• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Münbiç'in güvenliğini garanti etmek için bir yol bulduk
GENEL
Yayınlanma: 22 Haziran 2018 - 22:32

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Münbiç'in güvenliğini garanti etmek için bir yol bulduk

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Suriye konusunda, Münbiç'in güvenliğini garanti etmek için (ABD'yle) bir yol bulduk. Bu da Amerika'nın PKK'ya ve YPG'ye verdiği destek nedeniyle maalesef yitirilen güveni yeniden oluşturmamıza yardım ed

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Münbiç'in güvenliğini garanti etmek için bir yol bulduk
ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Suriye konusunda Münbiç'in güvenliğini garanti etmek için bir yol bulduklarını belirterek, 'Bu da Amerika'nın PKK'ya ve YPG'ye verdiği destek nedeniyle maalesef yitirilen güveni yeniden oluşturmamıza yardım edecektir.' ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, İtalyan 'La Repubblica' gazetesine verdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğinin hala Türk dış politikasının gündeminin başında yer alıp almadığı şeklindeki soru üzerine Çavuşoğlu, 'Engellere ve bazı ülkelerin açık muhalefetine rağmen hala stratejik bir hedeftir.' yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin de içinde olduğu güçlü bir Avrupa'ya inanan İtalya gibi başka dost ülkelerin olduğunu kaydederek, her fasıl konusunda müzakereye hazır olduklarını bildirdi.

Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatına da değinen Çavuşoğlu, ülkesinin anlaşmanın gerekliliklerini tamamıyla yerine getirdiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, anlaşmaya imza atıldığında kural dışı göçmen sayısının günlük 2 bin olduğunu fakat mutabakatın ardından sayının yaklaşık 50'ye düştüğü bilgisini verdi.

'Erdoğan karşıtı kampanya yürütülüyor'
Çavuşoğlu, Türkiye'de Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için muhalefetteki dört partinin kurduğu ittifakla ilgili, 'Hiçbir partinin ve onların hiçbir adayının kazanabilecek kapasitede olmadığını biliyorlar. Bu yüzden seçime dörtlü olarak gidiyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.

Muhalefet partilerinin, Erdoğan'ı mağlup etmenin yolunun, ittifak kurmak olduğunu düşündüklerini anlatan Çavuşoğlu, 'Ama işler böyle yürümüyor. Bir şeyler sunman lazım ve bu ülke için, bu ülkenin geleceği için bir şeyler yapmaya çalışman lazım. Maalesef, hiçbir projeleri yok.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Batı'ya bir ders verelim.' şeklindeki sözleriyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, çok sayıda Avrupalı siyasetçi ve medya organının muhalefeti desteklediğini ve PKK ile terör örgütlerine arka çıkarak Erdoğan'a karşı kampanya yürüttüğünü hatırlattı ve Erdoğan'ın söz konusu cümleyi bu anlamda kullandığına dikkati çekti.

'S-400'lerin tehdit olmayacağı konusunda güvence aldık'Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO'yla ilişkisi hakkında, 'ilişkilerin mükemmel olduğunu' belirterek, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de kısa süre önce Türkiye'nin önemini vurguladığını anımsattı.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin, gazetecinin, 'Ruslar bu füzeleri kurmak üzere geldiklerinde NATO'nun kullandığı teknik sistemin değiştirilmesi gerekecek.' şeklindeki ifadelerini reddeden Çavuşoğlu, 'Doğru değil. Satın alım konusunu müzakere ettiğimizde S-400'lerin bir tehdit olmayacağı konusunda güvence aldık.' bilgisini paylaştı.

Çavuşoğlu, Yunanistan'ın S-300'lerinin bulunduğunu ve hiç kimsenin bunun bir sorun olduğunu iddia etmediğini belirterek, 'Dostlarımızın ve müttefiklerimizin bir şeyi anlamaları gerekir: Biz, bir hava savunma sistemi satın almak istiyoruz ve bunu müttefiklerimizden satın almak istiyoruz ama şayet ABD, Kongre ile sorunlar olduğu için bize Patriotları satmıyorsa Türkiye'nin bunları başkalarından satın almasına engel olamaz.' değerlendirmesinde bulundu.

'Pompeo ile ilişkileri normalleştirmek için çalışıyoruz'Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'(ABD ile) İlişkiler biraz daha iyi ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ilişkileri normalleştirmek için çalışıyoruz. Suriye konusunda Münbiç'in güvenliğini garanti etmek için bir yol bulduk. Bu da Amerika'nın PKK'ya ve YPG'ye verdiği destek nedeniyle maalesef yitirilen güveni yeniden oluşturmamıza yardım edecektir.'

Bakan Çavuşoğlu, Türk ordusunun Suriye'de kalıp kalmayacağına ilişkin soruyu da 'Münbiç’te Türk ve Amerikan askerleri birlikte çalışacak. Diğer alanlara gelince meydanı kime bırakabiliriz? Eğer geri çekilirsek DEAŞ ve PKK ve hatta belki de Suriye rejimi bile geri gelebilir. Şimdilik Suriye için, bizim güvenliğimiz için, çok sayıda sığınmacının geri dönüşüne yardım ederek burada kalmak önem taşımaktadır.' ifadeleriyle cevapladı.

'Sayın Bakan, neden Japonca?'Çavuşoğlu, neden Japonca öğrendiği sorusuna da New York'ta ekonomi masteri yaptığı sırada Japonya'da çok ileri seviyelerde olan desteklenebilir kalkınma konusunda uzmanlaştığını belirterek, 'Bu şekilde Amerika'da bu dili öğrenmeye başladım ve Ankara'da da devam ettim. Daha sonra AB'nin verdiği bir burs Londra'ya gitmeme ve bu dili öğrenmeme olanak sağladı.' yanıtını verdi.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var
Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var
Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!
Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!
Yanlış Yetiştirilen Aronya Meyvesi Mağduriyet Yaratıyor
Yanlış Yetiştirilen Aronya Meyvesi Mağduriyet Yaratıyor
SunExpress’e 2024 Uluslararası İş Güvenliği ödülü
SunExpress’e 2024 Uluslararası İş Güvenliği ödülü
Son Haberler
Sıkışan yüzük kabusu bitti: Bu 7 yöntemle zarar görmeden çıkartın
Sıkışan yüzük kabusu bitti: Bu 7 yöntemle zarar görmeden çıkartın
En dağınık, en pasaklı 4 burç: Temizliğe düşmanlar
En dağınık, en pasaklı 4 burç: Temizliğe düşmanlar
Fiyatı dibe vurdu, vatandaş akın etti! 1000 TL'den 359,90 TL'ye düştü! Tezgahlarda kapış kapış gidiyor
Fiyatı dibe vurdu, vatandaş akın etti! 1000 TL'den 359,90 TL'ye düştü!...
Abur cubura son: Market cipslerini unutturacak! Sağlıklı, lezzetli ve doğal cips tarifi
Abur cubura son: Market cipslerini unutturacak! Sağlıklı, lezzetli...
Dev indirim başladı: Ayçiçek yağı fiyatlarında şok indirim! O markete koşan kazanacak
Dev indirim başladı: Ayçiçek yağı fiyatlarında şok indirim! O...
Ankara'da CHP adına sahte broşürler basıp dağıttılar
Ankara'da CHP adına sahte broşürler basıp dağıttılar

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.