Hitit kralı şuppiluliuma, 3200 yıl sonra İstanbul'da

Cemal KÖYÜK/İSTANBUL, () DÜNYANIN en büyük müze mağazası zinciri BKG, infoTRON ile 3D yazıcı teknolojisini Topkapı Sarayı Müze Mağazası’na getirdi. Hitit Kralı Şuppiluliuma’nın üç boyutlu yazıcıdan çıkan kopyaları ziyaretçilerin...

21 Mayıs 2015 Perşembe 13:28
Hitit kralı şuppiluliuma, 3200 yıl sonra İstanbul'da






Cemal KÖYÜK/İSTANBUL, () DÜNYANIN en büyük müze mağazası zinciri BKG, infoTRON ile 3D yazıcı teknolojisini Topkapı Sarayı Müze Mağazası’na getirdi. Hitit Kralı Şuppiluliuma’nın üç boyutlu yazıcıdan çıkan kopyaları ziyaretçilerin beğenisine sunulmaya başlandı. Topkapı Sarayı Müzesi’nde başlayan projenin sonraki durakları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve İzmir Efes Müzesi olacak.

 

Kültürel mirasın yeniden keşfi için yola çıkan Bilintur’un alt markası BKG, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerindeki mağazaları Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) adına işletiyor. Bu görevi kapsamında Bakanlığın ve DÖSİMM’in adına kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yürüten BKG, Türkiye’nin kültür ve turizm elçiliğini yapıyor.

Bu misyonu çerçevesinde BKG, 3 boyutlu teknoloji çözüm ortağı infoTRON ile kültürel mirasın yerli ve yabancı turistlere tanıtılması için yeni bir çalışmaya imza attı. Müzeler Haftası’nda başlatılan proje sayesinde Türkiye’de ilk defa bir müze mağazasında, kültürel bir öğenin üç boyutlu yazıcı ile baskısı yapıldı. Çalışma içinse Hitit Kralı Şuppiluliuma’nın heykel replikası seçildi.

Düzenlenen toplantıda konuşma yapan Bilintur Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Hallik; “ICOM bu yıl Müzeler Günü’nde ‘sürdürülebilir toplum için müze’ temasıyla mesajını yayınladı. Biz de altı yıldır üzerinde yaşadığımız coğrafyanın sahip olduğu zenginliklerin nesilden nesile aktarılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızı hayata geçirirken günümüz gerekliliklerini göz ardı etmeden, onları tarihle nasıl bir araya getirebileceğimizi düşünerek hareket ediyoruz. Bugün bizleri bir araya getiren projeyi de aynı bilinç ile hayata geçirdik. infoTRON ile yaptığımız işbirliği sayesinde tarihle teknolojiyi bir araya getirdik. Topkapı Sarayı Müzesi’nde başlattığımız projemizi devam ettireceğiz. İlk aşamada Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve İzmir Efes Müzesi’nden eserler şehirlerimizi ziyaret edecek” dedi.

Kültürel mirasın uluslararası arenada tanıtılmasına öncülük ettikleri için büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Hallik, konuşmasına şöyle devam etti; “Yüzyıllar boyunca üzerinde durduğumuz bu topraklarda yaşayan milletler, imparatorluklar, devletler bizlere yalnızca somut şeyler bırakmadılar. Bugün sahip olduğumuz bu somut eserlere aşklarını, savaşlarını, acılarını ve mutluluklarını da işlediler. Biz BKG olarak yalnızca bu ürünlere değil, tüm bu değerlere ve duygulara da sahip çıkıyoruz. Projelerimizle yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerimize bu duyguyu aşılamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

infoTRON CEO’su Burak Pekcan ise “20 yılı aşkın süredir, 3 boyutlu teknolojiye dayalı ürün, hizmet, eğitim ve danışmanlık alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar havacılıktan medikale farklı endüstrilerin tasarım ve üretim süreçlerine katkıda bulunma şansımız oldu. Bugün ise kültür alanında bir adım attık ve tarih ile 3 boyutlu teknolojileri bir araya getirdik. Sahip olduğumuz teknoloji sayesinde, tarihi ve kültürel miraslarımızı 3 boyutlu tarama cihazları ile dijital ortama aktarmak ve 3 boyutlu baskısını alıp evimizde sergilemek artık mümkün. Hititli Kral Şuppiluliuma, bizlere miras kalan ve artık ölümsüzleşen eserlerden ilki. Böylece siz Hatay’a gitmeden Şuppiluliuma size gelmiş oluyor.

Dileğimiz sayısız medeniyeti barındırmış ülkemizin sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası ölümsüzleştirmektir. Bu eserlere bulundukları yerden bağımsız olarak herkesin erişmesini ve ulaşmasını sağlamak da ayrı bir gayemizdir. Ve bunu bir adım daha ileri götürüp, sanal gerçeklik uygulamalarımız ile yerinizden kıpırdamadan yüzlerce müze ve sit alanını gezmenizi sağlamamız da çok uzak görünmüyor.” dedi.

Kral Şuppiluliuma’nın bir elinde mızrak, bir elinde başak

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki TellTayinat höyüğünde yapılan kazılarda bulunan ve orijinali 1.5 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 1.5 ton ağırlığında olan heykel, Geç Hitit Dönemi’nde hüküm süren Kral Şuppiluliuma'ya ait. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında bileklikleri olan Şuppiluliuma Heykeli'nin bir elinde mızrak, bir elinde başak bulunuyor. Bazalt taşından yapılmış heykelin gözleri kireç taşı ve steatitten (sabun taşı) yapılmış.
(FOTOĞRAF)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.