Türkiye satın alma gücü paritesinde bir basamak düştü

İstanbul, 16 Haziran () - Türkiye'nin satınalma gücü paritesine (SGP) göre kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla endeks değeri 2 puan düşüşle 53'e indi ve Avrupa sıralamasında bir basamak düşerek alttan yedinci sıraya geriledi. SGP...

16 Haziran 2015 Salı 12:06
Türkiye satın alma gücü paritesinde bir basamak düştü






İstanbul, 16 Haziran () - Türkiye'nin satınalma gücü paritesine (SGP) göre kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla endeks değeri 2 puan düşüşle 53'e indi ve Avrupa sıralamasında bir basamak düşerek alttan yedinci sıraya geriledi.

SGP ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanıyor. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları gideriliyor ve uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP’ye göre kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) endeksi 2014 yılı sonuçlarına göre 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 53 oldu ve AB ortalamasının yüzde 47 altında kaldı. Bu değer bir önceki yıl 55 düzeyindeydi.

Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.

Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 263 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 28 ile Bosna-Hersek oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 163 üzerinde, Bosna-Hersek ise yüzde 72 altında değere sahip oldu.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.