Fırın kebabının zararları ve İhtiyarlar Taburu 

Kan basıncını yükseltir, damar sertliğine neden olur... Fazla tüketilmesi kalp ve beyine daha az oksijen gittiği için idrak zorluğuna neden olabilir. 

Buna en güzel örnek İhtiyarlar Taburu'nun senaryosunda gördük.. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın cömert desteğiyle Konya'da çekilen filmin senaryosu, fazla fırın kebabından kaynaklanan Maladaptive Sendromu'na kurban gitmişe benziyor.

Fatih Sezgin tarafından kaleme alanın senaryoda Konya'nın Ilgın ilçesinin tarihi ve turistik zenginlikleri anlatılmak istenmiş.
 
Bunu yapmanın yüzlerce yolu varken, estetik ve sanat değeri olmayan bir uzun metrajlı filme kimin ve neden vakit ayıracağını çok merak ediyorum.

Kore Gazisi iki ihtiyarı Suriyeli çocuklarla buluşturmayı başaran senarist Fatih Sezgin, gündemin 5 yıl gerisinde kalan dahiyane girişimini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. 

Neredeyse en genci 90 yaşına gelen Kore Gazileri'nin Ilgın'da olmayan şubesinde başlayan filmin macerasını gazetelere yansıyan haberlerden öğreniyoruz.


Peki nedir bu İhtiyarlar Taburu?

Yaşanmış bir olay olduğu iddia ediliyor. Hangi Kore Gazisi'nin, Suriyeli çocuklarla birlikte Suriye'de savaşmaya gittiğini tam olarak bilmiyoruz..

İhtiyarlar Taburu filminin hikayesi şöyle: "Yaşlılığın son günlerini yaşayan Kore gazisi Çavuş Abdul (Neden Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin değil bilmiyoruz, Anadolu'da rütbeler ismin önüne değil sonuna gelir, Abdul Çavuş gibi) ve gazi arkadaşları gaziler derneğinde sıradan günlerini yaşamaktadırlar. 

Gazilerin hizmetini iki Suriyeli mülteci çocuk yapmaktadır. (Suriyeli çocukların çok da umurunda sanki)

Gazilerin destansı hatıralarına şahit olan çocuklar 15 kişiden oluşan bu ihtiyar delikanlıları Suriye'ye götürüp Özgür Suriye Ordusu saflarında savaşmaları için iknaya çalışırlar. (Abileri, babaları Antalya plajlarında nargile keyfi yaparken)

Eski kahramanlık günlerini özleyen gazilerin arasından 6’sı ikna olup çocukları da yanlarına alıp Suriye’ye doğru yola çıkarlar. (En genci 90 yaşına gelen gazileri bırakın Suriye'ye doğru yola çıkarmayı, adamları Sille'ye pikniğe zor götürürsünüz)

Anadolu içinde başlayan bu yolculuk bir süre sonra tarih içinde bir seyri sefere dönüşür. 

Geleneksel dünyanın temsili olan gazilerin hikayesi, günümüzdeki İslam coğrafyasında yaşanan trajedinin derin bir anlatısını oluşturmaya başlar." 

Filmin künyesinde oyuncu olarak Turgay Tanülkü, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Yılmaz Şerif ve Yılmaz Yurtsever yer alıyor. 
Gazete haberlerinde Fatih Sezgin'in senarist olarak adının yer almasına rağmen, İhtiyarlar Taburu'nda Serhat Koca ve Mehmet Balaban'ın adı Senaryo ekibinde ilk sırada bulunurken, Filmin yönetmen koltuğunda Fatih Sezgin'in adı görülüyor. 
Türk sinemasının bir dönemine damgasını vuran Yeşilçam'ın ünlü oyuncularından Tamer Yiğit İhtiyarlar Taburu'nda Yapım Danışmanı olarak görülüyor.
Devrimden Sonra ve Fırça Darbesi filmleri ile tanınan Erhan Alabaş filmin sanat danışmanlığını üstlenmiş.

Senarist arkadaşı saygıyla ellerinden öptüğümüz ve sağlıklı ömürler dilediğimiz Kore Gazilerimizi hatırladığı için teşekkür ederiz. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.