'Belçika'da 15 Temmuz gecesi binlerce Türk vatandaşı toplandı'

Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Olcay, 15 Temmuz gecesinde büyükelçilik sokağındaki manzaranın Türkiye’deki ile hemen hemen aynı olduğunu, sokağın "hınca hınç Türk vatandaşlarıyla dolduğunu" söyledi.

11 Temmuz 2017 Salı 14:01
'Belçika'da 15 Temmuz gecesi binlerce Türk vatandaşı toplandı'






BRÜKSEL-Şerife Çetin

Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle AA muhabirine darbe gecesi Brüksel'de neler yaşandığını anlattı.

Darbe girişiminde şehit olanlara rahmet dileyen Olcay, bundan sonra gazilerin de sağlıklı bir ömür geçirmelerini temenni etti.

Olcay, 15 Temmuz gecesinin tüm Türkiye ve Brüksel’deki Türkler için çok kötü bir gece olduğunu, yerel saatle 22.30 (TSİ 23.30) gibi Türk vatandaşlarının büyükelçilik önünde toplandığı haberini aldıktan sonra müsteşarla büyükelçiliğe gittiğini aktardı.

Büyükelçilik sokağına girdiğinde inanılmaz bir manzarayla karşılaştığını dile getiren Olcay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’deki manzaranın hemen hemen aynısı ve hatta aynı ölçekte. Bizim Rue Monteyer sokağı, iğne atsanız yere düşmez tabirini haklı kılacak şekilde hınca hınç vatandaşlarımızla doluydu. Bayrağını kapan gelmişti. Yaşlısı, genci, kadını, erkeği, çocuğu, her kesimden her düşünceden, her inançtan insanımız burada bekliyordu. Ben sokağa girer girmez büyük bir tezahüratla karşılandım. Yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sordular. Beklemelerini, bizim de konuyu incelemekte olacağımızı söyledik. Sivil toplum kuruluşlarının başkanları da buradaydı. Onlarla beraber büyükelçilik binasına girdik."

Olcay, bir yandan Türkiye’deki gelişmeleri takip ederken bir yandan da Belçikalıların ne tepki vereceğini ölçmeye çalıştıklarını, ilk açıklamalardan birini Twitter üzerinden yapan Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders'ın Türk halkıyla birlikte olduğu ve darbeyi kınadığı mesajını verdiğini kaydetti.

"Binlerce kişi Fatih Camisi'nde sabah namazını kıldı"

15 Temmuz gecesi sürecin yerel saatle 04.30’a (TSİ 05.30) kadar devam ettiğini anlatan Olcay, Belçika polisinin izin vermesi üzerine Din İşleri Müşavirinin araçtan ezan okuduğunu aktardı.

Olcay, ezanın ardından müşavirin Türk vatandaşlarını sabah namazı için Brüksel'deki Fatih Camisi’ne davet ettiğini aktararak, "Buradan toplu halde vatandaşlarımızla Fatih Camisi’ne geçtik. Binlerle ifade edeceğim kitle Fatih Camisi’nde toplandı." dedi.

Daha sonra Türkiye’de işlerin aydınlanmasıyla gerekli yazışmaları yapmaya başladıklarını belirten Olcay, Belçika Dışişleri Bakanlığını Türkiye’deki durum hakkında bilgilendirdiklerini söyledi.

Olcay, şöyle devam etti:

"Bu arada sürekli şehit haberleri gelmeye başladı. Yaralıların sayısının bin 600’lere, bin 800'lere yükseldiği bildirildi. Gelen bilgileri Belçika Dışişleri Bakanlığına ilettik. Güvenlik güçleri gerekli önlemleri aldılar. O bakımdan Belçika makamlarına da teşekkürü bir borç biliyorum. O akşam hakikaten spontane gelişen, aynı Türkiye’dekine benzer vatandaşlarımızın sağduyusu ve demokrasiye sahip çıkma arzusuna Belçika makamlarının da desteğini gördük."

Belçika Dışişleri Bakanlığından bir genel müdürün de 16 Temmuz'da kendisini aradığını ve verilen bilgiler için teşekkür ettiğini ifade eden Olcay, yetkilinin Belçika hükümetinin gelişmeleri çok yakından takip ettiğini, Türkiye’deki demokrasinin arkasında durduğu mesajını ilettiğini bildirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.