Mermer ocağı ruhsatını 'arkeolojik kalıntı' engelledi

ANTALYA Korkuteli'nde, mermer ocağı firmasının kazı çalışması başlattığı alanda arkeolojik kalıntılar tespit edildi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, köylünün başvurusu üzerine firmanın çalışmalarını durdurdu. Türkiye'nin...

19 Haziran 2015 Cuma 12:13
Mermer ocağı ruhsatını 'arkeolojik kalıntı' engelledi






ANTALYA Korkuteli'nde, mermer ocağı firmasının kazı çalışması başlattığı alanda arkeolojik kalıntılar tespit edildi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, köylünün başvurusu üzerine firmanın çalışmalarını durdurdu.
Türkiye'nin en önemli meyve üretim bölgelerinden Korkuteli'nde, Antalya Ticaret Borsası'nın coğrafi işaret tescili için işlem başlattığı meşhur karyağdı armudu ve meyve üretim alanları mermer ocağı tehdidiyle karşı karşıya. Antalya'da yıllık 89 bin 218 ton armut üretiminin yüzde 94'ü, Korkuteli'nde yapılıyor. 35 bin 600 dekar alandaki üretimin üçte ikisini de karyağdı armudu oluşturuyor.
İMZA KAMPANYASI VE BAKANLIĞA BAŞVURU
Karyağdı armudunun en önemli üretim merkezlerinden Taşkesiği sınırlarında bir firmaya, Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca madencilik faaliyetleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildi. Bölgede çalışmalara başlayan firmaya karşı köylüler ruhsatın iptali için imza kampanyası başlattı. Karyağdı armudu başta olmak üzere meyvecilik ve tarımsal üretimde büyük öneme sahip bölgenin aynı zamanda tarihi yerleşim bölgesi ve sulak alan olduğu gerekçesiyle de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruldu. Taşkesiği sınırlarındaki Akpınar su kaynağı ve mesire alanı üzerinde açılmak istenen mermer ocağı ruhsatının iptali ve kapatılması için muhtar Musa Tiryaki tarafından bakanlığa yapılan başvuruda, mermer ocağı firmasına uygunluk tespiti yapılmaksızın ilgili kurumlarca ruhsat verildiği, bu firmanın ocak açacağı alana ulaşmak için yol çalışmalarına başladığı belirtildi.
KAYA MEZARLARI VAR
Ruhsat veren kurumlar tarafından uygun görülse de ocak açılacak ve şu anda yol çalışması yapılan alanın tarihi yerleşim yeri olduğuna, tarihi kalıntılar, kaya mezarları bulunduğuna dikkat çekilen başvuruda, “Bu ocak bilinçsizce yerleşim kalıntılarını ve buradaki tarihi yapıyı bertaraf edeceğinden, bölgede ocak açılmasını istemiyoruz" denildi. Taşkesiği ve Korkuteli halkının imza kampanyasının da ekte sunulduğu başvuruda, 'Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik' kapsamında sözkonusu yerlerin uygun olmaması sebebiyle bu yerlerin incelenmesi ve SİT alanı olarak tescili talep edildi.
FİRMANIN ÇALIŞMASI DURDURULDU
Bakanlığa yapılan başvuruyu değerlendiren Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanları tarafından bölgede inceleme yapıldı. Mermer ocağı firmasının yol açtığı bölgede arkeolojik kalıntılar tespit edildi. Tespiti yapılan kültür varlıklarının 2863 sayılı yasa kapsamında tescili konusunun Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nda değerlendirilmesi kararı alındı ve kurul kararı alınıncaya kadar da söz konusu alandaki yol çalışmasının durdurulması ve alanda herhangi bir fiziki-inşai uygulamada bulunulmamasına karar verildi.
TARIM VE TARİH
Mermer ocağı ve yolu açılmak istenen noktanın tarihi yerleşim kalıntıları üzerinde olduğunun bakanlık yetkilileri tarafından da belirlendiğini belirten muhtar Musa Tiryaki, mermer ocağına verilen ruhsatın tamamen iptal edilmesini istediklerini söyledi. Buradaki su kaynaklarıyla 4 bin dekar arazide sulu tarım yapıldığını söyleyen muhtar Tiryaki, bölgede yazlık ve kışlık meyve üretiminin yanı sıra, patates, kuru fasulye, bulgurluk ve yemeklik buğday, nohut gibi çeşitli tarımsal üretimler de yapıldığını kaydetti. Hayvancılığa yönelik yem bitkilerinin üretimi ve bahar-yaz döneminde arıcılık yapıldığını da anlatan Tiryaki, bölgenin sulak olmasının göçmen kuşlar için de büyük önem arzettiğini, bölgenin bir kısmının mesire alanı, bir kısmının ardıç ağaçlarının da bulunduğu ormanlık olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.