvurular başladı
Dev hibe paketi İşkur’dan! 580 bin TL destek için başvurular başladı
Son Haberler
Burası ne Çeşme ne Alaçatı: Saklı bir koy, cam gibi deniz! İzmir’in Maldivleri burası!
Burası ne Çeşme ne Alaçatı: Saklı bir koy, cam gibi deniz! İzmir’in...
Yağsız ama çıtır çıtır: Kahvaltıya yeni efsane! Balon gibi kabaran pişi tarifi
Yağsız ama çıtır çıtır: Kahvaltıya yeni efsane! Balon gibi kabaran...
Bakir doğası ve turkuaz deniziyle eşsiz: Unutulmaz huzur dolu tatil adresi! Ege’nin saklı cenneti sizi çağırıyor
Bakir doğası ve turkuaz deniziyle eşsiz: Unutulmaz huzur dolu tatil...
Mis gibi kokuyor ama yaklaşanı yakıyor! Güzelliğine aldanmayın: Koparmanın cezası tam 387 bin TL
Mis gibi kokuyor ama yaklaşanı yakıyor! Güzelliğine aldanmayın:...
Meteoroloji uyardı, yaz şimdi başlıyor: Termometreler rekor kıracak, gölge bile serinletmeyecek! O gün kavurucu sıcaklar geliyor
Meteoroloji uyardı, yaz şimdi başlıyor: Termometreler rekor kıracak,...
Kahve ve Çay Tüketimi Kalbimizi Nasıl Etkiliyor
Kahve ve Çay Tüketimi Kalbimizi Nasıl Etkiliyor

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.