Seçimden önce kaçan para, Türkiye'ye geri mi döndü?

Seçimlerden hemen önce, Türkiye'den çıkış yapan milyarlarca doların geri döndüğü iddiası tartışmaları da beraberinde getirdi.

12 Ekim 2023 Perşembe 16:28
Seçimden önce kaçan para, Türkiye'ye geri mi döndü?






Seçimden önce kaçan para, Türkiye'ye geri mi döndü?

Eski Merkez Bankası Baş Ekonomisti Hakan Kara, ülkeye girip çıkan para hareketlerine yönelik bir veriyi sosyal medya hesabından paylaştı. "Seçimden önceki üç ayda sistemden çıkan 15 milyar dolar seçimden sonraki üç ayda fazlasıyla geri döndü” diyen Kara bunda sermaye kontrolü kaygıların etkili olduğunu söyledi.
Ekonomi Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş bugün yayımlanan “Seçim öncesi korkup gittiler, sonucu görünce rahatlayıp döndüler!” başlıklı yazısında ‘net hata noksan’ kalemindeki giriş çıkışlara dikkat çekti.

Yazısında “Birileri iktidar değişecek ve o paralarının başına bir iş gelecek diye korkup yurt dışına gitmeyi, yani paralarını güvenceye almayı tercih etmiş, sonra da kaygılandıkları gelişme olmayınca güle oynaya geri gelmişlerdir” değerlendirmesinde bulunan Aktaş, “O para illegal yollardan kazanılmış bir para mıdır ki bu gidiş ve geliş yaşanmıştır?” sorusunu sordu.

Mayıs seçimleri öncesindeki üç aylık mart-mayıs döneminde toplamda 14,9 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para çıkışı olmuştu.

İKTİDAR DEĞİŞİMİ KORKUSU MU?

Eski TCMB Baş Ekonomisti Hakan Kara, söz konusu veriye ilişkin “Seçimden önceki üç ayda sistemden çıkan 15 milyar dolar seçimden sonraki üç ayda fazlasıyla geri döndü” dedi.

Prof. Dr. Kara, X hesabından paylaştığı yorumda “Bence bu yerli çıkışıydı. Yastık altına ve BIS’e raporlamayan yurt dışı bankalara gitmişti muhtemelen” ifadelerini kullandı.

Aktaş'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Türkiye mayıs ayında kritik bir seçime gitmektedir; iktidarın el değiştirebileceği kanısı son yirmi yılda olmadığı kadar güçlenmiştir. Ödemeler dengesinin net hata noksan kalemine yansıyan sessiz sedasız bir hareket başlar. Genellikle pozitif seyreden net hata noksanda ciddi bir negatif tutar oluşmaktadır. Nereden kaynaklandığı bilinmeyen, (Merkez Bankası bunu bilse zaten ilgili kalemlere yazardı) bir para çıkışı vardır.

Öyle az buz bir para değildir bu...

Martta 2.7 milyar, nisanda 3.4 milyar, mayısta 8.7 milyar dolar olmak üzere üç ayda giden para tam 14.9 milyar dolardır.

Sahi kimdir bu parayı yurt dışına çıkaranlar?

Ya da daha önemlisi bunca yıl Türkiye’de dururken ne diye iktidarın değişebileceği gündeme gelince gitmeyi tercih etmişlerdir?

Bu paranın başına bir şey geleceğinden mi korkmuşlardır?

Haksız edinilmiş bir para değilse bu, neden korkulmuştur ki?

Seçimi kazanmış olsaydı iktidara gelecek olan Millet İttifakı bu paralara el mi koyacaktı ki böylesine bir korku yaşandı?


Ve rahat nefes aldılar!

Seçimlerden Cumhur İttifakı galip çıkınca giden para fazlasıyla geri geliverdi. Anlaşılan o paraları çıkarmayı tercih edenler rahat bir nefes almıştı.

Net hata noksanda izlediğimiz giriş haziranda 8 milyar, temmuzda 3.6 milyar ve ağustosta 4.6 milyar dolar oldu. Üç ayın toplamı böylece 16.2 milyar doları buldu.

Gerçekten merak edilecek bir durum değil mi bu...

Meclis ve Cumhurbaşkanı seçimini Millet İttifakı kazanmış olsaydı Türkiye’de rejim değişmeyecekti, en fazla parlamenter sisteme geri dönüş olacaktı, kim bilir o da ne kadar bir zaman içinde gerçekleşebilecekti.

Tekrar tekrar soralım:

Yalnızca iktidar değişiminden dolayı korkulan neydi?

Korkanlar kimlerdi?

Bu kişiler ya da kurumlar mevcut iktidar döneminde ne yapıyorlardı ki iktidar değişirse aynı şeyleri yapamayacaklarını düşünüp paralarını apar topar yurt dışına çıkardı?

O paralarla burada ne yapıyorlar ki tekrar getirdiler?"

PEKİ NET HATA VE NOKSAN NEDİR?

Bir ülkenin dış dünya ile ekonomik ilişkilerini gösteren ödemeler dengesine ilişkin verilerin derlenmesinde ortaya çıkan hatalar ve eksikliklerin ödemeler dengesi tablosunda gösterildiği kaleme ‘net hata ve noksan' adı veriliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.