• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Siyasetçi ve zenginlerin off-shore yatırımları 'Cennet Belgeleri' adıyla yayımlandı
GENEL
Yayınlanma: 06 Kasım 2017 - 00:06

Siyasetçi ve zenginlerin off-shore yatırımları 'Cennet Belgeleri' adıyla yayımlandı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve ABD Ticaret Bakanı Ross’un da aralarında yer aldığı siyasetçi ve işadamlarının off-shore hesaplarıyla ilgili belgeler 'Cennet Belgeleri' adı altında yayımlanmaya başladı.

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Siyasetçi ve zenginlerin off-shore yatırımları 'Cennet Belgeleri' adıyla yayımlandı
LONDRA (AA) - Aralarında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ile ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un da yer aldığı siyasetçi ve iş adamlarının off-shore hesaplarıyla ilgili yaklaşık 13.4 milyon belge dünya çapında 100 basın organı tarafından yayımlanmaya başladı.

'Cennet Belgeleri (Paradise Papers)' adı verilen ve geçen yıl basına sızdırılan 'Panama Belgeleri' olayıyla benzerlik taşıyan 'sızıntı' Kraliçe 2. Elizabeth’in milyonlarca sterlini off-shore hesaplarında işlettiğini ortaya koydu.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin elde ettiği ve ortak bir çalışmayla incelenmesi için Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsuyumu (ICIJ) adlı kuruluşla paylaştığı belgeleri inceleyen kuruluşlar arasında İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC ile The Guardian gazetesi de bulunuyor.

Dünya çapında 19 'vergi cennetini' kapsayan belgelerde, son 70 yılda yapılan işlemler içeriliyor. Yaklaşık 1.4 terrabaytlık veri hacmine ulaşan 13.4 milyon belgeden oluşan 'Cennet Belgeleri', 'Panama Belgeleri'nden sonraki ikinci en büyük veri sızdırılma olayı olarak nitelendiriliyor.

Üzerinde son bir yıldır 380 gazetecinin inceleme yaptığı 'Cennet Belgeleri'nde elde edilen bulguların, bir hafta boyunca projede yer alan basın kuruluşları tarafından yayımlanacağı bildirildi.

Belgelerin çoğunluğunun Bermuda merkezli Appleby adlı hukuk firmasından sızdırıldığı kaydediliyor.

Kraliçe'nin 10 milyon sterlini off-shore hesaplarında
Belgelere göre Kraliçe 2. Elizabeth’in yaklaşık 500 milyon sterlinlik kişisel servetinin 10 milyon sterlini Cayman Adaları ve Bermuda’daki offshore hesaplarda bulunuyor. Kraliçe’nin yatırımları arasında daha önce vadeli satışlarda uyguladığı fahiş faiz oranlarıyla yoksul aileleri istismarla suçlanan BrightHouse adlı mağaza zincirindeki parası da yer alıyor.

Kraliçe’nin yatırımlarında yasa dışı bir yön bulunmadığı ve herhangi bir vergi kaçakçılığı kapsamına girmediği belirtilse de off-shore yatırımı tercih etmesinin tartışma yaratacağı ifade ediliyor.

'Cennet Belgeleri'nde ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in damadının ortak yatırımları başta olmak gelmek üzere çok sayıda siyasetçi ve işadamına ilişkin bilgiler yer alıyor. Belgelerde Nike ve Apple gibi dev firmaların 'agresif vergiden kaçınma' taktikleri ile Rusya'nın Facebook ve Twitter'ın da aralarında yer aldığı sosyal medya şirketleriyle yatırım ilişkilerine dair ayrıntılar da içeriliyor.

'Panama Belgeleri'Geçen yıl merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon belgelerin 'Panama Belgeleri' adı altında yayımlanması birçok ülkede yolsuzluk soruşturmalarının açılmasına ve bazı üst düzey istifalara sebep olmuştu.

Son olarak 28 Temmuzda Pakistan Anayasa Mahkemesi, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Navaz Şerif'i başbakanlık görevinden uzaklaştırmıştı.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve 'vergi cenneti' olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki off-shore şirketlere dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var
Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var
Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!
Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!
Yanlış Yetiştirilen Aronya Meyvesi Mağduriyet Yaratıyor
Yanlış Yetiştirilen Aronya Meyvesi Mağduriyet Yaratıyor
SunExpress’e 2024 Uluslararası İş Güvenliği ödülü
SunExpress’e 2024 Uluslararası İş Güvenliği ödülü
Son Haberler
MEB'den flaş cep telefonu kararı: Liselerde cep telefonuna şok yasak
MEB'den flaş cep telefonu kararı: Liselerde cep telefonuna şok yasak
Şaşırtan keşif: Elektrik faturasında devrim! O düğmeye basınca tasarruf mümkün
Şaşırtan keşif: Elektrik faturasında devrim! O düğmeye basınca...
AK Parti’den 21 maddelik bomba vergi teklifi: ÖTV, KDV ve kurumlar vergisinde devrim
AK Parti’den 21 maddelik bomba vergi teklifi: ÖTV, KDV ve kurumlar...
Damakları şenlendiren tarif:Patates püreli dana rosto tarifi... 7’den 70’e damak çatlatan lezzet
Damakları şenlendiren tarif:Patates püreli dana rosto tarifi... 7’den...
Benzin ve motorine dev zam kapıda: Depoyu doldurmanın tam zamanı
Benzin ve motorine dev zam kapıda: Depoyu doldurmanın tam zamanı
Poyrazköy'de yangın: Restoran'da korkutan yangın
Poyrazköy'de yangın: Restoran'da korkutan yangın

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.