Projeler tamamlandığında Bodrum nüfusu kadar kişi bölgede yaşayacak

Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,() Afet yasası kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’nin geleceği makete taşındı. Bölgede faaliyet yürüten inşaat firmalarına ait projelerin bir araya getirildiği çalışmaya göre Fikirtepe’deki...

04 Şubat 2015 Çarşamba 14:07
Projeler tamamlandığında Bodrum nüfusu kadar kişi bölgede yaşayacak






Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,() Afet yasası kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’nin geleceği makete taşındı. Bölgede faaliyet yürüten inşaat firmalarına ait projelerin bir araya getirildiği çalışmaya göre Fikirtepe’deki nüfus yoğunluğu 4 yıl sonra küçük bir kent ölçeğine ulaşacak.

Kentsel Vizyon Platformu (KVP), yaklaşık 4 yıl önce kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’nin 2019 yılındaki halini tasarlayarak makete aktardı. Bölgede çalışma yürüten inşaat firmalarına ait projelerin bir araya getirildiği Fikirtepe maketinde, yüksek yapılaşma ve nüfus yoğunluğu dikkat çekiyor.

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talebi üzerine hazırlanan çalışma yaklaşık 5 ayda tamamlanmıştı. Maketin tasarımını yapan KVP Koordinatörü Sıla Akalp’e göre projeler tamamlandığında 134 hektarlık alandaki 40 bin nüfusun Bodrum nüfusuna (140 bin) yaklaşacağı ön görülüyor.

Fikirtepe’de sosyal doku, altyapı ve üstyapı problemleri nedeniyle daha fazla ilgi gerektiren bir proje yürütülmesi gerektiğini eleştiren Akalp, “Buradaki birinci hata insanları yatırımcılarla kaderine terk etmek oldu. İkinci temel problemse buraya 100 bin kişi ekleniyor. Nüfus 140 bin kişiye çıkacak. Bu kadar yoğun bir yapılaşmayı bu tepenin üstüne sığdırmak gerçekten imkansız” dedi. Bölgede oluşacak nüfus yoğunluğu ile ilgili olarak Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akif Burak Atlar ise Fikirtepe’deki projeler tamamlandığında bölgeye şimdiki nüfusun 4 katı kadar nüfus yerleşeceğini öngördüklerini ifade etti. Atlar, bölgede müteahhit firmalarla vatandaşın pazarlık sürecinin sonucunda oluşacak bir yapılaşma sürecinin söz konusu olduğunu söyledi.

57 ADANIN NEREDEYSE HER BİRİNE BİR AVM
Birbirlerinin manzarasını kesen dizaynlarıyla barikatı andıran projelerin bütünlük içinde ele alınmadığını ifade eden Şehir Plancısı Akalp, “Yatırımcılar da mimarlar da kendi adasının içine bakmış, kendini dünyanın merkezine koymuş, kendine göre güzel bir proje hazırlamış ama mimari olarak hepsi birbirinden uyumsuz. Plan notlarına baktığımız zaman yapı adalarının neredeyse hepsinde bir tane AVM çıkarmak mümkün. Fikirtepe’yi, Kadıköy’ü bırakın İstanbul’un bu kadar ticari alana ihtiyacı var mı? Hemen her bir adada 3 tane kule var. Herkes maketlerini getirdi, koydu. Hiçbirinin denizi görmediği ortaya çıktı” dedi. Akalp, çok az sayıda firmanın plan üzerindeki telkinleri göz önüne alarak projelerde düzeltmeye gittiklerini söyledi.


BİR BİNADA BİN 500 KOMŞU
İstanbul’da 4 emsalle en yüksek imar iznine sahip olan Fikirtepe’de bina yükseklikleri 80 metre ile yani yaklaşık olarak 27 katla sınırlı. Projelerde yeşil ve sosyal donatı alanlarının daha fazla yer tutması için bazı adalarda bina tasarımları kütlesel büyüklükte olduğu görülüyor. Bazı binalar 1500 kişinin yaşayacağı şekilde tasarlanmış.
Özel proje alanı ilan edilerek yola çıkılan Fikirtepe’de 4 yıl geçmesine rağmen 57 proje adasından sadece 6’sına yapı ruhsatı verilmiş durumda.
(FOTOĞRAF)
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.