Salgın sonrası normale dönüş 6-12 ay içinde

GYİAD, “Covid-19 Salgınında Üyelerin Algı ve Yaklaşım Değerlendirme Anketi” sonuçlarını açıkladı.

29 Mayıs 2020 Cuma 10:15
Salgın sonrası normale dönüş 6-12 ay içinde






Salgın sonrası normale dönüş 6-12 ay içinde

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD), üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği ve salgının psikolojik-sosyal etkilerini masaya yatıran anket sonuçlarını açıkladı. Ankete katılanların büyük çoğunluğunun yüzde (46,2) gündelik hayatın 6-12 ay içinde normale döneceğini düşündüğünü ortaya koyan anket sonuçlarında bir diğer öne çıkan sonuç ise katılımcıların yüzde 69,2’sinin alınan tedbirler kapsamında uzaktan çalışmaya başladığı oldu.

GYİAD, üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği salgının psikolojik ve sosyal etkilerini masaya yatıran anket sonuçlarını açıkladı. Ankette genç iş insanlarına; normalleşme, alınan sağlık-ekonomi tedbirleri ve uzaktan çalışma ile ilgili konularda sorular yöneltildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri yavaş da olsa azalmaya devam ediyor. Salgının ekonomik etkilerinin yanında karantina sebebiyle ortaya çıkan psikolojik-sosyal etkiler de son günlerden daha çok tartışılmaya başlandı. GYİAD üyelerinin algı ve yaklaşımlarını ortaya koyan anket sonuçlarına göre; katılımcıların  yüzde 46,2’si “6-12 ay içinde” normale dönüleceğini düşünüyor.

Ankete katılan üyelerin yüzde 69,2’i alınan tedbirler kapsamında uzaktan çalışmaya başlarken, katılımcıların yüzde 35,9 uzaktan çalışmanın daha yorucu, yüzde 25,6’sı ise bu sistemin daha stresli olduğunu düşünüyor.

Alınan ekonomi önlemleri yetersiz

Anketin ortaya koyduğu bir diğer önemli veri ise alınan tedbirlerle ilgili. Katılımcıların yüzde 51,3 salgın sebebiyle alınan ekonomik önlemlerinin yetersiz olduğu görüşünde birleşiyor. Anket sonuçları, salgının etkisi azalsa da katılımcıların büyük çoğunluğunun (yüzde 66,7) hala koronavirüs sebebiyle endişeli olduğunu ortaya koyuyor. Sonuçlar, salgının hayatın her alanında etkisini gösterdiğinin de altını çiziyor. Katılımcıların yüzde 61,5’i salgının; ekonomi, sağlık, psikoloji ve sosyal anlamda toplumu etkilediğini düşünüyor.

En çok sokağa çıkma kısıtlaması zorluyor

Salgının en önemli psikolojik etkisi sokağa çıkma kısıtlamaları olarak öne çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 51,3’i salgın sürecinde en çok evde kalmak konusunda zorlandıklarını, yüzde  33,3’ü ise bu süreçte aile büyüklerinden uzak kalmanın kendilerini zorladığını düşünüyor. Evde kalınan süreçte ise en çok spor yapmak (yüzde 56,4), kitap okumak (yüzde 51,3) ve film-dizi izleme (yüzde 46,2) aktiviteleri öne çıkıyor. Bu süreçte işiyle ilgili çalışma yapanların oranı ise yüzde 41. Katılımcılar, koronavirüs salgınını uzaması haline internet üzerinden yapılacak alışverişlerde ise en çok yüzde 64,1) gıda ürünlerinin satışının artacağını konusunda birleşiyor.

GYİAD: Önlemlere uyulursa ‘normale dönüş’ süresi kısalacaktır

Anket sonuçlarını şöyle değerlendiren GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Pamukçu: “Üyelerimizin ankete verdiği cevaplara baktığımızda, katılımcıların büyük çoğunluğunun alınan önlemlerin ‘ekonomi anlamında’ genişletilmesi gerektiğini düşündüğünü görüyoruz. Salgının psikolojik ve sosyal etkileri zamanla azalmaya devam edecektir. Alınan önlemlere uyulduğu takdirde ‘normale dönüş’ süresinin de kısalacağını öngörüyoruz” diyor.

Fuat Pamukçu, “Her zaman dediğimiz gibi ülkemiz bu kriz sonrasında avantaj elde edebilmek için yapısal reformlara ağırlık vermeyi sürdürmeli. Özellikle istihdam konusuna odaklanılarak genç nüfus ekonomiye kazandırılmalı. GYİAD olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmayı sürdürüyoruz. Ülkemize olan güvenimiz tam, en kısa sürede bu süreci atlatacağımızı düşünüyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Son Güncelleme: 01.06.2020 15:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.