Türkiye ile İngiltere arasında tarihi anlaşma | İş dünyası umutlandı

Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile, çok sayıda sektöre Avrupa'nın en büyük pazarlarından biri açılıyor.

29 Aralık 2020 Salı 16:30
Türkiye ile İngiltere arasında tarihi anlaşma | İş dünyası umutlandı






Türkiye ile İngiltere arasında tarihi anlaşma


Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından, İngiltere en büyük ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzaladı. Anlaşma hem Türkiye, hem de Türkiye'de ticaret önemli kazançlar sağlıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İngiltere ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması töreninde konuştu. Bakan Pekcan "Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İngiltere ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması töreninde konuştu. Bakan Pekcan "Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Pekcan'ın açıklamaları şöyle;

"Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak. STA ile Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacak. Ticaretimiz inanıyorum daha da gelişecek. (BK ile STA) Gümrük Birliği'nin 25 yılda getirdiği kazanımları korurken, ilişkilerimizi daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atıyoruz. İş insanlarımız gönül rahatlığıyla bizim için her açıdan kritik bir pazar olan İngiltere ile ticaretlerini sürdürebilirler. Bugün iş insanlarımızın beklentilerini karşılamanın ve onlara verdiğimiz sözü yerine getirmenin memnuniyetini yaşıyoruz. Birleşik Krallık'a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yüküyle karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2.4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk an itibarıyla ortadan kalkmıştır. (Birleşik Krallık ile STA) Anlaşma 1 Ocak 2021 tarihinde devreye girecek ve hiçbir süre kaybımız olmayacak. İngiltere ile beraber tarifesiz Serbest Ticaret Anlaşması hedeflemiştik. Bu gerçekleşti. Anlaşma tüm sanayi ve mal gruplarını kapsıyor."

Bakan Ruhsar Pekcan'ın ardından sözü alan İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss, söz konusu anlaşmayla Türkiye ile ilişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını ifade etti. Söz konusu anlaşmayla Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Bakan Truss, anlaşmayı hizmetler ile genişletmek istediklerini belirtti.

YASED Başkanı Ayşem Sargın:  İngiltere ile imzalanan STA, kısa vadede değişen küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu getirir

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, İngiltere ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının, Gümrük Birliği’nden sonraki en önemli ticaret anlaşması olduğunu ifade etti. İngiltere ile ticaretin bugünkü koşullarda devam etmesinin her iki ülke açısından da önem taşıdığını kaydeden Sargın, “Bu STA’nın sadece ihracatçılarımızın kazanımı anlamına gelmediğine aynı zamanda ticaret-yatırım ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda kısa vadede değişen ve bölgeselleşen küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu, orta ve uzun vadede de yeni yatırımları beraberinde getireceğine inanıyoruz” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, İngiltere ile imzalanan serbest ticaret anlaşması (STA) ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

İngiltere’nin, Almanya'nın ardından Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı ve 2001’den bu yana ticaret fazlası verdiği bir ülke olduğunu hatırlatan Sargın, “Pandeminin etkisini çok yoğun yaşadığımız 2020 yılının ilk 10 ayında İngiltere'ye yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Anlaşmasız Brexit olması halinde bundan en çok etkilenecek ülkelerden biri olarak Türkiye’nin İngiltere ile ikili dış ticaretinin 2.4 milyar dolara kadar olumsuz etkilenmesi riski ile karşı karşıyaydık. Brexit’in ülkemize etkileri konusunda AB ve İngiltere müzakereleri bizim için çok belirleyiciydi. Ticaret Bakanlığımız İngiltere ile ticaret anlaşması sürecini AB ve İngiltere görüşmeleri ile eşzamanlı olarak yürüterek çok büyük bir başarıya imza atmış oldu. Bu süreçte özel sektörün de beklentilerine yönelik istişare kanalları her zaman açık tutuldu” dedi.

‘Yeni yatırımları beraberinde getireceğine inanıyoruz’

AB ve İngiltere’nin menşe kurallarına uyan ürünlerde sıfır gümrük vergisi ile ticarete devam etme kararı almasının Türkiye’nin de Gümrük Birliği’nin bir üyesi olmasıyla da bağlantılı olarak benzer koşullarda İngiltere ile anlaşma yapacağının mesajı verdiğini belirten Sargın, şöyle devam etti: “Bu özellikle ihracatçılarımız açısından çok umut verici olmuştu. Bugün geldiğimiz noktada da imzalanan STA, Gümrük Birliği’nden sonra imzaladığımız en önemli ticaret anlaşması olarak hem mevcut ticari ilişkilerimizin sorunsuz devam etmesini sağlamakta hem de tüm dünyaya önemli bir mesajı da vermektedir: Ülkemiz uluslararası iş yapma standartlarına sahip global arenada önemli bir oyuncudur.

İngiltere ile ticaretin bugünkü koşullarda devam etmesi her iki ülke açısından da önem taşımakta; ülkemiz açısından otomotiv, beyaz eşya, hazır giyim, kimya ve makine sektörleri başta olmak üzere ihracat açısından çok önemli bir kazanım olmakla birlikte İngiltere için de bu sektörlerde belirsizliğin çözümü anlamına gelmektedir. Bu STA’nın sadece ihracatçılarımızın kazanımı anlamına gelmediğine aynı zamanda ticaret-yatırım ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda kısa vadede değişen ve bölgeselleşen küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu, orta ve uzun vadede de yeni yatırımları beraberinde getireceğine inanıyoruz. Tüm sanayi ve tarım ürünlerini kapsayan ve Gümrük Birliği kazanımlarımızı koruyan STA’nın 1 Ocak 2021’den itibaren yürürlüğe girecek olması sevindirici olmuştur. Bu önemli aşamanın ardından, iki ülke arasındaki anlaşmanın yatırımlar ve hizmetler alanını da kapsayacak şekilde genişletilmesi çalışmalarını da önemsiyoruz.”

