• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yaban Mersini tarımda alternatif ürün olabilir mi?
Ekonomi
Yayınlanma: 12 Ocak 2020 - 11:47

Yaban Mersini tarımda alternatif ürün olabilir mi?

Türkiye'de tarım alanlarında betonlaşma ve kirlilik hızla artarken, ihracatçılar alternatif ürün olarak katma değeri yüksek gıda kaynaklarını araştırıyor.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yaban Mersini tarımda alternatif ürün olabilir mi?

Yaban Mersini tarımda alternatif ürün olabilir mi?

Tarım alanları hızla kirleniyor, sulu tarım gerekçesiyle vahşi sulama yöntemleri Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara Bölgesi'ndeki derin su kaynaklarını tüketiyor. Betonlaşma ve yeni konut alanlarının tarım alanlarında yükselmesi tarımsal üretimi tehdit ederken, ihracatçılar katma değeri yüksek ürün peşinde.  

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB), Tarım ve Orman Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Tarım A.Ş iş birliğiyle düzenlenen ‘Yaban Mersini Değerlendirme Toplantısı’nda; üreticiler, akademisyenler ve ihracatçılar bir araya gelerek ürünün geleceğini masaya yatırdı.

Bursa’da ve ülkemizde değeri her geçen gün artan Yaban Mersini bir diğer adıyla Maviyemiş ürünü ile ilgili, yapılan değerlendirme toplantısında; bahçe kurulumu, ürün hasadı, saklama, işleme, pazarlama ve sağlık yönünden faydaları gibi konularda ürün paydaşlarınca bilgi ve tecrübeler paylaşıldı.

BURSA İL TARIM MÜDÜRÜ HAMİT AYGÜL

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde yoğun bir katılımla yapılan toplantıya; İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım Komisyonu Başkanı Selahattin Külcü, Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Aslım ve TARIM A.Ş. Genel Müdürü Fetullah Bingül’ün yanı sıra yurt içinden çok sayıda akademisyen ve üretici katıldı.

Bu toplantı önemli kazanımlar sağlayacak

Programın açılışında konuşan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, tarımda umutların azaldığı bir dönemde Yaban Mersini’nin yeni bir umut olabileceğini ifade etti.

Yazgan şunları söyledi: “Bursa’da var olan küçük ölçekli işletmelerde iyi bir maviyemiş üretimini nasıl planlarız düşüncesiyle bir toplantı yapmak istedik. Aynı zamanda bir farkındalık oluşturma arzusundayız. Tarımda umutların azaldığı bir noktada alternatif bir ürün olabilir mi düşüncesiyle bu toplantıyı organize ettik. Tüm paydaşların içerisinde olduğu, üreticilerimizin de yoğun bir katılım gösterdiği bu toplantı, umarım, Yaban Mersini olarak bilinen ancak Tarım Bakanlığınca adı Maviyemiş olarak adlandırılan bu kıymetli ürünün geleceği ile ilgili bizlere önemli kazanımlar sağlar.”

“Yaban Mersini, Dünyada 600 bin, Ülkemizde 375 ton üretiliyor”

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de, Yaban Mersini’nin Bursa’da 500 dekar alanda 123 ton üretildiğini ifade etti. Aygül şöyle konuştu: “Bursa tarımsal büyüklük alanı olarak Türkiye’de 10. sırada. Ancak bu sıralamada her geçen gün hızla yükseliyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 8,5 milyar liralık bir tarımsal hasılaya ulaştık. İlimizde 4 bin civarında gıda üreten işletmemiz bulunmaktadır. Dondurulmuş gıda sektöründe ilimiz oldukça iyi durumda. Dünyada 600 bin tona yakın Yaban Mersini/Maviyemiş üretilmektedir. Ülkemizde ise bu rakam yaklaşık olarak 375 tondur. Bu ürünü üreten iller arasında Bursa, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve İstanbul başta gelmektedir. İlimizde ise yaklaşık olarak 500 dekar alanda 123 ton üretilmektedir. Ağırlıklı olarak da İznik, İnegöl, Orhaneli, Keles ve Büyükorhan başı çekmektedir. Bu konuda birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı sürdürürsek ben önümüzdeki dönemde Bursa’nın bu konuda büyük bir şahlanış yapacağına inanıyorum.”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım Komisyonu Başkanı Selahattin Külcü de, çiftçilikle geçimini sağladığını ve araştırmaları neticesinde Yaban Mersini/Maviyemiş ürününün çok değerli bir ürün olduğunu ve kendisinin de bu yıl 11 dekar ekeceğini söyledi. Külcü, “Çok özellikli bir ürün. Her yerde ekilemiyor. Rakım ve toprak PH’ı gibi özellikler dikkate alınıyor. Bu tür katma değerli ürünleri ön plana çıkarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçilerimiz için Yaban Mersini ve tıbbi aromatik tüm bitkiler önemli bir gelir kaynağıdır” dedi.

