• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Fırtına Vadisi'nde Uluslararası Pastacılar Festivali başladı
GENEL
Yayınlanma: 21 Mayıs 2015 - 14:38

Fırtına Vadisi'nde Uluslararası Pastacılar Festivali başladı

Muhammet KAÇAR/ÇAMLIHEMŞİN, (Rize), () - YETİŞTİRDİĞİ pasta ustaları ile Türkiye'nin dört bir yanında adını duyuran Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi'de ilginç bir etkinlik yapıldı. Fırtına Vadisi’nde il

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fırtına Vadisi’nde Uluslararası Pastacılar Festivali başladı
Muhammet KAÇAR/ÇAMLIHEMŞİN, (Rize), () - YETİŞTİRDİĞİ pasta ustaları ile Türkiye'nin dört bir yanında adını duyuran Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi'de ilginç bir etkinlik yapıldı. Fırtına Vadisi’nde ilk kez düzenlenen Uluslararası Pastacılar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde 4 gün boyunca katılımcılara pasta ikram edilecek, Ayder Yaylası'nda boğa gürşelerinin ardından pasta savaşı yapılacak. 
Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği'nce ilk kez düzenlenen Uluslararası Pastacılar Festivali, 21’inci Ayder Kültür ve Doğa Festivali ile birleştirilerek gerçekleştirildi.  Katılımcıların aşçı kepi ve önlüğü giyerek tulum eşliğinde gerçekleştirdiği kortej yürüyüşü ilçe belediyesi önünde başladı. Etkinliğe Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar ile Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Yönetim Kurulu üyesi Sabahattin Okumuşoğlu ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice’de kep ve önlük giyerek katıldı. ‘Fırtınanın adı, pastanın tadı, ustanın hası Çamlıhemşin’le anılır’ ve ‘Fırtına’da çok tatlıyız’ pankartları taşıyan katılımcılar, türküler söyleyerek tulum eşliğinde horon oynadı. Yürüyüşte vatandaşlara pastalar ikram edildi. Bir kilometrelik kortej yürüyüşünün ardından kemer köprüye ulaşan katılımcılar köprü üzerinde pasta kesti. Heyet daha sonra şenlik alanında sergilenen pastaları inceledi.
CANINI SEVEN KAÇSIN, PASTA SAVAŞI BAŞLIYOR
İlçede ve Ayder yaylasında 4 gün boyunca sürecek olan Pastacılar Festivali'nde Türkiye’nin dört bir yanından ilçeye gelen Çamlıhemşinli pasta ustaları oluşturulan mutfaklarda hünerlerini sergileyerek birbirinden lezzetli ve ilginç figürlü pastalar yapacak. Pastaların ücretsiz ikram edileceği şenliğin son gününde, Ayder yaylasında düzenlenecek olan ödüllü boğa güreşleri sonrasında arenada pasta savaşı yapılacak. Şenliğe katılanlar, 4 gün boyunca hazırlanacak pastaları birbirlerine atacak.
YAZICI: PASTA DEĞİL AMA İYİ YEMEK YAPARIM
Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Hayati Yazıcı, bölge insanının zamanında Rusya’ya giderek öğrendiği pastacılığı ve fırıncılığı ülkemize getirdiğini söyledi. Pasta yapmayı  bilmediğini anlatan Yazıcı, “ İyi yemek yaparım. Türlü, biftek, pilav, sebze yemekleri yaparım. Yaparım, başkasına yediririm. İkramı severim” dedi. AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ise, yapılacak pasta savaşının sorulması üzerine, “Şu anda seçim yarışındayız. Pasta yarışına zamanımız yok” yanıtını verdi.
MESLEĞİ RUSYADA ÖĞRENDİLER
1800’lü yıllardan itibaren bölge insanı Batum üzerinden Rusya'ya gurbete gitmeye başladı. Para kazanılan, karın doyurulan ve kalınabilecek sıcak bir yer mantığı ile önceleri fırıncılığa adım atanlar daha sonra pastacılık mesleği ile tanıştı. Bölge insanı çok çabuk alıştığı Rusya’da pastacılıktan servet kazandı. Bolşevik İhtilali ile büyük darbe yiyen bu insanların bazıları yurda dönüş yapamadı, geri dönebilenler ise mal varlıklarını orada bırakmak mecburiyetinde kaldı. Yeni yer arayışları onları Polonya ve İran'ın yanı sıra Anadolu'nun muhtelif yerlerine sürüklenerek gittikleri yerlerde pastaneler açmalarını sağladı. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında ve bazı ülkelerde Çamlıhemşinli pasta ustaları bulunuyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var
Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var
Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!
Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!
Yanlış Yetiştirilen Aronya Meyvesi Mağduriyet Yaratıyor
Yanlış Yetiştirilen Aronya Meyvesi Mağduriyet Yaratıyor
SunExpress’e 2024 Uluslararası İş Güvenliği ödülü
SunExpress’e 2024 Uluslararası İş Güvenliği ödülü
Son Haberler
Çam kokuları, serin rüzgarlar ve eşsiz manzara: Gören dönmek istemiyor! Yemyeşil dağların arasında saklı cennet keşfedilmeyi bekliyor
Çam kokuları, serin rüzgarlar ve eşsiz manzara: Gören dönmek istemiyor!...
Futbol tarihine geçecek imza: Sahne onun için hazırlandı! Hoş geldin Lewandowski
Futbol tarihine geçecek imza: Sahne onun için hazırlandı! Hoş geldin...
Tatlı dilli, güler yüzlü, herkesin favorisi burçlar: Sempatiklik onlarda doğuştan
Tatlı dilli, güler yüzlü, herkesin favorisi burçlar: Sempatiklik...
Termometreler çıldıracak: Gölge bile yetmeyecek! Meteoroloji kırmızı alarm verdi... 9 gün sürecek sıcaklık dalgası kapıda
Termometreler çıldıracak: Gölge bile yetmeyecek! Meteoroloji kırmızı...
Hayal değil, gerçek oluyor: İlk kez otomobil alacaklara özel teşvik! Hurda teşviki ve ÖTV indirimiyle yeni dönem başlıyor
Hayal değil, gerçek oluyor: İlk kez otomobil alacaklara özel teşvik!...
HDP'li Önder: Cumhurbaşkanı'nın saldırıları kınamaması beni şaşırtmadı
HDP'li Önder: Cumhurbaşkanı'nın saldırıları kınamaması beni şaşırtmadı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.