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün: “Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret anlaşmasının imzalanmasını memnuniyetle karşılıyoruz”

 

Brexit sürecinde Birleşik Krallık ve AB arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanmasının akabinde Türkiye otomotiv endüstrisi için kritik önem taşıyan Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ikili ticaret anlaşması da imzalandı. 

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün “Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticari ilişkilerin kesintisiz yürümesine yönelik bu son derece önemli adımın atılmasını büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Süreçteki gayret ve takipleri için başta Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcılarımız Gonca Yılmaz Batur ve Rıza Tuna Turagay, Genel Müdürümüz Hüsnü Dilemre, Genel Müdür Yardımcımız Atilla Bastırmacı ve Daire Başkanımız Elif Yücel Gürsoy’un yanı sıra Birleşik Krallık (BK) Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, BK Ticaret Komiseri Judith Slater ve BK Büyükelçiliği Brexit Görev Gücü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Anlaşmanın imzalanma hızının iki ülke arasındaki kuvvetli ekonomik bağın bir göstergesi olduğuna inanıyoruz. Ford ve Ford Otosan olarak halihazırda yüzde 10’dan daha fazlasını üstlendiğimiz bu ticaret hacminin sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması ile önümüzdeki dönemde ülkelerimizin refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi. 

Birleşik Krallık ve Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından ticari ilişkilerin kesintisiz devam etmesinin Türk otomotiv endüstrisi için olduğu gibi Ford Otosan için de kritik önem taşıdığını vurguladı. 

Yenigün, “Brexit süreciyle belirsizliğin hakim olduğu ticari ilişkilerin, hem Birleşik Krallık hem Türkiye ekonomisi için olumlu yönde bir anlaşma ile sonuçlanmasını ve ticari ilişkilerin kesintisiz yürümesine yönelik bu son derece önemli adımın atılmasını büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Süreçteki takipleri ve gayretleri için başta Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcılarımız Gonca Yılmaz Batur ve Rıza Tuna Turagay, Genel Müdürümüz Hüsnü Dilemre, Genel Müdür Yardımcımız Atilla Bastırmacı ve Daire Başkanımız Elif Yücel Gürsoy’un yanı sıra Birleşik Krallık (BK) Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, BK Ticaret Komiseri Judith Slater ve BK Büyükelçiliği Brexit Görev Gücü olmak üzere iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesinde emeği geçen, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz. Anlaşmanın imzalanma hızının iki ülke arasındaki kuvvetli ekonomik bağın bir göstergesi olduğuna inanıyoruz. Ford ve Ford Otosan olarak halihazırda yüzde 10’dan daha fazlasını üstlendiğimiz bu ticaret hacminin sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması ile önümüzdeki dönemde ülkelerimizin refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Otomotiv sanayimizin global arenadaki itibarının ve rekabet avantajının korunması için büyük öneme sahip bu anlaşmayla, Birleşik Krallık ile olan ticaret hacminin önümüzdeki dönemde daha da güçlenerek büyüyeceğine inanıyoruz” dedi.

“Birleşik Krallık ile otomotivdeki ticaret hacmi göz ardı edilemez bir düzeyde”

 Yenigün ayrıca, “Bugün Brexit kapsamında Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinde olan Birleşik Krallık, 2019 yılında 11.2 milyar dolar ile Almanya’nın ardından ülkemizin en çok ihracat yaptığı 2. pazar. İhracatın lokomotifi Türk otomotiv sanayi için, bu ihracattan %10 pay alan Birleşik Krallık  kritik öneme sahip. 2019 yılı verilerine göre, ana sanayi olarak Birleşik Krallığa yapılan ihracat adet bazında 122.560, değer bazında ise 1,8 milyar USD olarak gerçekleşti. Diğer ülkeler üzerinden yapılan ihracat da dikkate alındığında Türkiye’de Birleşik Krallık pazarı için yapılan üretimin ihracat değeri 3 milyar USD seviyelerine yaklaştı. Birleşik Krallık ticari araç pazarına baktığımızda ise yılda yaklaşık 388 bin adet yeni araç satışı gerçekleşirken, bu satışların yaklaşık 1/3’ü Türkiye’den ihraç edilen araçlardan oluşuyor ve en çok satılan ilk 10 ticari araç içinde 1. ve 3. sırada da yine Türkiye’de üretilen Ford Transit model araçlar yer alıyor. Birleşik Krallık’ın ihracatını incelediğimizde ise, Türkiye, motor ihraç ettiği ülke sıralamasında 2. sırada, otomotiv ihracatında ise 5.sırada yer alıyor. Yıllardır süren ekonomik ve stratejik iş birliği sayesinde özellikle otomotivde karşılıklı ticaret hacmi göz ardı edilemez bir düzeye ulaştı. Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından ticari ilişkilerin kesintisiz devamı bu nedenle son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Son Güncelleme: 29.12.2020 16:41
Anahtar Kelimeler:
İNGİLTEREAvrupaTürkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.