9184,82%2,67
34,38% 0,47
36,84% -0,60
2969,82% -0,20
4932,75% 0,96
İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN'da 9 yıl önce eşini kaybeden 57 yaşındaki Fatma Utkan, eşinden kalan çerçeveci dükkanını işleterek 2 çocuğunu okuttu. Samsun'un İlkadım İlçesi'nde yaşayan 2 çocuk annesi Fatma Utkan, azmi ile kadınlar
İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN'da 9 yıl önce eşini kaybeden 57 yaşındaki Fatma Utkan, eşinden kalan çerçeveci dükkanını işleterek 2 çocuğunu okuttu.
Samsun'un İlkadım İlçesi'nde yaşayan 2 çocuk annesi Fatma Utkan, azmi ile kadınlara örnek oldu. 9 yıl önce kanser tedavisi gören eşini kaybeden Fatma Utkan, onun işlerini yürütmeye başladı. Çerçevecilik yapan eşinin bıraktığı işleri devralan Utkan, "Eşim öldükten sonra bu mesleğe başladım. Çocuklarım okuyordu. Alıştıkları bir standart vardı. Bir şeyler yapmam gerekiyordu. Onları düşünerek eşimin işi olan çerçeveciliği devam ettirmek istedim. Ama çerçevenin 'ç'sini bilmiyordum. Nasıl hesaplanır, nereden alınır bilmiyordum. 'İşi öğrenmeliyim' diyerek tek başıma çalışmaya başladım. O dönemlerde çok ağladım, sıkıntılar çektim. Bir gün yanlış yaptım, iki gün yanlış yaptım sonunda doğruyu buldum ve öğrendim. 9 yıldır da bu işi kendim yapıyorum. Şimdi çocuklarım okulu bitirdi. Büyük oğlum İngilizce öğretmeni oldu, küçük oğlum da avukat. İkisi de İstanbul'da yaşıyor" dedi.
Çerçeveciliğin erkek işi olduğunu ifade eden Fatma Utkan, "Bu iş güç isteyen bir iş. Ama bu arastada bulunan esnaf bana çok yardımcı oldu. Mesela büyük tabakaları benim tek başıma yerinden kaldırmam mümkün değildi. O tarz işler olduğunda komşularımdan yardım aldım. Hala daha bana yardım ediyorlar. Bir gün çerçeve yaptırmaya gelen bir beyefendi bana, 'Siz mi yapıyorsunuz bunu?' diye sordu. Ben de 'evet' dedim. Daha sonra kendisi bana, 'Ben şimdi eve gidip eşimle kavga edeceğim. Hep evde hayatından şikayet ediyor' dedi. Çocuklarım bana bu işi yapmamamı söylüyor. Bırak artık yapma diyorlar. Ama baktılar ki ben bu işten çok keyif alıyorum. Onlar da destek olmaya başladı. Benim kadınlara bir mesajım var. Sakın evde oturmasınlar. Bir yerlerde çalışmalarına gerek yok. Evde de üretim yapabilirler. Benim, evde yaptığı işleri bana çerçevelettiren ve onları satan kadın müşterilerim var. Bu çok önemli bir şey. Ben evde oturan kadınlar, hele gençleri hiç anlamıyorum" diye konuştu.
Eşini kaybettikten sonra zor süreçler yaşadığını da vurgulayan Fatma Utkan, "Burası kurulu, işleyen ve müşterisi olan bir dükkandı. Benim eşim bu işi çok iyi yapan birisiydi. Bu dükkanı kapatmanın yanlış olacağını düşündüm. Eşim burayı çok seviyordu. Onun adını yaşatmak istiyordum. Hem Ali Utkan'ın dükkanı devam ediyor desinler, hem de çocuklarım okuyabilsin diye bu işi devam ettirdim. Şu anda çok mutluyum" dedi.
FOTOĞRAFLI