İnci Kefali Festivali yağmur altında başladı

Kenan AŞÇIOĞLU/ERCİŞ (Van), () - VAN Gölü'nde yaşayabilen tek canlı türü olan İnci Kefali'nin kutsal yolculuğuna dikkat çekmek için bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali bugün yağmur...

22 Mayıs 2015 Cuma 19:09
İnci Kefali Festivali yağmur altında başladı






Kenan AŞÇIOĞLU/ERCİŞ (Van), () - VAN Gölü'nde yaşayabilen tek canlı türü olan İnci Kefali'nin kutsal yolculuğuna dikkat çekmek için bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali bugün yağmur altında başladı. Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı ve Doğa Gözcüleri Derneği'nce düzenlenen 6'ıncı Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali, Erciş Balık Bendi'nde başladı. Sadece Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine giderek uçarcasına derelere akın eden inci kefali göçü, yağmurun deredeki su debisini yükseltmesi yüzünden bugün izlenemedi.
Daha önce 29, 30, 31 Mayıs tarihleri arasında yapılacağı belirtilen festivalin seçimler nedeniyle bir hafta öne alınması ve yağmur nedeniyle beklenen katılım sağlanamadı. Yağmur altında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan festivalde konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, inci kefalinin kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. İnci kefalinin tanıtımı için bu festivalin yapıldığını kaydeden Vali Taşyapan, şunları söyledi:
"Geçmişten geleceğe giden köprüde şu anda bizimle yaşayan inci kefalini daha iyi anlamak, onları daha iyi korumak, daha iyi nesillere teslim etmek için bu festivalleri düzenliyoruz. Bir şiir vardır biliyorsunuz; 'Ben bir çınar ağacıyım Gülhane Parkı'nda, ne sen farkındasın bunun ve polis farkında.' Eğer biz bu topraklarda yaşarken bunların farkında olmazsak bu değerler bir gün gelir kaybolur. Bir gün denizlerimiz balıksız, ormanlarımız ağaçsız, tabiatımız böceksiz kalır ve bunun arkasından bizler neler yapacağımıza şaşarız kalırız. Onun için bu tabiat varlıklarını bizimle beraber tabiatı anlamlı haline getiren bu varlıkların bizlerle beraber uyum içinde yaşamasının yollarını bulmalıyız. İnsan olarak ta bizim görevimiz budur."

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da balıkların üreme göçü ile ilgili bilgi verdi. İnci kefalinin aslında sazangillerden bir balık türü olduğunu, yani yaşamaması gereken bir ortamda yaşadığını belirten Prof. Dr. Sarı, "Orijinalinde bir tatlı su balığı. Van Gölü altı yüz bin yıl önce oluştuğunda tatlı su gölü idi zaman içinde tuzluluk ve soda oranı arttı inci kefali de bu tuzlu ve sodalı suda yaşamaya uyum sağladı. İnci kefali şu anda derelere geldi. Gelmesinin nedeni gezmek değil yumurtalarını bırakmak içindir. Bizim ve herkesin görevi bu süreç içinde kaçak avlamaya izin vermemek ve bizlerden sonraki nesillere bu güzelliği bırakmaktır " dedi.
Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar ise festivalle inci kefalini ve ilçeyi tanıtmayı istediklerini belirterek, "Birinci amacımız, inci kefalimizin işgal ettiği bu bölgedeki değeri ortaya koymak ve bunu sunmak, özellikle kaçak avcılık konusuna dikkati çekmek, ikinci amacımız da ilçemizin Doğu Anadolu'nun en önemli ilçelerinden olan Erciş'in kültürel değerlerini, sanatsal değerlerini, insanını bir şekilde diğer yerlere tanıtmaktır" dedi.
Konuşmaların ardından öğrenciler yağmur altında halk oyunları gösterilerini sundu. Ardından sergi çadırlarının açılışı yapıldı. Erciş'e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan alanda yapılan festival 3 gün sürecek.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.