170 bin euroluk robot

Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - İZMİR'deki Tarım ve Hayvancılık Fuarı ilklere sahne oldu. Fuar kapsamında Türkiye'de ilk defa süt sağım robotları sergilendi. İsveçli bir firmanın geliştirdiği robotlar, lazer sensörleri aracılığıyla inekleri...

15 Şubat 2015 Pazar 11:39
170 bin euroluk robot






Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - İZMİR'deki Tarım ve Hayvancılık Fuarı ilklere sahne oldu. Fuar kapsamında Türkiye'de ilk defa süt sağım robotları sergilendi. İsveçli bir firmanın geliştirdiği robotlar, lazer sensörleri aracılığıyla inekleri algılayıp sağım işlemini yapıyor. Böylece yüzlerce ineklik çiftliklerde bir veya iki kişiyle sağım işlemi tamamlanabiliyor. El değmeden sağılan ineklerin sütleri yine el değmeden soğutma tanklarına gönderiliyor.
Firmanın Ürün Müdürü Emre Üçer, robotun günde 60 hayvan ve 3 tona yakın süt sağabilecek kapasitede olduğunu açıkladı. Sürü Yönetim Programı sayesinde hayvanları koşullandırıp, yem alanına gitmelerini sağlayan robot, akıllı ayırıcı kapıları kullanarak ineği sağım alanına getiriyor. Süt sağım vakti gelen hayvanı da robotun belirlediğini aktaran Üçer şunları söyledi:
"Robot yem veya sağım öncelikli olarak programlanabilir. Sağım için memeye sağım başlıklarının yerleştirilmesini de program otomatik olarak yapıyor. Sistemdeki sensörler sayesinde süt sağım robotu, hayvanın memelerini görüp, başlıkları buraya yerleştiriyor. Memelerin temizlenmesi için de ayrı bir robot kadeh, ineğin memelerini bulup bakterilerden ve mikroplardan temizliyor. Temizleme işleminin ardından sağıma geçilebiliyor. Her memeden farklı miktarda alınan süt yine robotta ayrı ayrı analiz ediliyor. Yapılan analizde olumsuz bir duruma rastlaması durumunda bu sütü başka bir kaba sağıyor. Böylece hastalıklı süt, diğer sütlere bulaşmamış oluyor."
4 ÇİFTLİKTE KULLANILIYOR
Şu an biri İzmir'de olmak üzere Türkiye'de 4 çiftlikte bu robotların kullanıldığını kaydeden Üçer şöyle konuştu:
"Robotun maliyeti yem veya süt öncelikli olmasından, hangi opsiyonların robota dahil edileceğine kadar değişik faktörlere göre değişiyor. Liste fiyatımız ise 120 bin Euro'dan başlayıp 170 bin Euro'ya kadar çıkıyor. Biz de İzmir'de Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulum ve servis hizmetlerini veriyoruz." 

FOTOĞRAFLI

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.