Lapseki'de bir köyde kuduz karantinası

Orhan AKTUĞ/ LAPSEKİ(Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Lapseki İlçesi Taştepe Köyü'nde, bir köylü ile bazı küçükbaş ve kümes hayvanlarını ısıran köpeğin kuduz olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine köyde kuduz karantinası uygulanırken,...

26 Ocak 2015 Pazartesi 17:06
Lapseki'de bir köyde kuduz karantinası






Orhan AKTUĞ/ LAPSEKİ(Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Lapseki İlçesi Taştepe Köyü'nde, bir köylü ile bazı küçükbaş ve kümes hayvanlarını ısıran köpeğin kuduz olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine köyde kuduz karantinası uygulanırken, köylüler ve hayvanlar tedbir amaçlı aşılanmaya başladı.
Geçen 17 Ocak'ta çiftçi Osman Yavaş'ı (52) evinin bahçesinde ısıran, küçükbaş ve kümes hayvanlarına da saldırıp bazılarını ısırdığı belirlenen sahipsiz köpek köylüler tarafından etkisiz hale getirildi. Lapseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından herhangi bir hastalığı olup olmadığının araştırılması için İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne gönderilen köpeğin kuduz olduğu belirlendi. Bunun üzerine Taştepe Köyü'nde tedirginlik yaşanırken, kaymakamlık harekete geçip, Taştepe Köyü'nü kuduz risk alanı olarak belirleyerek karantina uygulaması başlattı.
İNSAN VE HAYVANLAR AŞILANIYOR

Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde çalışan ekipler köyde tedbir amaçlı vatandaşlardan isteyenler için aşılama çalışmasına başladı. Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veteriner ekipleri köydeki hayvanlara yönelik aşılama programı düzenledi. Söz konusu vakayla teması olmayan kuduz risk alanı içindeki köpek, kedi, tek tırnaklı hayvanlar ve sığırların 6 ay, koyun, keçi ve kanatlı hayvanların ise 3 ay süreyle karantina altına alınırken köye hayvan giriş, çıkışları aşılı olup olmadığına bakılmaksızın, yasaklandı.
'KORKMUYOR, KAÇMIYORDU'
Evinin bahçesine giren köpeğin kovalamak istediği sırada kendisini ısırdığını anlatan Osman Yavaş, "Ne olduğunu anlamadan üzerime atladı. Önce sol kol ardından da sol bacağımı ısırdı. Zorlukla kurtularak bahçemden attım. Köpek hiçbir şeyden korkmuyor ve kaçmıyordu. Kuduz olabileceğini tahmin edip, hemen gidip aşı oldum" dedi.
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.