Kendi yaptıkları arabayı internetten satışa çıkardılar

İZMİR'de, 12 yıl önce yaptıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayla isimlerini duyuran Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris Güneş Arabaları ekibi, ekim ayında Avustralya'da yapılacak elektrikli arabalar yarışmasında finans desteği bulabilmek...

12 Nisan 2015 Pazar 11:27
Kendi yaptıkları arabayı internetten satışa çıkardılar






İZMİR'de, 12 yıl önce yaptıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayla isimlerini duyuran Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris Güneş Arabaları ekibi, ekim ayında Avustralya'da yapılacak elektrikli arabalar yarışmasında finans desteği bulabilmek için değişik bir yönteme başvurdu. Üniversiteli gençler, internet üzerinden araç satışı yapan siteye ilan verdi ve ürettikleri ikinci arabalarını, masraflarını karşılamak amacıyla 152 bin 500 TL'ye satışa çıkardı. Gençler şimdi, alıcı beklemeye başladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki çeşitli mühendislik fakültelerinde eğitim gören gençler, 12 yıl önce Solaris Güneş Arabaları ekibini kurdu. Sayıları şimdilerde yaklaşık 20 kişi olan ekip üyeleri, ürettikleri güneş enerjisiyle çalışan araçlarıyla, büyük yankı uyandırdı. Üniversiteli gençler bu güne kadar aynı sistemle çalışan ama her geçen gün sistemini geliştirdikleri dört araç yaptı.
EN PREJTİJLİ YARIŞMA İÇİN DESTEK ARAMAYA BAŞLADILAR
Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris Güneş Arabaları ekibi, birçok ülkede elde ettikleri başarının ardından dünyanın en prestjili güneş enerjili araba yarışmalarına katılmak için kollarını sıvadı. Bunun için hazırlayacakları aracın planlarını yaptı. Ancak üniversiteli gençler, projenin finans boyutunda, önemli sıkıntıya girdi. Arabanın yapılması ve ekibin bu yarışma için masrafları toplam 500 bin TL tuttu. Bunun önemli bir bölümünü karşılayan gençler. Geriye kalan 152 bin 500 TL'lik bölüm için ise, ilginç bir yönteme başvurdu. Okuldaki bir etkinliğe katılan, internet üzerinden araç satışı yapan sitesin yöneticileriyle işbirliğine gidildi. Öğrenciler, ihtiyaçları olan parayı karşılayabilmek için ikinci olarak ürettikleri araçları Solaris 2'yi satışa çıkardı. Araba için “Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris Güneş Arabaları Ekibi tarafından satışa çıkarılan araç, yeni sahibini arıyor" başlığıyla ilan verildi.
Ekibin ikinci aracı olan Solaris 2'nin, 2006 yılında yapımı tamamlandı. Tek kişilik, güneş enerjisiyle çalışan elektrikli araç, 2007'de TÜBİTAK güneş enerjili araç yarışlarında birincilik, 2008'de Yunanistan'da düzenlenen “Sun Life" güneş enerjili araç tasarım yarışmasında tasarım ödülü, 2014'te düzenlenen Fas Güneş Enerjili Araç Yarışı'nda birincilik ve yine bu sene Belçika'da düzenlenen European Solar Challenge'da özel ödül gibi prestijli dereceler elde etti. İlan ardından aracı almak yerine daha ziyade yardımda bulanacak kişilerden telefon aldıklarını söyleyen ekip üyelerinden Saime Özdemir, şöyle dedi:
"Bizlerin bu aracı satma yetkimiz yok. Biz sponsor desteği gibi bu parayı aldıktan sonra arabamızı hibe edeceğiz. Ancak araç için her türlü teknik desteği alan kişiye ya da firmaya vereceğiz. Bizim katılacağımız yarışma çok prestijli ve bizler burada ülkemizi temsil etmek istiyoruz. Ülkemize bu başarıya getirmek istiyoruz."
 
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.