MEVSİMLİK tarım işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri Ordu’ya gelerek, fındık hasat döneminde Doğu ve Güneydoğu bölgesi illerinden kente gelen fındık işçilerinin konakladığı alanlarda incelemelerde bulundu. .
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ve komisyon üyelerinin de aralarında bulunduğu bir heyet Ordu’ya gelerek mevsimlik fındık işçilerinin kamp alanlarını inceledi. Mahmut Kaçar ile beraberindekiler, Doğu ve Güneydoğu illerinden fındık hasat döneminde Ordu’ya gelen mevsimlik fındık işçilerinin konakladığı Efirli ve Uzunisa mevkiilerinde bulunan konaklama alanındaki çalışmaları yerinde gördü.
MART AYI SONUNA KADAR RAPOR HAZIRLANACAK
Meclis Araştırma Komisyonu’nun 13 Ocak itibariyle çalışmalara başladığını, son iki haftadır sahada çalışmasını sürdürdüğünü, Mart ayı sonuna kadar rapor hazırlayacaklarını belirten Mahmut Kaçar, şunları söyledi:
İKİ TEMEL SORUN VAR
TÜİK rakamlarına göre aileleriyle yaklaşık 1 milyona yakın insanın tarım işçiliği nedeniyle değişik bölgelere göç ettiğini, şu ana kadar yaptıkları çalışmalarda da iki temel sorunla karşılaştıklarını vurgulayan Mahmut Kaçar, "Konaklama yerleriyle ilgili, altyapı problemleri ve en önemlisi çocukların eğitimiyle ilgili problemler önümüze en önemli problemler olarak çıkmakta. Bu insanlarımızın insanın onuruna yaraşır şartlarda konaklamalarını ve çocuklarımızın eğitim haklarından mahrum kalmamaları noktasında bütün çalışmalarımızı tamamlayıp rapora dönüştüreceğiz. Mart ayı sonu itibariyle de hazırlamış olduğumuz raporu Meclis Başkanlığımıza, ardından sayın başbakanımız olmak üzere mecliste grubu bulunan bütün parti siyasi genel başkanlarımızı da ziyaret ederek bu raporu kendilerine sunmayı hedefliyoruz. Mevsimlik tarım işçilerinin iki temel problemi var diyebiliriz. Bu çalışmalarda ailelerin altyapıyla, güvenlikle ilgili, sağlıkla ve temiz suya erişimle ilgili problemleri, ikincisi de onlarla birlikte göç etmek zorunda kalan çocukların eğitimiyle ilgili problemler. Bunlar temel problem olarak önümüze gelen sorunlar" dedi.
ORDU’DAKİ UYGULAMALAR ÖRNEK ALINIYOR
Ordu’daki uygulamaların örnek alındığını dile getiren Kaçar, "Başbakanlık genelgesiyle ilgili mevzuatı uygulama noktasında hassasiyet gösteren illerimizde hem çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik olarak hem insanımızın burada insan uğruna yaraşır şartlarda konaklamasını, temiz suya erişimini, sağlığını ve güvenliği ile ilgili problemini çözdüğü uygulama örneklerinde görmeye sahibiz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI