"Bitcoin kulak ise Blockchain uzamakta olan bir boynuzdur"

- Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ulutaş: - "Bitcoin'in kendisi önemli değil, Blockchain önemli. Blockchain dünyada birçok işletmenin iş yapış şeklinde inanılmaz tasarruf ve hız sağlayacak bir şeydir. Bitcoin kulak ise Blockchain uzamakta olan bir boynuzdur" - "Bitcoin, Blockchain'in büyüklüğü yanında bir şey ifade etmiyor. Blockchain internetin, bilgisayarın icadı gibi bir şey. Bitcoin onun üzerinde yapılmış oyun uygulaması gibi" - "Dijital dünyanın Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi sosyal medya platformları. Müşterinin gözleri sosyal medyada, bir şey söylemek istiyorsanız orada olmalısınız"

20 Aralık 2017 Çarşamba 14:23






İSTANBUL (AA) - Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, "Bitcoin'in kendisi önemli değil, Blockchain önemli. Blockchain dünyada birçok işletmenin iş yapış şeklinde inanılmaz tasarruf ve hız sağlayacak bir şeydir. Bitcoin kulak ise Blockchain uzamakta olan bir boynuzdur." dedi.

Ulutaş, Akbank LAB’in çalışmalarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Akbank LAB’de global standartlara uygun bir inovasyon uygulama modeli işlettiklerini belirtti.

Akbank LAB’de danışmanlık, finans, bilgi teknolojileri ve pazarlama disiplinlerinden gelen merkezi bir ekibin yer aldığını ifade eden Ulutaş, şunları kaydetti:

"Bu ekip 100’den fazla çalışanımızın aktif rol aldığı, herkesin katılabildiği inovasyon süreci koordinatörlüğü görevini üstleniyor. Farklı iş birimleri, kusursuz müşteri deneyimi, finansal danışmanlık, dijital ödemeler, kredi skorlama, operasyonel mükemmellik gibi bankamızın belirlediği odak alanları ve hedefler doğrultusunda fikir geliştiriyor ve bu fikirler doğru finansal hizmetleri sunmak adına projelendiriliyor. Yapılan değerlendirmeler sonrasında başarılı bulunanlar fikirler “PoC” (proof of concept: kavram kanıtlama) aşamasına geçiyor. Bu aşamada fikirlerin uygulanabilirlikleri test ediliyor ve kazanımları hesaplanıyor.

Sürecin ilk aşamasında bu fikirlere uygun çözümleri bulabilmek amacıyla çok sayıda finansal teknoloji şirketi (fintechler) ile iletişime geçiyoruz. Çözüm ortağımız olarak yurt içi ve dışında iletişimde olduğumuz 100’den fazla fintech bulunuyor. Bu sayede teknoloji destekli finansal hizmetleri ve yeni ürünleri bankamıza kazandırırken, en yeni teknolojileri de yakından izleme fırsatına sahip oluyoruz. Akbank LAB, bütün bu bahsedilen süreçleri döngüler halinde yönetiyor. Henüz yeni bir yapılanma olmasına rağmen, ilk takvim yılı içerisinde kapsamlarına birçok projenin dahil edildiği iki döngüyü tamamlamayı hedefliyoruz. İlk yılımızda KolayIK, Paraşüt gibi birçok önemli projeye imza atarak, müşterilerimizin kullanımına sunduk. 2018’deyse bu sayıyı 3'e çıkarmayı planlıyoruz."


- "Yeni dönemde iş birliği yapmak için çeşitli fırsatları araştırıyoruz"


Ulutaş, Blockchain teknolojisi ve uluslararası para transfer sistemlerine değinerek, tüm dünyanın “yeni teknolojilere hızlı adaptasyon” dönemine girdiğine dikkati çekti.

Akbank’ın, uluslararası para transferinde son teknolojiyi kullanarak şeffaflık ve hızı artırıp, maliyetleri düşüren Ripple ile anlaşan ilk Türk bankası olduğunu vurgulayan Ulutaş, “Türkiye’de bir ilk olarak Silikon Vadisi merkezli Ripple firmasının çözüm ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz Blockchain teknolojisi ile para transferi başarılı inovasyon süreçlerimizin en önemli örneklerinden. 2018 yılı içinde Ripple teknolojisini önce kurumsal ardından da bireysel müşterilerimizin işlemlerinde kullanıma alacağız. Yeni dönemde iş birliği yapmak için çeşitli fırsatları araştırıyoruz ve hem Amerika’dan hem de dünyada öne çıkan diğer ülkelerden finansal teknoloji şirketleriyle iletişim halindeyiz.” diye konuştu.

Ulutaş, Blockchain teknolojisinin, varlıkları en yüksek güvenlikte ve aracılara ihtiyaç duymadan, açık bir ağ üzerinden herkesin erişimine sunduğunu anlatarak, Blockchain teknolojisi varlık transferinin bir aracıya ihtiyaç duymadan gerçekleşmesini mümkün kıldığını, kayıtların değiştirilemediği ve geri alınamadığı bir veri tabanı olduğunu söyledi.

Zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisiyle müşterilere birçok farklı alanda yenilikçi dijital ürünler sunmaya devam edeceklerini belirten Ulutaş, "Dijitalin geldiği bu yeni aşama, hız ve şeffaflığı artırırken, maliyetleri düşüren bu teknolojinin finans sektöründe para transferi dahil birçok alanda yeni bir dönem açacağını düşünüyoruz." dedi.

Ulutaş, finans ve teknolojiyi birleştiren Fintechleri yakından izlediklerini ifade ederek, Akbank’ın yenilikçilik vizyonu doğrultusunda 50 Fintech ile görüştüğünü ve ortalama 10'u ile iş birliği yaparak, Akbank’ın müşterilerini en yeni teknoloji ile buluşturmaya devam edeceklerini bilirdi.


- "Mağazalar artık showroom görevi görüyor"


Ulutaş, networklerin önemli hale geldiğini ve müşterilerin sosyal medyada vakit geçirdiğini anlatarak, "Dijital dünyanın Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi sosyal medya platformları. Müşterinin gözleri sosyal medyada, bir şey söylemek istiyorsanız orada olmalısınız. Günümüzde 2 gün içerisinde insanlık tarihinin 2003 yılına kadar ürettiği veri miktarından daha fazlasını üretiyoruz. Şu an dünyada üzerinde 5 milyondan fazla bağlı IoT cihazı var ve verilerin yüzde 80’i yapılandırılmamış, bu veri büyümesinin hızlanması bekleniyor." diye konuştu.

Herkese kişiselleştirilmiş hizmet verecek bir dünyaya doğru gidildiğini aktaran Ulutaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Dijital müşteri daha talepkar, daha az sadık ve kullanmayı satın almaya tercih ediyor. Mağazalar artık showroom görevi görüyor. Müşteriler alacağı ürünü internetten arıyor, kafasında belirlediği ürünü mağazada görüyor ama ürünü mağazadan değil, ürün kodunu girerek internetten en uygun fiyatlı yeri bulup oradan almayı tercih ediyor. Mağazalar koca bir katalog haline geldi."


- "Bitcoin kulak ise Blockchain uzamakta olan bir boynuzdur"


Bir gazetecinin, Bitcoin'e ilişkin sorusu üzerine Ulutaş, Bitcoin'in kafalarda çok karışıklık yarattığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Aslında Bitcoin'i tasarlayanlar para transferi için tasarladı. Eğer siz Bitcoin'i para transferi için kullanmak isterseniz, Bitcoin'in bir tanesinin değerinin bir lira mı yoksa 1 milyon lira mı olduğu sizin için çok önemsiz bir şey. Ama bunu yatırım aracı gibi alıp da üzerine çökerseniz başka bir şey yapmış olursunuz. Şu anda ki süreç kafa karışıklığından kaynaklandı. Ondan sonra birçok kripto para birimi çıktı.

Bence Bitcoin bir tür atari. Yeni bir konseptin ilk çıktığı platform gibi bir şey. Şu anda atari diye bir şey yok onun üzerine birçok şey geliştirildi. Bitcoin'in kendisi önemli değil, Blockchain önemlidir. Blockchain dünyada birçok işletmenin iş yapış şeklinde inanılmaz tasarruf ve hız sağlayacak bir şeydir. Bitcoin kulak ise Blockchain uzamakta olan bir boynuzdur. Bitcoin, Blockchain'in büyüklüğü yanında bir şey ifade etmiyor. Blockchain internetin, bilgisayarın icadı gibi bir şey. Bitcoin onun üzerinde yapılmış oyun uygulaması gibi bir şey. Blockchain kullanımında öne çıkan sektörler bankacılık, sigortacılık, perakende, sağlık, üretim ve enerjidir."

Bu arada, Müşterilerinin yaşamlarını kolaylaştırarak, onlara en iyi bankacılık deneyimi yaşatmayı hedefleyen Akbank, Direkt Bankacılık birimine bağlı Akbank LAB ile global yenilikleri hızlı bir şekilde bankacılık uygulamalarına taşıyarak, geleceğin bankacılığının şekillenmesine öncülük ediyor.

Akbank’ın uzman bankacıları, “geleceğin bankacılığının laboratuvarı” olarak nitelendirilen Akbank LAB’de, çok hızlı değişen teknolojiyi kullanarak, müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak yenilikçi ürün ve hizmetleri araştırıyor, bunları üreten ve geliştiren kişi ve kurumlar ile temasa geçiyor.


Anahtar Kelimeler:
AkbankAkbank LAB
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.