Yastık altında ne kadar altın var?

İAR Altın Bankacılığı Müdürü Enver Yaşar “45 ton altın, yastık altından ekonomiye kazandırıldı” dedi ve ekledi: “5 bin ton altın daha olduğu tahmin ediliyor. Parasal büyüklüğü 200 milyar dolar.”

19 Temmuz 2015 Pazar 07:12
Yastık altında ne kadar altın var?






Yastık altında ne kadar altın var?

Türkiye'de altına olan yoğun talep yarım asırdır hiç bitmedi. Milyonlarca ailenin doğrudan yatırım aracı ve kara gün dostu olarak gördüğü altın, enflasyonlu yıllarda en güvenilir liman olarak görülünce yastık altı tabir edilen altın miktarı sürekli arttı. Türkiye'de halen yastık altında en az 5 bin ton altın olduğunu tahmin eden uzmanlara göre bu miktar altına 200 milyar dolar değer biçiyor..

45 TON ALTIN BANKALARA GERİ DÖNDÜ

İAR Altın Bankacılığı Müdürü Enver Yaşar “45 ton altın, yastık altından ekonomiye kazandırıldı” dedi ve ekledi: “5 bin ton altın daha olduğu tahmin ediliyor. Parasal büyüklüğü 200 milyar dolar.”

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Alternatif Satış Kanalları Altın Bankacılığı Müdürü Enver Yaşar, altın toplama projesi kapsamında, 1 milyar 670 milyon dolar değerinde toplam 45 ton altının, yastık altından çıktığını söyledi

DÜNYADA BİR İLK OLDU

Merkez Bankasının 2011 yılında TL zorunlu karşılıklar yerine altını kabul etmeye başlamasının, dünyada bir ilk olduğunu vurgulayan Yaşar, şunları anlattı:  “Altın hesaplara verilen faiz ve kar payının yükselmesi, halkın altın bankacılığına olan ilgisini de artırır. Kayıt dışı altının sisteme girmesiyle bankalar da ucuz bir kaynağa kavuşur.”

YATIRIMCIYA: BEKLE, GÖR

Altının ons fiyatının tek başına iç piyasa için belirleyici olmadığını, altının Türk lirası karşılığını ons ve liranın dolar karşısındaki değerinin beraber belirlediğini anlatan Yaşar, "Altının onsu bin dolar olabilir ama dolar 3,2 lira olursa bu durumda altın 102,8 lira seviyesine gelir. Dolayısıyla yatırımcı açısından, doların fiyatı önemlidir" dedi. 

5 bin ton ne demek?

Altın bankacılığına sağlanacak destekle kayıt dışı tasarrufun önemli kısmının sisteme gireceğini belirten Yaşar, "Kayıt dışında 5 bin ton daha altın olduğu tahmin ediliyor. 5 bin ton altın demek, 200 milyar dolar büyüklüğündeki bir paranın ekonomiden kaçırılmış olması demektir. Yastık altı altın, ekonomimiz için çok büyük bir güç ve gizli bir silahtır" dedi.
Son Güncelleme: 19.07.2015 07:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
semih 2015-08-01 03:41:54

türkiyede yastık altında daha fazla altın var. bu rakamlar 1998 yılından sonraya ait rakamlar, 1960 - 1998 arasında altın satışları şimdikinden daha fazlaydı. altın son 50 yılın en güvenilir yatırım aracı oldu. anadoludaki altın miktarını ekonomistler bence daha iyi araştırmalı.