• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Trafik canavarı 10 yılda 50 bine yakın can aldı
Ekonomi
Yayınlanma: 01 Temmuz 2018 - 14:15

Trafik canavarı 10 yılda 50 bine yakın can aldı

Türkiye'de son 10 yılda meydana gelen yaklaşık 12 milyon kazada 49 bin 656 kişi hayatını kaybetti, 2 milyon 572 bin kişi yaralandı.

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trafik canavarı 10 yılda 50 bine yakın can aldı
ANKARA(AA) - AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, son yıllarda araç ve sürücü sayısına paralel olarak trafik kazalarında da artış görüldü.

Trafiğe kayıtlı araç sayısı son 10 yılda yüzde 61 artışla 2017 sonu itibarıyla 22 milyon 218 bin 945'i buldu. Bu dönemde meydana gelen trafik kazası sayısı yüzde 26,6 artarak, geçen yıl sonu itibarıyla 1 milyon 202 bin 716 oldu. Toplam kaza sayısı 2008 yılında 950 bin 120 düzeyindeydi.

Ölümlü-yaralanmalı kaza sayısı ise bu dönemde yüzde 75,3 artışla geçen yıl itibarıyla 182 bin 669'a çıkarken, maddi hasarlı kaza sayısı 1 milyon 20 bin 47 olarak kayıtlara geçti.

Trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 2008 yılında 4 bin 236 iken geçen yıl itibarıyla yüzde 75,3 artışla 7 bin 427'ye ulaştı. Yaralı sayısı bu dönemde 184 bin 468'den 300 bin 383'e yükseldi.

Türkiye'de son 10 yılda toplamda 11 milyon 740 bin 159 trafik kazası gerçekleşirken, bu kazalarda hayatını kaybeden kişi sayısı 49 bin 656'yı, yaralananların sayısı da 2 milyon 572 bini buldu.

Sürücülerin en büyük kusuru süratTürkiye'de geçen yıl meydana gelen trafik kazalarında ölenlerin yüzde 43,2'si sürücü, yüzde 34,2'si yolcu, yüzde 22,6'sı ise yayalardan oluştu. Hayatını kaybedenlerin yüzde 76'sının erkek, yüzde 24'ünün kadın olduğu tespit edildi.

Kazalarda sürücü kusurları yüzde 89,9 ile ilk sırada yer aldı. Araç hızının yol, hava ve trafiğin gerektirdiği koşullara uydurulmaması kusurlarda başı çekti. Kavşaklarda geçiş önceliğine, manevraları düzenleyen genel şartlara ve dönüş kurallarına uymamak diğer öne çıkan sürücü kusurları oldu. Yolcu kusurlarında ise ilk sıralarda emniyet kemeri takmamak ve kask kullanmamak yer aldı.

Yaya kusurlarında da en çok geçit ve kavşakların bulunmadığı yerlerde geçme kurallarına uymamak dikkati çekti.

Kamyonet ve motosikletler, otobüslerden daha fazla kazaya karıştıÖte yandan, geçen yıl ölümlü-yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 294 bin 515 taşıtın yüzde 52,7'si otomobil, yüzde 15,7'si kamyonet, yüzde 15,2'si motosiklet, yüzde 3,1'i minibüs, yüzde 2,9'u kamyon, yüzde 2,6'sı çekici, yüzde 2,2'si otobüs, yüzde 1,1'i traktör ve yüzde 4,5'i diğer taşıtlardan oluştu.

Ölümlü-yaralamalı kazaya karışan otomobil sayısı 155 bin 291'i bulurken, kamyonet sayısı 46 bin 156'ya, motosiklet sayısı 44 bin 855'e ulaştı. Söz konusu kazalara karışan otobüs sayısı 6 bin 414 olarak kaydedildi. Minibüs, çekici ve kamyonların otobüslerden daha çok kazaya karışması dikkati çekti.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Devletten büyük destek: Kira öder gibi ev! Dar gelirliye devlet desteğiyle 6.470 TL taksitle ev fırsatı
Devletten büyük destek: Kira öder gibi ev! Dar gelirliye devlet desteğiyle 6.470 TL taksitle ev fırsatı
Paraya ihtiyacı olanlar dikkat: Faizsiz ekonomik destek artıyor! 85 bin TL’ye kadar faizsiz kredi veriliyor!
Paraya ihtiyacı olanlar dikkat: Faizsiz ekonomik destek artıyor! 85 bin TL’ye kadar faizsiz kredi veriliyor!
Ziraat Bankası’ndan dev hamle: Ziraat müşterilerine özel! Hesabı olana 18.000 TL verilecek
Ziraat Bankası’ndan dev hamle: Ziraat müşterilerine özel! Hesabı olana 18.000 TL verilecek
TOGG için tarihi fırsat: Sıfır faiz, sıfır stres! 300.000 TL faizsiz kredi ile TOGG fırsatını kaçırmayın
TOGG için tarihi fırsat: Sıfır faiz, sıfır stres! 300.000 TL faizsiz kredi ile TOGG fırsatını kaçırmayın
Son Haberler
Fenerbahçe’den savunmaya gençlik aşısı: Yeni sol bek belli oldu! Archie Brown ile anlaşma tamam, İstanbul’a geliyor
Fenerbahçe’den savunmaya gençlik aşısı: Yeni sol bek belli oldu!...
Devletten büyük destek: Kira öder gibi ev! Dar gelirliye devlet desteğiyle 6.470 TL taksitle ev fırsatı
Devletten büyük destek: Kira öder gibi ev! Dar gelirliye devlet desteğiyle...
Galatasaray’dan dev kaleci bombası: Kaleye yıldız iniyor! 25 milyon euroluk dev transferde mutlu son
Galatasaray’dan dev kaleci bombası: Kaleye yıldız iniyor! 25 milyon...
Dikkat testine meydan oku: Gizli hata seni bekliyor! 5 saniyede fark edenler dahiler kulübünde
Dikkat testine meydan oku: Gizli hata seni bekliyor! 5 saniyede fark edenler...
Enerjiniz çabuk tükeniyorsa dikkat: Yorgun uyanmanın gerçek nedeni ortaya çıktı! Sorun uyku değil, eksik olan o vitamin
Enerjiniz çabuk tükeniyorsa dikkat: Yorgun uyanmanın gerçek nedeni...
Ehliyet kurslarına yeni düzenleme
Ehliyet kurslarına yeni düzenleme

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.