Sigortasız çalıştırılan milyonlarca işçiye mahkemeden emsal karar

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi tarafından verilen bir karar sigortasız çalıştırılan milyonlarca işçiye emeklilik yolunu açtı. Emsal niteliğindeki karardan geri dönüş yok...

02 Haziran 2016 Perşembe 19:51
Sigortasız çalıştırılan milyonlarca işçiye mahkemeden emsal karar






Sigortasız çalıştırılan milyonlarca işçiye mahkemeden emsal karar

Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen kayıt dışı çalıştırılan sosyal güvenceden mahrum işçiler için Yargıtay'ın verdiği karar milyonlarca kişiye emsal niteliği taşıyor. SGK tesbit davası açan işçiler için mahkeme sigortasız çalıştırılan günler için bile emeklilik yolunu açıyor.İşveren, SGK'ya işe giriş bildirgesi vermişse 5 yıllık zaman aşımı söz konusu değil...
 
7 MİLYON ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR

Kayıtdışı çalıştırılan 7 milyon işçiye müjde. Yargıtay’ın verdiği emsal karar ile birlikte, işveren tarafından primleri ödenmeyen işçilere de emeklilik yolu açıldı..

İşveren tarafından kayıtdışı çalıştırılan işçiler, 'hizmet tespiti davası' açarak, sigortalarının ödenmediği süreleri işletebilecek. Böylece sayıları 6-7 milyon olan sigortasız işçilere emeklilik kapısı açılacak.

Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi, verdiği karar ile sigortasız çalıştırılan işçileri sevindirdi. İzmir'de bir işçinin açtığı davaya bakan mahkeme, bu kişinin SGK'ya bildirilmeyen 4 bin 964 gün sigortalı çalışması olduğunu belirledi ve tespit kararı Yargıtay tarafından onandı. Bunun üzerine işçi SGK'ya yaşlılık aylığı bağlanması için başvurdu.

Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi, verdiği karar ile sigortasız çalıştırılan işçileri sevindirdi. İzmir'de bir işçinin açtığı davaya bakan mahkeme, bu kişinin SGK'ya bildirilmeyen 4 bin 964 gün sigortalı çalışması olduğunu belirledi ve tespit kararı Yargıtay tarafından onandı. Bunun üzerine işçi SGK'ya yaşlılık aylığı bağlanması için başvurdu. İşçi yine iş mahkemesine başvurdu. Mahkeme davayı reddetti, işçi de temyiz için Yargıtay'ın yolunu tuttu.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, 'Yargıtay 21. Hukuk Dairesi ise ödenmeyen primleri işverenden tahsil etme görevinin SGK'ya ait olduğunu belirterek' yerel mahkemenin kararını bozdu ve dava sonucunda işçiye emekli aylığı bağlandı.

5 YIL ZAMAN AŞIMINA DİKKAT

Sigortasız çalışılan sürede işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) işe giriş bildirgesi verilmemişse 'hizmet tespiti davası' açılabiliyor.Davanın işten ayrılma tarihinden itibaren 5 yıl içinde açılması gerekiyor. Bu arada işveren işçi için 'İş girişi' yaptıysa zamanaşımı söz konusu olmuyor.

 

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.