Akademisyenler, ihracatçılar ve üreticiler panelde tecrübelerini paylaştı

Konuşmaların ardından panel bölümüne geçildi. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; UYMSİB Önceki Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Taner, Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Aysan Şentürk, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, Antalya Akdeniz Üniversitesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiye Adak, TUBİTAK Konuk Araştırmacı Chunfeng GE ve Orhaneli’den gelen üreticiler yer aldı. Panelistler, Yaban Mersini/Maviyemiş ile ilgili detaylı bilgileri ve tecrübelerini aktardı. Programda ayrıca Çin’den gelen bir üretici de Çin’deki Yaban Mersini üretim aşamalarına dair konukları bilgilendirdi.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Marketlerde izdiham başladı: Tarım Kredi’den cüzdan dostu hamle! Temmuz indirimi rafları boşaltıyor
Marketlerde izdiham başladı: Tarım Kredi’den cüzdan dostu hamle! Temmuz indirimi rafları boşaltıyor
Paranın yönü değişti: Ne altın ne gümüş! 1 gramı servet değerinde
Paranın yönü değişti: Ne altın ne gümüş! 1 gramı servet değerinde
Galericiler şokta, alıcılar sırada: 1 milyonun altına sıfır otomobil! Fiat Egea sadece 999.900 TL’ye satışa çıktı
Galericiler şokta, alıcılar sırada: 1 milyonun altına sıfır otomobil! Fiat Egea sadece 999.900 TL’ye satışa çıktı
Hesabınızı kontrol edin: Emekliye 2 bin 412 TL taban aylık ve kök aylık farkı
Hesabınızı kontrol edin: Emekliye 2 bin 412 TL taban aylık ve kök aylık farkı
Son Haberler
Haritada var ama bilen yok: Tarihle doğa iç içe! Zümrüt yeşili göllerle çevrili gizemli kale keşfedilmeyi bekliyor
Haritada var ama bilen yok: Tarihle doğa iç içe! Zümrüt yeşili göllerle...
Turşuda devrim gibi yöntem: Lezzetiyle büyülüyor, faydasıyla şaşırtıyor! Bu tuzla yapılan turşular şifa saçıyor
Turşuda devrim gibi yöntem: Lezzetiyle büyülüyor, faydasıyla şaşırtıyor!...
Misafirler bayılacak, sofralar şenlenecek: Klasik mezelerden çok farklı! Acısı alınmış bu meze ferahlığıyla bağımlılık yapıyor
Misafirler bayılacak, sofralar şenlenecek: Klasik mezelerden çok farklı!...
Dünyada ikinci, Türkiye’de birinci: 3 göl bir arada, manzara nefes kesiyor! Türkiye’nin en büyük krater gölü eşsiz güzelliğiyle büyülüyor
Dünyada ikinci, Türkiye’de birinci: 3 göl bir arada, manzara nefes...
Ne yufka ne fırın: Gerçeğinden ayırt etmek imkânsız! Tavada su böreği tarifi lezzetiyle efsane oluyor
Ne yufka ne fırın: Gerçeğinden ayırt etmek imkânsız! Tavada su...
Rolls-Royce savaş uçakları için yeni güç teknolojisi geliştirdi
Rolls-Royce savaş uçakları için yeni güç teknolojisi geliştirdi

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.