Nazım Hikmet'e Boğaz'da karanfilli anma

Enver ALAS /İSTANBUL, () TÜRK ve dünya şiirinin büyük ustası Nazım Hikmet, doğumunun 113. yılında, Sarıyer Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen törenle anıldı. Usta şairin sevenleri, onun 64 yıl önce...

15 Ocak 2015 Perşembe 14:44
Nazım Hikmet'e Boğaz'da karanfilli anma






Enver ALAS /İSTANBUL, () TÜRK ve dünya şiirinin büyük ustası Nazım Hikmet, doğumunun 113. yılında, Sarıyer Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen törenle anıldı. Usta şairin sevenleri, onun 64 yıl önce Türkiye'den tekne ile ayrıldığı Tarabya rıhtımda buluşup Boğaz'a açıldı, denize karanfiller attı.
Törene Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, vakfın üyesi sanatçı Tarık Akan başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

USTA ŞAİR İÇİN BOĞAZA KARANFİLLER ATTILAR
Tören, 1951'in Haziran ayında Rusya'ya gitmek üzere hareket eden bir tekne ile Türkiye'den ayrılan Nazım Hikmet'in o yolculuğa çıktığı Tarabya rıhtımından başladı.
Tarabya rıhtımında toplanan usta şairin hayranları aynı noktadan kalkan bir tekneyle boğaza açıldı. Daha sonra açığa karanfiller bırakıldı. Teknede usta şairin şiirleri okundu, konuşmalar yapıldı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, burada yaptığı konuşmada, Nazım Hikmet'in Türkiye'den ayrılırken Sarıyer'den hareket ettiğini hatırlatarak, "Burada ev sahipliğini yapmış olduğumuz şey aslında bir hasretin, özlemin başlamış olması ve bunun tekrar yad edilmesi bizim için çok farklı oluyor. Biz bu etkinlikleri yapıyoruz ancak bugün gerçekten çok farklı oldu. Sabah buraya geldiğimde kalabalığın olduğunu görmek beni çok daha mutlu etti. Önemli olan Nazım Hikmet'i okumak değil onu anlamaktır" dedi.

"GERÇEK BİR VATANSEVERİN 113. DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAMAKTAN ONUR DUYUYORUZ"

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz ise usta şairin doğumunun insanlık açısından tarihsel bir değeri olduğunu, dünya ve ülkesi adına bir ışık olduğunu söyledi. Her insanın doğum gününün kulanamayacağını ifade eden Aziz, "Çünkü bazı doğumlar vardır, dünyaya insanlığa, toplumlara felaketler getirmiştir. Halk da onları uğursuz olarak nitelendirir. Ancak bazı insanlar vardır ki, doğumu insanlığa, ülkesine, dünyaya bir ışık gibi doğar, son derece bereketlidir. Bizim için Nazım Hikmet de böylesine tarihsel bir değer ve ışıktır. Her ne kadar onu 'fi' tarihinde vatan haini olarak ilan etmiş olsalar bile biz gerçek bir vatanseverin 113. doğum gününü kutlamaktan onur duyuyoruz" diye konuştu.

TARIK AKAN: "HAYATIMI ORTAYA KOYARAK ONUN İÇİN HERŞEYİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUM"
Sinema sanatçısı Tarık Akan da Nazım Hikmet'in ülkesi adına olağan üstü işler yaptığını ifade ederek, "Nazım Hocam, canını ortaya koyarak inanılmaz şeyler yaptı. Ancak düşünebiliyor musunuz, halen daha eğitimin içerisine Nazım'ı sokamadık. Biz, vakıf olarak bunun için çok uğraştık. Dünyaya gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarımızdan, aydınlarımızdan birisi olan Nazım Hikmet'i eğitimin içine sokamıyoruz. Bu çok acı...Ben sağ olduğum müddetçe her 15 Ocak'ta karanfil atmaya geleceğim. O, benim hocam... Vakfımızı kuralı 25 oldu, daha öncesi de var. Hayatımı ortaya koyarak onun için herşeyi yapmaya çalışıyorum" dedi.
Anma töreni, üzerinde 'Güle güle Nazım Hikmet' yazılı pankartların olduğu tekne ile yaklaşık bir saatlik gezintinin ardından sona erdi.

NAZIM HİKMET'İN 113. DOĞUM GÜNÜ ETKİNLİKLERİ AKŞAM DA DEVAM EDECEK
1902 yılında doğan usta şair için bu akşam da Maslak TIM Show Center’da etkinlik gerçekleştirilecek. Etkinlikte, Nazım Hikmet belgeseli, şiir dinletileri ve konser olacak.
(FOTOĞRAF)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.