Kavrulacağız: İnsanlık tarihinin en sıcak günleri geliyor

Hava sıcakları daha da artacak. Uzmanlara göre yakın gelecekte bugünleri mumla arar hale geleceğiz. Korkutan uyarı İngiliz Meteoroloji kurumundan geldi. Haberin detayları içeride

15 Eylül 2015 Salı 08:59
Kavrulacağız: İnsanlık tarihinin en sıcak günleri geliyor






Kavrulacağız: İnsanlık tarihinin en sıcak günleri geliyor

Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı etkisini daha da artıracak. Uzmanlar gelecek yıllarda bugünleri mumla arayacağımızı öngörüyor.. 2015'te ortalama sıcaklıktaki artışın yüzyılın rekorunu kırdığını söyleyen İngiliz meteoroloji uzmanları uyardı: 2015 sıcaktı ama 2016 ve 2017'de havanın daha sıcak olacağı öngörülüyor..

Hava durumu, Hava sıcakları neden artıyor, Hava sıcakları

İngiliz meteoroloji kurumu, son aylarda dünya genelindeki meteorologların aşırı sıcaklara dair hazırladığı istatistikleri derledi. Araştırma sonucunda 2015'in ortalama sıcaklığının 0.68 santigrat artış ile yılsonunda rekor seviyeye çıkacağı duyuruldu. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle 17 senedir olağanüstü sıcaklık artışlarının sıkça görüldüğünü söyleyen yetkililer, bu artışın önümüzdeki senelerde daha da artacağını ifade etti.

2014 genelindeki sıcaklık ortalamasının müthiş bir artış gösterdiğini belirten yetkililer, bu yılki ortalamanın 20'nci yüzyılın rekorunu kıracağını söyledi. Sıcaklık oranında önümüzdeki senelerde de bir düşüş görünmediğini açıklayan yetkililer, bu gidişle 2016 ve 2017'nin bu yıldan daha sıcak geçebileceği öngörüsünde bulundu.

Bu sıcaklık artışında en önemli faktörlerden birinin, dokuz aydan bu yana Güney Amerika'dan yayılan El Nino sıcak hava dalgası olduğunu söyleyen İngiliz uzmanlar; El Nino'nun Endonezya'daki muson sezonunu bitirmesi ve Güney Afrika ile Avustralya'da kuraklığı artırmasının son zamanlardaki aşırı sıcaklığın sebeplerinden olduğunu vurguladı. 2015'teki El Nino'nun etkisinin 1997'dekiyle aynı şiddette olduğunu hatırlatan uzmanlar, El Nino'nun sıcak hava dalgalarının önümüzdeki dört yıl daha etkili olabileceğini de vurguladı.

İNSANOĞLUNUN MARİFETİ!

Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Reading Üniversitesi profesörü Rowan Sutton ise son yıllardaki sıcaklık artışının en büyük sebebinin, insan eliyle doğal iklim düzenine yapılan müdahalelerden kaynaklandığını belirtti. Pasifik Okyanusu bölgesinde 15 yıldır yaşanan soğuk hava evresinin kırıldığını ve sıcak hava evresine geçtiğini söyleyen Sutton, "Dünya genelindeki karbon emisyonu, sera gazı kullanımı ve kuraklığa yol açan kimyasal faaliyetler durmazsa bütün bunların uzun vadede telafi edilemez sonuçları meydana gelecek" dedi.

Son Güncelleme: 15.09.2015 09:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.